از مهم ترین و اصلی ترین مراحل ساخت و ساز ساختمان ها سیم کشی ساختمان است. برق کشی ساختمان اصول و قوانینی دارد که برقکار باید آنها را رعایت کند. در صورتی که این مرحله طبق آیین نامه های اجرایی انجام نشود خسارت های جبران ناپذیری را ایجاد میکند بنابراین پیش از آن که کار برق کشی شروع شود می بایست با استانداردهای برق ساختمان آشنا شده و آنها را در کار پیاده کرد. با توجه به اهمیت اصول برق کشی ساختمان در این مقاله از سری مقالات آموزش برق ساختمان قصد داریم به صورت جامع به معرفی قوانین و استاندارد سیم کشی ساختمان بپردازیم. پس تا انتهای مقاله با ما همراه باشید.
مجموعه ای از قوانین است که توسط وزارت مسکن و شهرسازی با به ﻣﻨﻈﻮر اﻃﻤﻴﻨـﺎن از اﻳﻤﻨـﻲ، ﺑﻬﺪاﺷـﺖ، ﺑﻬﺮه دﻫﻲ ﻣﻨﺎﺳﺐ، آﺳﺎﻳﺶ و صرفه اﻗﺘﺼﺎدي وضع شده است. برقکاران ساختمان موظف هستند با این قوانین آشنا بوده و آنها را هنگام برق کشی ساختمان به کار گیرند. به طور کلی سیم کشی ساختمان باید بر اساس قوانین و مقررات نشریه ۱۱۰ و مبحث ۱۳ مقررات ملی ساختمان انجام شده باشد تا از ایجاد مشکلات جانبی جلوگیری شود.
ﻛﻠﻴﻪ ﺳﻴﻢ کشی های داﺧﻠﻲ ﺳﺎﺧﺘﻤﺎنها، اﻋﻢ از روﻛﺎر و ﺗﻮﻛﺎر، ﺑﺎﻳﺪ در داﺧﻞ ﻟﻮﻟﻪ ﻫﺎي ﻣﺨﺼﻮص ﺳﻴﻢ ﻛﺸﻲ ﻳﺎ ﻣﺠﺎري ﻣﺨﺼﻮص اﻳﻦ ﻛﺎر (ﺗﺮاﻧﻜﻴﻨگ ها )اﻧﺠﺎم ﺷﻮد و ﺑﺮاي اﺟﺮاي اﻧﺸﻌﺎﺑﺎت، ﺧم ها، زاﻧﻮﻫﺎ، ﺳﻪ و ﭼﻬﺎرراﻫﻪ ﻫﺎ و ﻏﻴﺮه ﺑﺎﻳﺪ از وﺳﺎﺋﻞ و ﻣﺘﻌﻠﻘﺎت اﺳﺘﺎﻧﺪارد و ﻣﺨﺼﻮص ﻫﺮ ﻟﻮﻟﻪ ﻳﺎ ﻣﺠﺮا اﺳﺘﻔﺎده ﺷﻮد. ﺟﻌﺒﻪ ﻫﺎي زﻳﺮ ﻛﻠﻴﺪ و ﭘﺮﻳﺰ و دﻳﮕﺮ ﻣﺘﻌﻠﻘﺎت ﻣﺸﺎﺑﻪ در ﺳﻴﻢ کشی های ﺗﻮﻛﺎر ﺑﺎﻳﺪ ﺑﺎ ﻧﻮع ﻟﻮﻟﻪ ﻛﺸﻲ و ﻛﻠﻴﺪ و ﭘﺮﻳﺰﻫﺎي ﻣﻮرد اﺳﺘﻔﺎده ﻫﻤﮕﻮﻧﻲ داﺷﺘﻪ ﺑﺎﺷد.
استاندارد سیم کشی ساختمان
قوانین نصب کلید در برقکاری
فاصله استاندارد پریز از کف حدود 40 سانتیمتر است.
برای محاسبه متراژ سیم برق مورد نیاز در ساختمان ابتدا می بایست نقشه سیم کشی ساختمان را طراحی کنید. پس از طراحی نقشه سیم کشی طول هر مدار را اندازه گرفته و اعداد به دست آمده را با یکدیگر جمع کنید. توصیه می کنیم به متراژ به دست آمده 1.5 برابر به دلیل پیچ ها، خم ها و عقب گردها هنگام سیم کشی ساختمان اضافه کنید. سیم های برق ساختمان به صورت حلقه ای فروخته می شود توصیه می کنیم همیشه کمی بیشتر از متراژ به دست آمده خریداری کنید.
رعایت فاصله ها بخش مهمی از اصول برق کشی ساختمان می باشد که در زیر به آنها اشاره خواهیم کرد:
اصول برق کشی ساختمان
استاندارد ظرفیت فیوزها در سیم کشی ساختمان عبارتند از:
از جمله دیگر استانداردهای برق کشی ساختمان که برقکار ساختمان می بایست با آن آشنا بوده و آن را به کار گیرد اصول و قوانین مربوط به سطح مقطع سیم ها می باشد.
در مقاله دیگری به صورت جامع به آموزش سیم کشی کولر آبی پرداخته ایم، برای کسب اطلاعات بیشتر توصیه می کنیم مقاله “آموزش تصویری سیم کشی کولر آبی” را مطالعه کنید.
مقاله فوق از دسته مقالات آموزش برق ساختمان می باشد در صورتی که قصد دارید اطلاعات بیشتری درباره برقکاری ساختمان به دست آورید توصیه می کنیم در دوره آموزش برق ساختمان آموزشگاه فنون برق ثبت نام کنید. جهت کسب مشاوره رایگان می توانید با شماره ۰۲۱۶۶۵۷۶۴۷۶ تماس حاصل نمایید.
برق کشی ساختمان یا همان سیم کشی ساختمان، به تمام مجموعه فعالیت هایی که نهایتا به منجر به هدایت جریان برق در کل ساختمان می گردد، اطلاق می شود. کارهایی از جمله عبور سیم های الکتریکی، لوله گذاری و ایجاد انشعاب در این مجموعه قرار میگیرد. به طور کلی سیم کشی ساختمان به دو دسته کلی روکار و توکار تقسیم می شود. در این بخش به بررسی اجمالی این روش ها میپردازیم:
روش های جدید سیم کشی ساختمان، همین دو روش با رعایت اصول ایمنی و استانداردهای روز سیم کشی در جهان میباشد.
با برخی از این استانداردها آشنا شوید:
برق کشی ساختمان بدون سیم یا همان سیستم هوشمند برق کشی ساختمان به مجموعه اقداماتی گفته میشود که با نصب مدول های هوشمند در محل قرارگیری پریزها و جعبه تقسیم ها، به راحتی می توان دستورات لازم را از طریق ریموت یا تلفن های هوشمند، به لوازم الکتریکی ارسال کرد. رویای برق کشی ساختمان بدون سیم باعث به وجود آمدن چنین تکنولوژی شده است. اما دور از انتظار نیست که در آینده این رویا محقق شود و هیچگونه سیمی در برق کشی ساختمان استفاده نگردد.
اولین موضوع مورد بحث در حیطه برق کشی ساختمان، نحوه لوله کشی سیم است. اول از هر چیز باید این را مد نظر داشته باشید که سیم کشی از کف باید طبق استاندارد ها صورت گیرد و الا ممکن است متحمل ضرر های جبران ناپذیری شوید. برای این کار قبل از هر چیز نقشه برق کشی ساختمان را کاملا بررسی کنید. این نقشه کمک میکند مسیر حرکت و نحوه لوله گذاری سیم های برق را به درستی انجام دهید. لوله هایی که انتخاب میکنید باید متناسب با نوع ساختمان شما باشد. هیچگاه سعی نکنید سیم کشی برق از کف را در آشپزخانه و حمام و سرویس بهداشتی انجام دهید. واضح است که شست و شوی زیاد و عبور لوله های آب ممکن است به سیم های برق آسیب بزند. این مساله فراموش نکنید که لوله گذاری در ساختمان های تیرچه بلوکی با ساختمان های دارای سقف کاذب متفاوت است و لوله گذاری در سقف های کاذب توصیه نمیشود و باید از کف طبقه بالا این عمل صورت گیرد. سیم کشی از کف نیز به دو روش روکار و توکار صورت می گیرد که روش توکار بسیار مرسوم تر است.
سیم کشی ساختمان از کف مزایایی دارد که ممکن است شما را به این نوع سیم کشی ساختمان راغب کند:
البته ناگفته نماند که این روش نسبت به روش های دیگر از امنیت پایین تری برخوردار است.
با پیشرفت علم و تکنولوژی شاهد افزایش روز افزون استفاده از روش لوله کشی سیم های برق ساختمان نسبت به گذشته بوده ایم. این روش باعث افزایش ایمنی و بالا رفتن سرعت کار میشود. برای اندازه گیری متراژ لوله برق ساختمان ابتدا نقشه برق ساختمان را احتیاج دارید. پس از رسم آن، طول مدارها را اندازه گرفته و با یکدیگر جمع کنید. این نکته را مد نظر داشته باشید که عدد بدست آمده را ضرب در 1.5 کنید تا پیچ و خم ها و عقب گرد ها نیز به عدد به دست آمده اضافه گردد. همچنین توصیه میکنیم همیشه از مقدار به دست آمده نیز کمی بیشتر خریداری کنید. یعنی لوله را دو برابر متراژ زیر بنا در نظر بگیرید.
در مطلب بالا با اصول و قوانین برق ساختمان و یه به عبارتی استاندارد سیم کشی ساختمان و مواردی چون استاندارد لوله کشی، قوانین مربوط به نصب کلید و پریز، فاصله ها و سایر قوانین برقکاری خانه آشنا شدید. به همان نسبت که این حرفه از اهمیت بالایی برخوردار است بازار کار آن نیز بسیار پر رونق است. به گونه ای که برقکار ساختمان حرفه ای در بازار امروز ماهیانه 30 تا 40 میلیون تومان درآمد دارد. اگر به این شغل علاقهمند هستید روشهای مختلفی برای یادگیری مهارت های آن من جمله اصول برق کشی ساختمان وجود دارد که بهترین روش شرکت در دوره آموزش برق کشی ساختمان است.
آموزشگاه های زیر نظر سازمان فنی حرفه ای این دوره را برگزار میکنند و مهارت آموز صفر تا صد دوره را با شرکت در کلاس های آموزشی فرا میگیرد. از دیگر مزایای شرکت در این آموزشگاهها ارائه مدرک فنی و حرفه ای به مهارت آموز است که با استناد به اعتبار بالای آن، به راحتی میتوان به استخدام مراکز مختلف درآید.
دیدگاهتان را بنویسید