جوش آوردن ماشین به دلیل داغ شدن موتور خودرو اتفاقی است که در بسیاری از موارد مثلاً در حالت درجا، در سر بالایی، در سرعت بالا، در تابستان و حتی در زمستان و هوای سرد هم رخ خواهد داد. گرم شدن موتور ماشین میتواند خطرات زیادی برای خودرو داشته باشد، پس در صورت مواجه شدن با جوش آوردن ماشین، آن را جدی بگیرید و راهکارهای برطرف کردن آن را انجام دهید. اگر به دنبال دلیل و علت جوش آوردن ماشین و روشهای رفع و جلوگیری از آن هستید و نمی دانید هنگام جوش آوردن ماشین چه اقداماتی لازم است انجام دهید، در ادامه مقاله با ما همراه باشید.
اگر به مکانیک خودرو یا تعمیرات خودرو علاقه دارید، میتوانید دوره آموزش مکانیک خودرو را در آموزشگاه فنون برق ثبت نام کنید.
علت جوش آوردن ماشین چیست؟
جوش آوردن ماشین در تابستان و زمستان یکی از مشکلات رایجی است که بسیاری از افراد از آن رنج می برند. چرا که بروز این مشکل در خودرو می تواند به دیگر قطعات خودرو مثلا واشر سرسیلندر و قطعات دیگر آسیب وارد نماید. آشنایی با دلایل جوش آوردن خودرو به شما کمک می کند تا از بروز این مشکل در خودرو جلوگیری شود.
۱.مایع رادیاتور اولین علت جوش آوردن ماشین
پایین بودن مایع خنک کننده ماشین یکی از دلایل اصلی جوش آوردن ماشین است.
در صورتی که ماشین شما جوش آورد، برای مشخص شدن میزان مایع خنک کننده رادیاتور حتماً قطعات مختلف آن مانند درپوش رادیاتور و دیگر قطعات آن را بررسی کنید تا از وضعیت سلامت رادیاتور مطلع شوید. در صورت نیاز با اضافه کردن مایع ضد جوش، مشکل را برطرف کنید تا آسیب بیشتر به موتور وارد نشود.
یک مورد بسیار مهم که در بسیاری از مواقع مورد توجه قرار نمیگیرد، نسبت آب به مایع خنک کننده است که در صورتی که تناسب بین آنها رعایت نشود، موتور داغ میکند؛ به همین دلیل در زمان جوش آوردن ماشین به نسبت این دو مایع دقت کنید.
چرا ماشین جوش میاره
2.آسیب دیدن واتر پمپ دومین دلیل جوش آوردن خودرو
در صورتی که پمپ آب دچار شکستگی یا نشتی شده باشد، حتماً موجب جوش آوردن موتور خودرو خواهد شد. گیر کردن پروانههای پمپ آب هم از اتفاقاتیست که سبب داغ شدن موتور ماشین میشود.
۳.کثیف بودن رادیاتور
به مرور زمان و بعد از گذشت چند سال ممکن است رسوب مایعات در رادیاتور تجمع یابند. این امر سبب مسدود شدن قسمتهای مختلف رادیاتور از جمله شیارها و پرههای آن خواهد شد.
انسداد هر یک از بخشهای رادیاتور میتواند سبب جوش آوردن ماشین شود. در صورت انسداد و کثیفی رادیاتور، داغ شدن ماشین در زمان بالا رفتن از سر بالایی یا زمان روشن بودن کولر اتفاق میافتد.
بر این اساس، در صورت تجمع آلودگی و رسوب در هر قسمت از رادیاتور، ابتدا اطراف رادیاتور را با آب و صابون و برس تمیز کنید. سپس دریچه رادیاتور و دریچه تخلیه مایع را باز کنید تا مایعات موجود در رادیاتور خارج شوند. با استفاده از محلولهای شستشوی رادیاتور ماشین و آب مقطر به منظور تمیز کردن درون رادیاتور استفاده کنید.
حتماً بخوانید: علت یخ زدن ماشین در زمستان
۴.کم شدن روغن موتور چهارمین علت داغ شدن خودرو
کم شدن میزان روغن موتور میتواند داغ شدن ماشین را به همراه داشته باشد.
استفاده زیاد از روغن موتور در محفظه میتواند سبب کاهش روغن موتور و یا روغن سوزی شود. همچنین مشکلات آب بندی سیلندرها، رینگهای پیستون یا خراب شدن واشرها میتواند سبب روغن سوزی، آلودگی و کاهش روغن موتور شود.
در صورت جوش آوردن ماشین به دلیل کاهش روغن موتور، مقداری روغن موتور اضافه کنید؛ در هنگام روغن سوزی، حتماً ابتدا روغن قبلی را خارج و سپس روغن جدید اضافه کنید. اگر مشکل از قطعات و واشرها بود، آنها را تعویض کنید.
در مقاله دیگری نحوه تعویض روغن موتور ماشین به طور کامل شرح داده شده است، برای کسب اطلاعات بیشتر این مقاله را تا انتها بخوانید.
۵.گرفتگی شیلنگها و تسمههای موتور پنجمین علت جوش آوردن خودرو
ایجاد گرفتگی، پارگی و ترک در هر یک از تسمهها یا شیلنگها میتواند سبب جوش آوردن ماشین شود. بررسی تسمهها و شیلنگها کار سادهای است. میتوانید با مشاهده قسمتهای مختلف و میزان کشش در هر کدام، از وجود پارگی و یا فشار بیش از حد آگاه شوید. در صورتی که جوش آوردن ماشین به علت آسیب دیدگی هر یک از این بخشها باشد، میتوانید با تعویض آن، مشکل را برطرف کنید.
۶.آسیب واشر سرسیلندر
در صورتی که همراه با ضد یخ، آب مقطر استفاده نکنید میتواند به سر سیلندر یا واشر آن آسیب بزند و واشر را دفرمه کند. استفاده طولانی مدت از سیستم خنک کننده ماشین نیز از موارد تأثیرگذار در داغ کردن ماشین محسوب میشود. بد استارت خوردن ماشین و کاهش توان خودرو از نشانههای خرابی سر سیلندر یا آسیب به واشر سرسیلندر هستند. در زمان روبرویی با خراب شدن سر سیلندر یا واشر آن حتماً آن را تعویض کنید تا از عواقب بدتر آن جلوگیری کنید.
حتماً بخوانید: علت گاز نخوردن ماشین
۷.خراب شدن فن خنک کننده رادیاتور هفتمین علت جوش آوردن خودرو
آسیب به هر قسمت از فن رادیاتور و هر گونه تغییرات در عملکرد آن، سبب افزایش حرارت خودرو و جوش آوردن ماشین میشود. دو نوع فن خودرو وجود دارد که به صورت مکانیکی یا الکتریکی هستند. در صورتی که فن خودروی شما مکانیکی است باید در زمان داغ شدن ماشین، در حالت درجا و در ترافیک، گاز دهید تا دور موتور به ۲۰۰۰ دور برسد.
۸.خراب شدن ترموستات
ترموستات جریان آب به رادیاتور را تنظیم میکند. در صورتی که دمای موتور خنک باشد، ترموستات از جریان آب به رادیاتور جلوگیری خواهد کرد. اگر این قطعه خراب و یا به هر دلیل دچار نشتی شود، آمپر ماشین بالا میرود که نشان دهنده دمای بالای موتور خودرو است.
گاهی موتور داغ اما رادیاتور سرد است، در این صورت یعنی ترموستات قفل شده است.
هنگامی که با مشکلات مربوط به ترموستات و افزایش دمای ماشین روبرو شدید، حتماً ترموستات را عوض کنید تا مشکل افزایش دمای موتور رفع شود.
۹.ترمزها از علتهای داغ شدن ماشین هستند
بررسی لنت ترمز در زمان داغ شدن موتور ماشین چندان رایج نیست. در صورتی که هیچ یک از دلایل شایع و محتمل برای جوش آوردن ماشین مشاهده نشد، ترمزهای خودرو را چک کنید. اگر ترمزها آزاد نباشند و به درستی عمل نکنند، دمای زیادی در موتور تولید میشود. اگر متوجه تکرار داغ شدن موتور خودرو و خرابی ترمزها شدید، حتماً هر قطعه آسیب دیده را تعویض کنید.
حتماً بخوانید: شرایط و مدارک ثبت نام لاستیک دولتی
۱۰.باطری ماشین دهمین علت داغ شدن خودرو
استفاده بلند مدت بیش از عمر مفید باتری، میتوان دمای موتور را بالا برده و سبب جوش آوردن ماشین شود. اگر متوجه جوش آوردن موتور خودرو شدید و باتری ماشین شما بیش از ۳ سال استفاده شده است، آن را عوض کنید تا از درجه حرارت تولید شده در موتور کاسته شود. بهتر است در زمان خرید باتری برای ماشین خود از یک برقکار خودرو ماهر راهنمایی بگیرید.
علت جوش آوردن ماشین در حالت درجا
حتما برایتان پیش آمده است که در حین رانندگی در یک روز عادی با گرم شدن بیش از اندازه موتور روبه رو شدید که به این اتفاق اصطلاحا جوش آوردن موتور گفته می شود.
تابستان و گرمای شدید هوا مشکلات زیادی را برای رانندگان برخی خودرو ها ایجاد می کند که می توان با رسیدی به موقع به خودرو، از بسیاری از این مشکلات جلوگیری کرد.
جوش آوردن خودرو همیشه دلایل مختلف و زیادی را می تواند داشته باشد که فشار زیاد بر روی موتور از مهم ترین علت های جوش آوردن خودرو می باشد اما از عوامل دیگر می توان به موارد زیر اشاره کرد.
قرار گرفتن خودرو در ترافیک های سنگین و روشن بودن کولر، خرابی رادیاتور به علت استفاده طولانی از دنده سنگین در سربالایی و…. اشاره کرد.
جوش آوردن خودرو در حالت ایستاده
علت جوش آوردن ماشین در حالت درجا می تواند به علت روغن موتور باشد
زمانی که روغن موتور خودرو شما خاصیت خودش را از دست می دهد یا به هر علتی از مقدار مجازش کاهش پیدا میکند، دمای موتور خودرو شما به شدت بالا رفته و ممکن است باعث جوش آوردن شود همچنین می دانید که روغن موتور در خودرو ها نقش مهمی را ایفا می کند زیرا علاوه بر روان و نرم کردن قطعه های خودرو نقش خنک سازی را نیز دارد بنابراین باید طبق یک برنامه ی مشخص به خصوص در فصل های گرم سال، روغن موتور خودرو خود را تعویض یا کنترل کنید.
مورد دوم خرابی فن در رادیاتور ها
نام دیگر فن در رادیاتور ها، پروانه می باشد که وظیفه خنک کردن آب درون رادیاتور ها و موتور خودرو را دارد و در مواقعی که آمپر آب خودرو دمای بیش از حد مجاز را نشان بدهد و پروانه رادیاتور روشن نشود یا خیلی آهسته حرکت کند، به احتمال خیلی زیاد قطعات فن ها دچار مشکل، خرابی یا شکستگی شده اند و همین امر علت جوش آوردن ماشین می باشد .
علت جوش آوردن ماشین در هوای سرد
شما با تحلیل کردن آمپر آب اتومبیل خود هنگام روشن شدن و خاموش شدن می توانید دمای نرمال موتور را متوجه شوید .
یکی از مشکلاتی که معمولا برای رانندگان به ندرت در فصل های سرد سال پیش می آید، جوش آوردن ماشین در هوای سرد است که علت های زیادی دارد از جمله دلایل زیر می تواند مهم ترین عوامل جوش آوردن در هوای سرد باشد:
خراب شدن فشنگ های آب
یکی از مهم ترین نشانه ها که شما را متوجه می کند که فشنگ های آب خودرو شما خراب شده است این است که خودرو شما با استارت اول روشن نمی شود و باید چندین بار استارت بزنید تا ماشین روشن شود.
نشانه ی بعدی که شما را از خرابی فشنگ آب آگاه می کند به موقع کار نکردن پروانه های ماشین یا همان فن ها می باشد که باعث بالا رفتن دمای به شدت زیاد موتور در فصل زمستان و در نتیجه جوش آوردن می شود.
چرا ماشین در زمستان جوش میاره؟
خراب شدن ترموستات خودرو
اگر خودرو شما در سرما های خیلی شدید در فصل زمستان جوش می آورد و تعداد جوش آوردن بالاست به احتمال زیادی می توان گفت که ترموستات ماشین شما در حالت بسته گیر کرده است و قفل شده که باید به سرعت آن را چک کنید .
علت جوش آوردن ماشین در سرعت بالا
گرفتگی شیلنگ ها: شیلنگ های خودرو وظیفه خنک کردن موتور را بر عهده دارند و اگر درون این شلنگ ها گرد و غبار و ذرات ریز وارد شود باعث گرفتگی آن ها شده و سیستم آب رسانی خودرو را دچار مشکل می کند و باعث جوش آوردن خودرو در سرعت بالا می شود بنابراین هرگز فراموش نکنید که به صورت مداوم شیلنگ های خودرو خود را چک کنید و از تمیزی آنها حتما اطمینان حاصل کنید.
از دست ندهید:
۱۲ علت قطع و وصل شدن کولر ماشین و راهکارهای رفع آن
اقدامات لازم در هنگام جوش آوردن خودرو
اگر اتومبیل شما در هنگام رانندگی جوش آورد بهتر است که خودرو را پارک کرده و به رانندگی ادامه ندهید زیرا اگر همچنان به رانندگی ادامه دهید باعث آسیب جدی در قطعات خودرو مانند پیستون ها، سوپاپ، سر سیلندر و …. می شود.
اقدامات لازم در هنگام جوش آوردن خودرو:
- اگر کولر ماشین شما روشن است بهتر است که آن را خاموش کنید تا فشار زیادی که روی موتور خودرو است از روی آن برداشته شود.
- سعی کنید شیشه های خودرو را به پایین بکشید.
- اگر در هنگام جوش آوردن درون ترافیک بودید اول دنده را خلاص کنید و بعد از آن پدال گاز را کمی فشار دهید زیرا این کار باعث بالا رفتن سرعت پمپ آب و پروانه در رادیاتور می شود که باعث خنک شدن موتور می شود.
- سعی کنید به صورت یکباره ماشین را متوقف نکنید بلکه سرعت خود را اول کم کنید و سپس خودرو خود را متوقف کنید.
- برای اینکه از افزایش داغ کردن بیش از حد موتور در هنگام جوش جلوگیری کنید سعی کنید زیاد ترمز نکنید .
- به محض توقف خودرو کاپوت ماشین را بالا بزنید و بعد از گذشت مدت زمان کمی بخاری ماشین را روشن کنید تا گرمایی که درون موتور است به داخل ماشین بیاید و موتور با سرعت بیشتری خنک شود.
- به هیچ عنوان درب رادیاتور را باز نکنید زیرا ممکن است آب جوش درون ماشین با فشار خیلی زیادی به طرف شما پاشیده شود اول سعی کنید موتور خنک شود و بعد از آن ماشین را روشن کرده و در حالت خلاص بگذارید و مقداری آب به منبع آب موتور خودرو اضافه کنید.
روش رفع جوش آوردن خودرو
روشهای پیشگیری از جوش آوردن ماشین
یکی از سادهترین و مهمترین روشها برای جلوگیری از جوش آوردن ماشین در مواقع مختلف مانند حالت درجا، در سر بالایی، در زمستان و در تابستان استفاده از سرویسهای دورهای به موقع است. همچنین چک کردن دائمی میزان آب رادیاتور که یک علت داغ شدن ماشین میباشد، میتواند از وقوع این اتفاق جلوگیری کند.
چک کردن و اطمینان از شیلنگها و تسمهها، آمپر ماشین، رعایت تناسب بین مایع خنک کننده و آب، بررسی فنهای موتور، تعویض روغن موتور در زمان مناسب، تمیز کردن به موقع رادیاتور و… از راهکارهای پیشگیری از داغ کردن ماشین هستند.
از حمل بار با وزن بالاتر از ظرفیت خودرو، پارک کردن ماشین در مکانهای گرم و زیر نور آفتاب، حرکت طولانی مدت در مسیرهایی که سر بالایی زیادی دارند و رانندگی زیاد با دنده سنگین خودداری کنید. با رعایت این موارد میتوانید تا حد زیادی مانع از داغ شدن ماشین خود شوید.
نتیجه گیری
در این مطلب به بررسی مهم ترین دلایل و علت جوش آوردن ماشین پرداختیم و دیدیم چرا ماشین جوش می آورد. سپس دلایل جوش آوردن در حالت درجا، در سرعت بالا و د هوای سرد را به طور مخصوص بررسی نمودیم و در نهایت شما را با راهکارهای رفع و اقدامات لازم در هنگام جوش آوردن خودرو آشنا نمودیم.
اگر می خواهید تعمیرات خودرو را به طور کامل یاد بگیرید توصیه می کنیم در دوره های مرتبط با خودرو آموزشگاه فنون برق از قبیل آموزش برق خودرو، آموزش تعمیرات ایسیو و . . . ثبت نام کنید.
با سلام و سپاس از مطالب بسیار خوب و آموزنده تون
سلام وقت بخیر ممنون از توجه شما🌹