انواع کلید برق ساختمان

5 دقیقه زمان مطالعه

کنترل و مدیریت هر یک از بخش های مختلف موجود در مدار برق ساختمان ها، به دست کلید هایی که تکنسین برق ساختمان برای آن در نظر گرفته صورت می پذیرد. در جهت استفاده از انواع کلید برق ساختمان باید نکاتی را از جمله ویژگی های مربوط به هر کلید، قابلیت ها، مزایا و معایب هرکدام را بشناسیم.

استفاده از کلید مناسب در محل مناسب به شما در جهت بهبود شرایط رفاهی ساکنان ساختمان کمک شایانی کرده و به شدت در مدیریت هزینه ها به شما کمک خواهد کرد. به همین سبب بر آن شدیم تا ویژگی های مربوط به انواع کلید های مورد استفاده در برق کشی ساختمان ها را برای شما برشمرده و بهترین آنها را به شما پیشنهاد دهیم. برای آموزش برق ساختمان روی لینک کلیک کنید. 

بررسی انواع کلی کلید برق ساختمان

انواع کلی کلید برق ساختمان

کلید های برق به طور کلی در سه دسته، مکانیکی، روشنایی و الکترونیکی طبقه بندی می شوند و هر کدام دارای انواع مختلفی از کلید ها هستند که در ادامه تا حد امکان به بررسی همه آنها خواهیم پرداخت.

البته باید توجه داشت که کلید های برق در دسته صنعتی یا خانگی هم طبقه بندی می شوند، که البته می توان سازوکار یکسانی را برای هر دو در نظر داشت و تفاوت اصلی آنها در ساختار موجود در آنهاست. از آنجایی که برق مورد استفاده در صنایع به شدت قوی و با ولتاژ بالاتری برقرار می شود، کلید های خانگی توانایی کنترل و هندل کردن این حجم از جریان را نخواهند داشت و در صورت استفاده از آنها در صنعت، اختلالات زیادی را در سیستم برقی ایجاد خواهند کرد.

کلید برق مکانیکی

عمل قطع و وصل جریان برق در این کلید ها به صورت فشردن، رها کردن و یا جابجا کردن یک اهرم مشخص صورت می گیرد. محیط مورد استفاده این کلید ها بسیار گسترده و متفاوت می باشد، به گونه ای که از آنها در مصارف خانگی، صنعتی یا نظامی می توان استفاده کرد. مهم ترین ویژگی در انواع کلید های برق مکانیکی، تعداد پل های موجود در آنهاست. هر چه تعداد این پل ها بیشتر باشد، تعداد مدار های جداگانه ای که کلید توانایی سوئیچ بین آنها را دارد بیشتر خواهد بود.

از پرکاربردترین این کلید ها می توان به کلید تک یا دو پل اشاره نمود. نوع تک پل فقط توانایی قطع یا وصل یک جریان در یک مدار خاص را داراست، همچنین از آنها بیشتر برای کنترل روشنایی و لامپ ها استفاده می شود.

اگر بتوانیم دو کلید تک پل را در قالب یک کلید ارائه دهیم عملا به کلیدهای دوپل خواهیم رسید، این دسته کلید ها می‌ توانند به صورت همزمان جریان موجود در دو مدار جداگانه را قطع یا وصل کنند.

کلید های تبدیل نیز جزو دسته مکانیکی بوده که این قابلیت را به افراد می دهند تا از دو نقطه متفاوت یک جریان مشخص در یک مدار را قطع یا وصل کنند. از انواع مختلف دیگری از این دسته کلیدها می توان به کلید برق صلیبی، فشاری و اهرمی اشاره نمود.

کلید برق روشنایی

از آنجایی که روشنایی بحث بسیار مهمی در سیستم برق و سیم کشی ساختمان ها ایفا می کند، به منظور کنترل جریان در این مدارهای روشنایی از کلیدهای برق روشنایی استفاده می شود. این دسته از کلیدها صرفا به منظور روشن و خاموش کردن یک یا چند لامپ معین مورد استفاده قرار می گیرند.

 کلید برق تایمر دار پرکاربردترین کلید موجود در این دسته می باشد و به منظور صرفه جویی در مصرف انرژی و برق، استفاده از این کلیدها بسیار مفید خواهد بود. چرا که این کلید ها می توانند برای یک مدت معین چراغ مشخصی را روشن نگه داشته و سپس آن را خاموش کنند. کلید های برق لمسی دسته جدیدتر و هوشمندتر این کلید است که با وجود یک صفحه لمسی در آنها کنترل لامپ ها را در حالت مختلف صورت می پذیرند.

 کلید برق دیمر دار از دیگر کلید های برق روشنایی است که با اهرم موجود در آنها می توان شدت جریان نور خروجی از لامپ ها را مشخص کرد. کلید های برق حساس به حرکت که در دسته مناسب ترین کلید ها برای صرفه جویی در برق قرار می گیرد. کلید هایی هستند که در صورت تشخیص حرکت یک فرد یا شیء اقدام به اجرای فرمان می کنند. بکارگیری این کلید ها در راهروی ساختمان ها هم به کارآمدی سیستم روشنایی و هم به صرفه جویی در میزان برق آنها بسیار کمک خواهد کرد.

از انواع دیگر این دسته می توان به کلید های برق فوتوالکتریک، حساس به صدا، کارتی، وایرلس و مجاورتی اشاره نمود که نحوه عملکرد آنها به خوبی از روی اسمشان مشخص می باشد.

کلید برق الکترونیکی

هوشمند ترین انواع کلید برق ساختمان مربوط به دسته کلید های برق الکترونیکی است. این دسته برای فعال یا غیرفعال کردن جریان برق در مدار، به هیچ تماس فیزیکی ای نیاز ندارند.

 در سال های گذشته که صنعت ساختمان سازی پیشرفت چشمگیری داشته و با تکنولوژی به شدت ادغام شده است. استفاده از این دسته کلید هایی که توانایی کنترل آنها از راه دور هم ممکن است به شدت اوج گرفته است.

 از معروف ترین کلید های این دسته می توان به کلید ماسفت اشاره کرد، این کلیدها برای فعال و غیرفعال کردن جریان برق موجود در مدار از یک کنترل استفاده کرده و با استفاده از سه ترمینال موجود در آنها، به راحتی به قطع و وصل جریان می پردازند.

کلید پرکاربرد دیگر در دسته الکترونیکی ها، تحت عنوان ترانزیستورها شناخته می شوند؛ ترانزیستور موجود در آنها با تغییراتی که در ولتاژ برق ایجاد می شود به قطع یا وصل جریان عبوری از آنها منجر می شود.

 IGBT نوع دیگری از این کلیدهاست، این کلیدها را می توان ترکیبی از ترانزیستور و ماسفت دانست، مثل سایر کلید های الکترونیکی نام برده شده، تغییرات ولتاژ در این کلید ها باعث اجازه یا عدم اجازه عبور جریان برق از آنها می شود.

 کلید دیود قدرت، کلید تریستور، کلید ترایاک، کلید دیاک و GTO پنج نوع متفاوت دیگر از همین گروه می باشند که به طور کلی امکان کنترل جریان برق از راه دور را به مصرف کنندگان ارائه می دهد.

کلید برق الکترونیکی

جمع بندی

کلید ها توانایی کنترل مدار را به شکل خوبی به استفاده کننده ها ارائه می دهند، تنها نکته مهم در این رابطه استفاده از بهترین و مناسب ترین کلید در قسمت های مختلف مدار می باشد.

قطعا می توان به سادگی کلید های مختلف را به جای یکدیگر استفاده نمود اما این هنر تکنسین برق ساختمان است که با انتخاب بهینه و مناسب کلیدهای برق بهترین کیفیت ممکن را به کارفرما ارائه دهد.

همه انواع کلید برق ساختمان ها را طی این مقاله برای شما نام بردیم و پرکاربردترین آنها را با دقت مورد بررسی قرار دادیم. امیدواریم با استفاده از مطالب بیان شده در این مقاله بتوانید کلید مناسب برای سیستم برقی ساختمان خود را انتخاب کنید.

به این نوشته امتیاز دهید

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *