آموزش تصویری سیم کشی کولر آبی؛ نقشه سیم کشی برق کولر آبی
سیم کشی از پیش شرط های اصلی برای کارکرد کولر آبی، تامین انرژی و نیروی الکتریکی مورد نیاز دستگاه می باشد. عملیاتی شدن این امر در گرو انجام صحیح سیم کشی کولر آبی و توجه به استانداردهای سیم کشی ساختمان است. کولرهای آبی متناسب با نوع و مدل، غالبا از سیم کشی برق مشترکی برخوردار هستند. با این حال، سیم کشی برق الکتروموتور این دستگاه ها بسته به نوع موتور، متفاوت می باشد و سیم کشی اشتباه می توانید باعث خرابی موتور کولر آبی و دیگر قطعات این دستگاه شود. در این مطلب سیم کشی جعبه تقسیم کولر آبی و نحوه اتصال سیم پشت موتور کولر را بررسی و آموزش می دهیم.
نقشه سیم کشی جعبه تقسیم کولر آبی
نقشه سیم کشی برق کولر آبی، معمولا بر روی موتور یا بدنه دستگاه ترسیم شده است. همچنین، نقشه سیم کشی دستگاه در هنگام بروز مشکلات، به شناسایی و تشخیص ایراد ایجاد شده، کمک شایانی می نماید. برای آموزش برق ساختمان روی لینک کلیک کنید.
با توجه به نقشه سیم کشی برق کولر آبی، دو عدد لوله برق برای انجام این فرآیند تعبیه و طراحی می شود. یکی از لوله های برق از بخش جعبه تقسیم مربوط به ساختمان به طرف کلید کولر آبی هدایت می شود. لوله برق دیگر از کلید کولر و از مجاورت کانال به طرف محل قرارگیری دستگاه کشیده می شود. اتصال سیم های برق دستگاه با عبور از این لوله ها، به وسیله فیش های مخصوص سیم کشی صورت می گیرد.
غالبا، سیم های برق ارت، نول و فاز به وسیله لوله برق و از بخش جعبه تقسیم ساختمان به سمت کلید کولر کشیده می شوند. سیم فاز به صورت مستقیم و بدون واسطه به کلید کولر متصل شده و سیم نول به طرف پایانه یا ترمینال نول تعبیه شده در جعبه تقسیم دستگاه انتقال پیدا می کند. در ادامه این فرآیند یک انشعاب از قسمت سیم ارت و سیم های مخصوص پمپ، دور کند و دور تند کولر که در قسمت لوله برق دوم قرار گرفته اند، به طرف جعبه تقسیم کولر کشیده می شود.
توجه داشته باشید که سیم کشی اشتباه کولر آبی مشکلاتی از قبیل پریدن فیوز ساختمان را به همراه خواهد آورد.
آشنایی با مدار سیم کشی برق کولر آبی و نحوه اتصال
مدار سیم کشی برق کولر آبی دارای سه رشته سیم ۲.۵ شامل یک رشته سیم برای نول، یکی برای ارت و یک رشته سیم برای فاز می باشد. این رشته سیم ها در لوله برق طراحی شده بین کلید کولر و جعبه فیوز ساختمان قرار گرفته اند.
در لوله برق کشیده شده از کلید کولر تا جعبه برق دستگاه، ۵ رشته سیم به چشم می خورد. برای انجام سیم کشی برق از کلیدهای کولر تا جعبه تقسیم تعبیه شده در داخل بدنه دستگاه، غالبا از یک کابل برق ۱.۵ در ۵ از جنس مفتولی استفاده می شود. ۵ رشته سیم مربوطه هر کدام برای سیم ارت، اتصال پمپ، دور کند، دور تند و سیم نول دستگاه مورد استفاده قرار می گیرند.
برای انجام سیم کشی کولر آبی، در صورت مجهز نبودن ساختمان به سیم ارت، از دو کابل برق، یکی دارای ۴ رشته سیم و دیگری دو رشته سیم، در کنار ۵ عدد فیش استفاده می شود.
کابل دو سیم برای اتصال بین کلید کولر و جعبه تقسیم و کابل ۴ سیم برای برقراری اتصال میان کلید و کولر، کاربرد دارند. در صورت مجهز بودن ساختمان به سیم ارت، از دو کابل دارای ۵ و ۳ رشته سیم استفاده می گردد. همچنین، اتصال میان کابل ها، از طریق فیشهای مخصوص صورت می گیرد.
حتماً بخوانید: علت کار نکردن موتور کولر آبی چیست؟
کلمات و عبارات درج شده بر روی جعبه تقسیم یا پلاتین موتور کولر، حکایت از محل قرارگیری سیم ها دارند. بر این اساس، علامت HI با سیم مشکی رنگ به دور زیاد، حرف COM با سیم آبی رنگ به دور مشترک و علامت LO با سیم به رنگ قهوه ای به معنی دور کم دستگاه مرتبط است.
با این تفاسیر سیم های برق ۴ رشته، یک عدد به سیم قهوه ای، یک عدد به سیم آبی و دو عدد به سیم مشکی، اتصال پیدا می کنند. همچنین، کابل های برق ۲ رشته به رنگ مشکی و آبی، رنگ مشکی به سیم فاز و رنگ آبی به سیم نول، اختصاص پیدا می کند. بنابراین، HI به سیم دور زیاد، LO به سیم دور کم و همچنین COM به سیم نول باید متصل شوند.
به منظور اتصال کابل های ۴ رشته ای به جعبه تقسیم تعبیه شده در اتاقک کولر، سیم مشکی به دور زیاد موتور، سیم مشکی دیگر به دور کم و سیم آبی و قهوه ای به ترتیب به ترمینال نول و پمپ آب کولر اتصال پیدا می کنند. در کولرهای دارای کلیدهای از نوع تمام قطب، چهار پل و سه پل باید سیم فاز به پایانه شماره ۱، سیم پمپ به ترمینال شماره ۲، سیم نول به ترمینال شماره ۶ و سیم دور تند به پایانه شماره ۷ متصل می شوند.
جعبه تقسیم بدنه کولر آبی
جعبه تقسیم کولر آبی در بدنه آن قرار دارد و ارتباطات بین سیم ۵ رشته با الکترموتور دمنده، پمپ و خازن را برقرار می کند. اعداد و حروفی که در اطراف ترمینال کولر آبی دیده می شوند، برای نقشه خوانی تعمیرات و سیم کشی برق کولر آبی کاربرد دارند.
سیم کشی کولر آبی بر اساس رنگ بندی
برای سیم کشی کولر آبی توجه به رنگ بندی سیم ها، در انجام بهینه و مطلوب این فرآیند کمک شایانی مینماید. به طور معمول، دو رشته سیم از جعبه فیوز ساختمان به سمت جعبه کلید کولر کشیده می شوند. رنگ بندی این دو سیم رنگ های آبی و مشکی است. یکی از سیم ها برای فاز و دیگری برای نول اختصاص پیدا می کند.
با استفاده از فازمتر می توان از نول یا فاز بودن سیم، اطمینان حاصل کرد. در صورت روشن شدن فازمتر، سیم مدنظر از نوع فاز می باشد. سیم آبی رنگ داخل جعبه تقسیم کولر آبی مربوط به پمپ دستگاه و سیم قرمز رنگ، مخصوص الکتروموتور است.
سیم های برق به رنگ مشکی و قهوه ای در کولر آبی، برای اتصال دور کند و دور تند دستگاه، مورد استفاده قرار می گیرند متناسب با همین رنگ بندی، هر کدام از کلیدها به سوکت مختص به خود در جعبه تقسیم متصل می شوند.
همچنین سیم زرد رنگ در سیم کشی کولر آبی، سیم ارت است.
برای نصب کلید کولر می توان از علائم درج شده بر روی کلید کمک گرفت. بر این اساس، کلید اول، مربوط به پمپ آب و کلید وسط یا دوم مختص به روشن و خاموش کردن الکتروموتور کولر میباشد. این کلیدها غالبا از نوع تک پل هستند.
کلید سوم برای تنظیم و کنترل سرعت دور کند و تند موتور دستگاه و از نوع تبدیل می باشد.
نکات نصب کابل کولر آبی
در هنگام نصب و سیم کشی کابل کولر آبی و اتصال سیم پشت موتور کولر باید به برخی نکات مهم دقت کنید تا از ایجاد مشکلات آن جلوگیری شود.
– از یک کابل یک تکه برای سیم کشی کولر آبی استفاده کنید.
– از سیم های افشان را برای کابل کولر آبی استفاده نکنید.
– یک فیوز ۱۶ آمپری را برای یک کابل کولر آبی در نظر بگیرید.
– کابل کولر آبی در لوله پلیمری و یا خرطومی قرار می گیرد.
– مسیر کابل سیم کشی کولر آبی باید در مجاورت کانال کولر باشد.
– کابل کولر را نباید از مسیر کانال کولر، دودکش و هواکش فاضلاب بگذرانید.
– اتصال کابل کولر با کلید را با فیش های مخصوص برقرار کنید.
– سیم کشی کولر آبی را از سیم کشی روشنایی ساختمان جدا کنید.
عیب یابی و تعمیر سیم کشی جعبه تقسیم کولر آبی
پس از نصب کولر آبی، دستگاه را روشن کنید و موارد مختلف را بررسی نمایید:
اگر واتر پمپ کولر آبی روشن نشود، اما موتور دستگاه روشن شود نشان دهنده این است که اتصال سیم نول به درستی انجام نشده است. در این هنگام نیاز است که پنل برق را بررسی نمایید.
اگر کولر آبی خودرو را روشن کنید و فیوز دستگاه بپرد، علت آن مشکلات در سیم های نول و فاز است. اگر اتصالی در سیم های نول و فاز وجود داشته باشد، باید اتصالی را رفع کنید.
حالت دیگری که ممکن است با آن مواجه شوید، روشن نشدن کولر آبی است. در این زمان باید اتصال سیم فاز را تغییر دهید تا ایرادی که در زمان سیم کشی به وجود آمده، برطرف شود.
در صورتی که سیم کشی دور تند و کند جا به جا متصل شده اند، باید دو سیم را با یکدیگر جا به جا کنید.
جمع بندی
در این مطلب به بررسی سیم کشی کولر آبی کوچک و بزرگ پرداختیم. سیم کشی جعبه تقسیم کولر آبی و نحوه اتصال سیم پشت موتور کولر را طبق رنگ بندی آنها آموزش دادیم. در صورتی که قصد دارید اطلاعات بیشتری درباره برق کشی ساختمانها به دست آورید توصیه می کنیم در دوره آموزشی برق ساختمان آموزشگاه فنون برق ثبت نام کنید. جهت کسب مشاوره رایگان می توانید با شماره ۰۲۱۶۶۵۷۶۴۷۶ تماس حاصل نمایید.
خیلی خوب بود هر کسی که کاری به کسی یاد بدهد معلم او و استاد اوست ممنونم از استادان عزیزی که هنر گران بهای
شان را در اختیار ما میگذارند
با سلام
بعد از جدا کردن کلید کولر و با مولتیمتر متوجه شدم دو تا از سیم هایی که از کلید به سمت کولر میرفتند (اگه اشتباه نکنم پمپ و تند) با هم اتصال دارند در حالی که پایین کاملا از هم جدا هستند. این اتصال طبیعیه؟
وقتی کلید رو نصب میکنم همه چی ظاهرا درست کار میکنه
عالی