دیاگ خودرو چیست و چگونه کار می کند؟
اگر گذرتان به تعمیرگاههای خودرو خورده باشد، برای تعمیر ماشینتان یا هر کار دیگری، احتمالاً بارها جملات و توضیحاتی در مورد دیاگ ماشین شنیده باشید. اساساً دیاگ خودرو چیست؟ چه کاربردی دارد؟ دیاگ چگونه میتواند در پروسه تعمیر خودرو به متخصصان کمک کند؟
اگر شما نیز یکی از افرادی هستید که مایل به شناخت بیشتر دیاگ هستید، بیشک یادداشت پیش رو تا حد زیادی سؤالات طرحشده در ذهن شما را جواب خواهد داد.
دیاگ خودرو چیست؟
میتوان دیاگ خودرو را به عنوان یک قهرمان در عرصه عیبیابی معرفی کرد. تا پیش از اختراع و به کارگیری دیاگ خودرو ، تعمیرکاران مدت زمان زیادی از پروسه تعمیر خودرو را تنها به عیبیابی اختصاص میدادند. معمولاً بر اساس یک نشانه خاص نمیتوان به طور قطعی در مورد منشأ خرابی تصمیم گرفت و تعمیرکار در نبود دستگاه دیاگ مجبور به بررسی قطعات مختلفی برای درک علت خرابی بود. فراموش نکنید که در هر بخش و سیستم خودرو، گاهاً بیش از صدها قطعه به هم مرتبط و درهمتنیده به چشم میخورد.
اما امروزه به کمک دیاگ، عیبیابی به کاری سادهتر، سریعتر و در عین حال دقیقتر تبدیل شده است. به نحوی که تنها چند اتصال و چند انتخاب، پروسه عیبیابی خودرو را به اتمام خواهد رساند.
دیاگ خودرو چگونه کار می کند؟
پس از مطالعه بخش قبل این پرسش ایجاد خواهد شد که اساساً چنین وسیله اعجابانگیزی چگونه توانسته تا این حد در حل مشکلات مربوط به عیبیابی موفق عمل کند؟ پاسخ به این پرسش در گرو شناخت ایسیو (ECU) خودرو است.
بدون ظهور (ECU) بیشک دستگاه دیاگ نیز نمیتوانست اختراع شود. ایسیو، در اصل یک رایانه هوشمند در کنترل اجزای مختلف خودرو است. (ECU) تعیین میکند که اجزای مختلف موتور از سوخترسانی تا احتراق، تخلیه و یا حتی برقرسانی به چه شکلی انجام شود. این قطعه، به طور پیوسته اطلاعات دریافتی از سوی سنسورها و قطعات مختلف را گردآوری و ثبت خواهد کرد.
به طور مثال اگر (ECU) فرمان جرقه را به یکی از شمعها ارسال کرده باشد و این کار با اختلال کلی یا حتی تأخیر مواجه شده باشد، این موضوع در سوابق قطعه مربوط خطا ایجاد کرده و ایسیو این خطا را در سوابق حفظ خواهد کرد. حال هنر دستگاه دیاگ خودرو دسترسی به این سوابق و بازخوانی خطاهای موجود در حافظه (ECU) است. دیاگ به ما کمک میکند تا بتوانیم به زبان (ECU) ارتباط برقرار کرده و اطلاعات لازم را از طریق آن بازخوانی کنیم.
چه مشکلاتی در خودرو با دیاگ زدن قابل تشخیص است؟
دستگاه های دیاگ می توانند مشکلات گوناگون خودرو را شناسایی کنند، در خودروهای جدید که تعداد سنسورهای خودرو افزایش یافته است قابلیت تشخیص عیب نیز در این دستگاه ها بیشتر شده است. برخی از مشکلاتی که با دیاگ زدن خودرو می توان از آنها مطلع شد، عبارتند از:
- تغییر کیلومتر خودرو
- مشکلات ایسیو خودرو
- میزان سرعت خودرو
- دور موتور
- ولتاژی که باتری خودرو دارد
- میزان دمای آب رادیاتور
- وضعیت سیستم تهویه
- تنظیم موتور خودرو
- وضعیت پاشیدن سوخت انژکتورها
- مدت زمان شارژ کویل ها
- و بسیاری از موارد دیگر
آموزش مقدماتی کار با دستگاه دیاگ
دیاگ در اصل یک کامپیوتر (هسته پردازشی) است که با اتصالات (پورت) به ایسیو خودرو متصل شده و امکان بازخوانی پیامهای خطای ثبت شده را دارد. از طریق بازخوانی پیامهای خطا میتوان وجود اختلال یا خرابی در قطعات را تشخیص داد. دیاگ پورتهای خاصی دارد و از طریق یک کابل مناسب به پایههای خاصی از (ECU) متصل خواهد شد.
معمولاً تعمیرکاران از یک لپتاپ در پروسه عیبیابی استفاده میکنند که همین وظیفه را برعهده دارد. در انواع دیگری نیز شاهد ارتباط دیاگ با گوشی تلفن همراه هستیم. در این مدلها یک اپ خاص وظیفه بازخوانی اطلاعات را برعهده میگیرد.
برای دیاگ زدن خودرو ابتدا:
۱. به کابل خودرو دستگاه دیاگ را متصل کنید.
۲. پس از اتصال دیاگ به خودرو سوئیچ را باز کنید.
۳. در صورتی که اتصال به درستی صورت گرفته باشد مشخصات خودرو نشان داده می شود، خودرو را انتخاب کنید.
۴. نوع دیاگ زدن خودرو را مشخص کنید.
۵. عملیات دیاگ آغاز شده و در صورت بروز مشکل در خودرو کدهای خطا نشان داده می شود. هر کد خطا معنایی خاص دارد، کدخوانی مهمترین و سخت ترین بخش دیاگ زدن است. تحلیل این اطلاعات، نیازمند وجود کارشناسی حرفه ای یا دانش تخصصی می باشد.
۶. پس از کدخوانی و عیب یابی کدهای خطا را پاک کنید. در صورتی که خطایی مربوط به تعویض قطعه باشد و شما پیش از تعویض قطعه خطا را پاک کنید، در دیاگ بعدی باز هم کد خطا نمایش داده می شود.
حتما بخوانید: اصلیترین دلایل سوختن ایسیو
دیاگ زدن در چه شرایطی الزامی است؟
در اصل دیاگ کردن یک پروسه به منظور عیبیابی بوده و بدیهی است که در هنگام وقوع مشکلات فنی میتوان از آن کمک گرفت. تعمیرکار هر وقت نتواند منشأ اصلی بروز خرابی و عملکرد نامتوازن را پیدا کند، دیاگ کردن به یک عمل ضروری تبدیل خواهد شد. اما با این حال در برخی موارد حتی بدون وجود نقص فنی جدی بهتر است تا عملیات دیاگ کردن به صورت دورهای انجام شود.
همانطور که گفته شد دیاگ کردن کدهای خطا را در (ECU) نشان میدهد. به طور کلی بهتر است در هر حال دیاگ زدن ماشین به صورت دورهای چک شده و از عدم وجود پیام خطا مطمئن شوید. این کار در واقع بخشی از چکاپ دورهای بوده و خیال شما را از سلامت بخشهای مختلفی راحت میکند.
در مواردی نیز که خرابی وجود ندارد اما مشکلاتی اعم از گازخور کم، شتاب کم، وجود آلایندگی،سوخت غیر عادی، پایین آمدن توان و کشش خودرو روبه رو شدید یا علائم خرابی ایسیو به چشم میخورند توصیه می کنیم دیاگ کرده و متوجه ایرادات احتمالی تنظیمات و ستاپ شوید.
دقت داشته باشید که تنها کاربرد دیاگ کردن ، عیبیابی نیست. دیاگ زدن در مواقع خرید و فروش خودرو نیز بسیار کاربردی است. شما میتوانید بهسادگی و با دیاگ کردن خودرو متوجه شوید کارکرد واقعی خودرو چند کیلومتر است. متأسفانه برخی از افراد سودجو ممکن است با اطلاعات کذب شما را در مورد کاربرد واقعی سردرگم کنند اما گزارش دیاگ کاملاً قطعی بوده و در عمل ایجاد تغییرات تقلبی در آن ممکن نیست.
هزینه و قیمت دیاگ خودرو چقدر است؟
دیاگ زدن خودرو هزینه بالایی نداشته و برخی از تعمیرکاران خودرو نیز برای جلب مشتری به صورت رایگان به دیاگ زدن خودرو می پردازند. قیمت دیاگ خودرو برای خودروهای داخلی ارزان تر بوده و به طور کلی باید گفت تعمیرگاران بنا بر پیشرفته بودن کامپیوتر هر خودرو این رقم را تعیین میکنند.
به طور متوسط می توان گفت هزینه دیاگ کردن ۷۰ هزار تومان می باشد.
در این مطلب به معرفی دیاگ و چگونگی کارکرد آن پرداختیم. در صورتی که قصد دارید به صورت حرفه ای با دیاگ آشنا شده و طریقه کار آن را فرا بگیرید، توصیه می کنیم در دوره های اموزش تعمیر ecu خودرو آموزشگاه فنون برق ثبت نام کرده و در مدت زمان کوتاهی به یک تعمیرکار حرفه ای ایسیو تبدیل شوید.