بررسی علت پریدن فیوز برق ساختمان و راهنمای رفع آن

5 دقیقه زمان مطالعه

پریدن فیوز برق ساختمان یکی از رایج ترین مشکلاتی است که در ساختمان ها دیده می شود. عوامل گوناگونی باعث بروز این مشکل در ساختمان می شود. پریدن فیوز برق کولر گازی، ماشین لباسشویی، اسپیلت و … از اتفاقاتی است که همه ما شاهد آن بوده‌ایم. اگر شما هم با مشکل پریدن فیوز برق در ساختمان روبه رو هستید و می‌خواهید بدانید باید چه اقداماتی را برای رفع این مشکل انجام دهید، ادامه مطلب را بخوانید.

در صورتی که به برق کشی ساختمان علاقه مند هستید از شما دعوت می‌کنیم که در دوره آموزش برق ساختمان شرکت نمایید.

آموزش برق ساختمان

فیوز چیست؟

فیوز قطعه‌ای محافظ با مقاومت کم می‌باشد که از یک محفظه نارسانا و یک سیم فلزی مانند آلومینیوم، سرب، مس و روی ساخته شده است. این قطعه در ابتدای ورودی مدار الکتریکی و الکترونیکی نصب می‌شود تا در صورتی که جریان در مدار بیشتر از جریان مصرفی دستگاه شود، جریان برق مدار را قطع کند. با این روش از اتصال کوتاه شدن و وارد شدن آسیب‌های بیشتر به وسایل برقی مختلف مانند موبایل، لپ تاپ، لوازم خانگی، خودروها، خارن، باتری، کابل، تجهیزات الکترونیکی صنعتی و … جلوگیری می‌شود.

فیوزها انواع مختلفی دارند که هر کدام برای مصارف خاصی کاربرد دارند. دسته بندی فیوزها با معیارهای متفاوتی انجام می‌شود. از رایج‌ترین دسته بندی فیوزها می‌توان به تفاوت در شکل ساختاری، کاربردی، ولتاژ شبکه و زمان قطع فیوز اشاره کرد.

حتما بخوانید: فتوسل چیست و چگونه کار می کند؟

انواع مختلف فیوز برق

عملکرد فیوز چگونه است؟

عملکرد فیوزها بر اساس گرمایشی که با جریان در مدار الکتریکی ایجاد می‌شود، می‌باشد. جریان برق ابتدا از رشته یا سیم فلزی فیوزها عبور می‌کند، سپس به کلیدها و پریزهای برق ساختمان منتقل می‌شود. با افزایش جریان برق عبوری، گرمایی در مدار ایجاد می‌شود که رشته سیم فیوز را ذوب می‌کند. در نتیجه جریان الکتریسیته قطع خواهد شد.

حتماً بخوانید: استانداردهای برق کشی ساختمان

علت پریدن فیوز برق ساختمان چیست؟

علت پریدن فیوز برق ساختمان

1.افزایش جریان عبوری در مدار علت پریدن فیوز برق

در صورتی که سیم‌های ساختمان فرسوده، خراب یا شل شوند و یا سیم کشی برق دستگاه‌های الکتریکی به درستی انجام نشده باشد، باعث افزایش جریان عبوری در مدار می‌شوند. افزایش جریان سبب افزایش دمای تولیدی شده و اتصال کوتاه رخ می‌دهد.

2.پریدن فیوز برق ساختمان به علت اتصال کوتاه یا اضافه بار

علت دیگری برای پریدن فیوز کنتور وجود دارد. اگر جریانی بیشتر از جریان برق مصرفی در سیم وجود داشته باشد، اتصال کوتاه رخ داده و بار الکتریکی افزایش می‌یابد. احتمال دیگری که وجود دارد اختلال در سیم کشی برق ساختمان است که اضافه بار ایجاد می‌شود. با ایجاد اضافه بار، دما بالا رفته و احتمال آسیب‌هایی مانند آتش سوزی یا انفجار وجود دارد.

آتش سوزی با پریدن فیوز

3.بروز مشکل در سیم کشی دستگاه‌های الکتریکی

یک دلیل دیگر پریدن فیوز برق وجود مشکلاتی مانند سیم کشی در دستگاه‌های الکتریکی می‌باشد که سبب افزایش جریان عبوری مدار خواهد شد.

حتماً بخوانید: چگونه مدرک بین المللی برق ساختمان بگیریم؟

بعد از پریدن فیوز برق ساختمان چه باید کرد؟

برای رفع پریدن فیوز برق، به دنبال دلیل آن باشید. برای اینکار باید وجود ایراد در برق ساختمان، خرابی در مدارات وسایل برقی را جستجو کنید.

چگونه فیوز برق پریده را درست کنیم

1-علت پریدن فیوز را بیابید

در صورتی که برق کشی ساختمان جدید باشد: فیوزهای تابلو برق را قطع کنید. سپس فیوز کنتور را متصل کنید. اگر در این مرحله فیوز بپرد، نشان دهنده اتصالی در سیم کشی برق اصلی ساختمان هست. اگر فیوز بالا بماند باید نوبتی و به ترتیب فیوزهای تابلو برق را متصل کنید تا فیوزی که سبب قطع برق در ساختمان شده، مجدداً بپرد و بتوانید محل اتصالی در برق ساختمان را پیدا کنید.

اگر برق کشی ساختمان قدیمی باشد: باید مراحل مربوط به ردیابی اتصالی در محل را که در زیر به آن می پردازیم انجام دهید. از چند راهی‌ها بررسی را شروع کنید، سپس به سراغ چک کردن وسایل برقی خود بروید. در صورت لزوم و برطرف نشدن مشکل پریدن فیوز اصلی، ابتدا کلیدهای برق را چک کنید و نهایتاً برای باز کردن پریزها اقدام کنید.

در صورتی که چند دستگاه پرمصرف را به یک چند راهی متصل کرده باشید، ممکن است علت پریدن فیوز همین موضوع باشد. توجه داشته باشید که در حالت کلی نباید چندین دستگاه پر مصرف را به یک چند راهی وصل کنید چرا که فشار زیادی وارد شده و باعث پریدن فیوز برق می شود.

2-محل اتصال کوتاه را پیدا کنید.

برای پیدا کردن محل اتصال کوتاه ابتدا وسایل برقی را از پریز جدا کنید، حالا فیوز را متصل کنید. در صورتی که برق جریان یابد، متوجه ایراد در دستگاه‌های خود می‌شوید. دستگاه‌های خود را به صورت نوبتی به برق متصل کنید تا بتوانید دستگاهی را که مشکل برق دارد، پیدا کنید.

بررسی کلید برق پریدن فیوز

3-کلید و پریزهای برق را بررسی کنید

اگر مشکل در دستگاه‌های شما نباشد، باید کلیدهای چراغ‌های خانه را خاموش کنید و بعد فیوز را متصل کنید. در این مرحله دو امکان وجود دارد:

وقتی در این مرحله فیوز نپرد، یعنی مشکل از کلیدهای چراغ‌ها بوده است. چراغ‌ها را به ترتیب و نوبتی روشن کنید تا دکمه‌ای را که سبب پریدن فیوز کنتور برق شده، بیابید. مرحله بعد تعویض کلید چراغ خراب می‌باشد.

اگر بعد از روشن کردن دکمه‌های چراغ‌ها، فیوز قطع شود،  یعنی کلیدهای چراغ‌ها دلیل پریدن فیوز کنتور برق نبوده‌اند و قطعی برق علت دیگری دارد. پس به سراغ بررسی پریزها بروید.

پریزهای متصل به دیوار را باز کنید. در صورتی که متوجه خروج سیم‌ها از پیچ داخل پریز شدید، حتماً آن را تعمیر کنید تا مشکل برطرف شود.

حتما بخوانید: آموزش لوله کشی برق ساختمان

روش‌های پیشگیری از پریدن فیوز برق ساختمان

هر ساله افراد زیادی به دلیل نوسانات برق و پریدن فیوز برق ساختمان دچار خسارات مالی می‌شوند. برای کاهش زیان‌های مالی و جلوگیری از سوختن وسایل برقی چند راه ساده وجود دارد:

هر پریز را به یک کلید اتوماتیک جداگانه مجهز کنید.

از دستگاه‌های الکتریکی و چندراهی‌های استاندارد و سالم استفاده کنید.

از یک چندراهی مشترک برای چند دستگاه به طور همزمان استفاده نکنید.

دستگاه‌های الکتریکی مانند اتو، سشوار، کولر گازی، فن، ماشین لباسشویی، ظرفشویی، سماور، مایکروفر، اتوبخار، سرمایش مرکزی از وسایل پرمصرف به شمار می‌روند؛ این وسایل را همزمان با هم روشن نکنید.

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *