فرض کنید قصد سفر دارید و روز ها برای آن برنامه ریزی کرده اید، هنگامی که تمامی شرایط مهیا است دقیقا در لحظه استارت ماشین متوجه میشوید که خودروی شما روشن نمیشود. این اتفاق غیر منتظره هر کسی را نگران میکند. ممکن است به دلایلی مثل روشن ماندن چراغ باتری خودرو تمام شده باشد. در حالی که هنوز عمر باتری خودرو شما به پایان نرسیده است تصمیم عاقلانه این است که به جای خرید باتری جدید اقدام به شارژ آن کنید. اگر شارژ باتری به موقع و به درستی انجام نشود، می تواند در سایر قطعات مربوط به سیستم برق خودرو اختلال ایجاد کند. در صورتی که قصد دارید شارژ باتری خودرو را بیاموزید، این مقاله را تا انتها مطالعه کنید. در این مطلب بهترین روش شارژ باتری ماشین را بررسی خواهیم کرد.
اگر از علاقه مندان به یادگیری برق خودرو هستید و می خواهید در این حرفه به صورت تخصصی فعالیت داشته باشید می توانید در دوره های آموزش برق خودرو فنون برق ثبت نام کنید.
روش های مختلفی برای شارژ باتری ماشین وجود دارد در این بخش به بررسی 7 روش کاربردی و رایج که برای شارژ باتری خودرو وجود دارد می پردازیم.شما می توانید متناسب با شرایط هر یک را به کار ببرید:
برای شارژ در شرایط خاص و زمانی که نمی توانید از روش های دیگر استفاده کنید، می توانید با یک آداپتور لپ تاپ این کار را انجام دهید. زمان شارژ کردن باتری خودرو با این روش حدود 15 ساعت خواهد بود.
برای شارژ باتری خودرو با کمک شارژر لپتاب باید مولتی متر، 1 عدد لامپ 21 وات، نوار چسب عایق، 2 عدد گیر، 4 کابل با رنگ متنوع به همراه داشته باشید.
توصیه می کنیم از این روش استفاده نکنید؛ اما اگر در شرایط ویژه ای قرار داشتید که راهکاری به جز انجام این کار وجود نداشت، به روش زیر مراحل آن را انجام دهید و اتصال کابل ها، لامپ ها و شارژر را به ترتیب تکمیل کنید.
دقت کنید که در تمامی مراحل کابل ها هیچ تماسی با یکدیگر نداشته باشند.
1- ابتدا شارژر را به یک کابل با رنگ خاص وصل نمایید، سپس کابل را به یکی از لامپ ها متصل کنید. از کابل با یک رنگ متفاوت استفاده کنید و یک طرف آن را به لامپی که به کابل قبلی متصل کردید، اتصال دهید. در نهایت کابل دوم را ترمینال مثبت + باتری وصل کنید.
2- اتصالات را با کمک نوار عایق محکم کنید.
3- یک کابل با رنگ دیگر را از یک طرف به فلز جک شارژر لپتاپ که منفی است، وصل کنید. در این مرحله سر دیگر کابل منفی را به ترمینال منفی – باتری متصل کنید. با کمک یک گیره این اتصال را انجام دهید.
4- شارژر لپتاپ را به پریز برق وصل کنید. در این زمان باید لامپ روشن شود که نشان دهنده برقراری صحیح جریان با استفاده از اتصالات است. در صورتی که نور لامپ کم شود، به معنی شارژ شدن باتری است.
5- هر 30 دقیقه یک بار ولتاژ را با مولتی متر اندازه بگیرید و هر گاه که به 15 ولت رسید، آداپتور لپتاپ را از پریز برق خارج کنید و همچنین اتصالات را باز کنید.
به یاد داشته باشید که با استفاده از این روش، شارژ کامل باتری را انجام ندهید. از باتری با 15 ولت شارژ استفاده نمایید تا بتوانید هر چه سریع تر خودروی خود را به یک مکان مناسب برای برای شارژ کردن آن با یک روش اصولی برسانید.
اگر شارژر معمولی که 12 ولت جریان داشته باشد، در دسترس داشته باشید و باتری ماشین شما نیاز به شارژ شدن داشت، می توانید از این روش استفاده نمایید. برای این روش به مولتی متر، نوار چسب عایق، 4 کابل با رنگ های مختلف، لامپ و همچنین ماژول افزاینده ولتاژ نیاز دارید.
این نحوه شارژ باتری ماشین نیز در زمان طولانی انجا می شود اما در صورتی که شرایط ضروری داشتید، می توانید از آن استفاده نمایید.
مراحل اتصال کابل ها، ترمینال ها و لامپ را مانند روش قبل انجام دهید و صبر کنید تا شارژ باتری خودرو انجام شود.
حتماً بخوانید: بازارکار و درآمد تعمیرات ایسیو ECU خودرو
زمانی که باتری ماشین خالی شود، با اتصال باتری به یک باتری دیگر که شارژ داشته باشد، می توانید مشکل را برطرف کنید. در واقع در این روش از شارژ باتری خودروی دیگر به عنوان منبع انرژی برای شارژ کردن ماشین استفاده می شود. این روش خطراتی دارد که باید در محیطی با تهویه هوای مناسب این کار را انجام داد تا مانع از جرقه و آتش سوزی شود.
1- دو ماشین با باتری خالی و پر را در نزدیکی یکدیگر قرار دهید. خودروها را با فاصله کنار یکدیگر پارک کنید.
2- سیستم های برقی خودروها از جمله سیستم استارت آن ها را خاموش کنید.
3- یک سر انبرک مثبت + یک کابل را به پایانه مثبت باتری خالی ماشین وصل کنید. سر دیگر انبرک مثبت را به ترمینال مثبت باتری خودرویی که شارژ دارد، متصل کنید.
4- یک سر انبرک منفی – را به ترمینال منفی باتری خالی خودرو و سر دیگر آن را به پایانه منفی باتری ای که شارژ دارد، وصل کنید.
5- از نحوه اتصال کابل و باتری ها اطمینان حاصل کنید.
6- با دقت بررسی کنید تا هیچ گونه ارتباط و تماسی بین کابل و سایر قطعات خودرو ایجاد نشده باشد.
7- خودرویی را که از باتری آن به عنوان منبع شارژ استفاده می شود، استارت بزنید. چند دقیقه زمان لازم است تا شارژ باتری ماشین انجام شود.
8- پس از 10-20 دقیقه خودروی بدون شارژ را استارت بزنید. اگر خودرو روشن شود، یعنی باتری آن شارژ شده است. در صورتی که بعد از استارت، ماشین روشن نشود، زمان بیشتری بدهید تا شارژ اتفاق بیفتد.
9- زمانی که خودرو روشن شد، بلافاصله آن را خاموش نکنید. اجازه دهید تا با گذشت زمان و روشن بودن موتور ماشین، باتری از طریق دینام شارژ شود.
یکی از روش های ساده برای شارژ باتری ماشین استفاده از شارژرهای خانگی است که در ادامه مراحل آن را شرح دادیم:
1- اگر باتری خودروی شما برای شارژ کردن باید از محفظه خارج شوند، آن را خارج کنید. در صورتی که در خارج کردن باتری ماشین تبحر ندارید، بهتر است این کار را به یک تعمیرکار خودرو بسپارید. در غیر این صورت مراحل بعد را انجام دهید.
2- تمامی سیستم هایی را که با برق خودرو کار می کنند، خاموش کنید. برای این منظور چراغ ها، کولر و … باید خاموش شوند.
3- به ترتیب کابل منفی – و بعد از آن کابل مثبت + را از باتری جدا نمایید. کابل ها را با آچار سوکت باز و از باتری دور کنید.
4- آلودگی های روی پایانه ها را با کمک برس مخصوص آن و اسپری باتری تمیز کنید. اگر اسپری ترمینال باتری ندارید، می توانید محلول آب و جوش شیرین آماده کنید و از آن استفاده نمایید.
5- در حالتی که شارژر خاموش است، به ترتیب کابل مثبت آن را به ترمینال مثبت باتری و کابل منفی آن را به پایانه منفی باتری متصل کنید.
6- با توجه به دفترچه راهنمای شارژر، آن را روشن کرده و روی پایین ترین میزان آن تنظیم کنید. زمان مناسب برای شارژ باتری را متناسب با دستور ذکر شده در دفترچه راهنما انتخاب نمایید تا شارژ آن کامل شود.
7- شارژر خانگی باتری ماشین را خاموش کنید.
8- به ترتیب کابل مثبت و بعد از آن کابل منفی را جدا نمایید.
9- در این مرحله نیز به ترتیب کابل مثبت را به ترمینال مثبت و کابل منفی را به ترمینال منفی وصل کنید.
10- باتری را در صورت خارج کردن از محفظه خود، به سر جای اصلی بازگردانید.
حتماً بخوانید: جا نرفتن دنده ماشین به چه علت است؟
این روش را باید در زمانی به کار ببرید که در زمان تابش خورشید باشد و آفتاب قدرت کافی را داشته باشد.
شارژ کردن باتری ماشین زمان نسبتاً زیادی نیاز دارد و می تواند حدود 12 تا 48 ساعت زمان لازم باشد تا یک باتری خودرو به کلی شارژ شود. این روش باید با پنل خورشیدی کمتر از 5 وات به کمک یک کنترلر شارژ انجام شود. استفاده از کنترلر شارژ برای جلوگیری از نوسان جریان در زمان شارژ کردن باتری الزامی است. مورد مهم دیگری که باید برای استفاده از این روش داشته باشید، کابل های بلند با انتهای گیره دار برای برقراری اتصال بین پنل و باتری است. اگر این تجهیزات را در اختیار دارید، می توانید ادامه مراحل را انجام دهید:
1- در اولین مرحله باید کنترلر شارژ را به باتری متصل کنید. به نحوه اتصال پایانه های مثبت و منفی دقت کنید.
2- پنل خورشیدی را به کنترلر باتری وصل نمایید. در این مرحله نیز باید به پایانه های مثبت و منفی برای اتصال دقت فرمایید.
3- اجازه دهید تا شارژ انجام شود.
در صورتی که باتری خیلی خالی نباشد، شارژ آن به صورت شارژ شناور انجام می شود.
در حالتی که باتری به حدی کم شده باشد که منجر به کند شدن جریان آمپر برای انتقال آن می شود، شارژ جذبی به صورت آهسته انجام خواهد شد. این شارژ تا زمان تکمیل شارژ باتری خودرو ادامه می یابد.
اگر باتری به کلی خالی شده باشد، در صورت زیاد بودن تابش نور خورشید به پنل، شارژ باتری با روش شارژ انبوه شارژ خواهد شد.
در برخی موارد از دستگاه های جوش که در جوشکاری نیز کاربرد دارند، استفاده می شود تا باتری ماشین شارژ و روشن شود.
1- شارژر را به برق متصل کنید.
2- گیره ها را به باتری ماشین وصل کنید تا شارژ آن انجام شود.
توصیه می کینم با توجه به حساسیت این روش و اقدامات لازم برای درست انجام شدن شارژ باتری ماشین، حتماٌ این کار را به یک فرد ماهر بسپارید.
حتماٌ بخوانید: علائم خرابی پدال ترمز ماشین را بشناسید!
اگر باتری خودرو خالی شده باشد، با کمک ترانس می توانید آن را برای روشن شدن خودرو شارژ کنید. استفاده از ترانس برای شارژ ماشین و استفاده از آن به مدت طولانی اصلاً روش کاربردی ای محسوب نمی شود.
برای شارژ باتری با هر یک از روش های ذکر شده باید از عینک مناسب حفاظتی و دستکش های ضخیم استفاده شود.
از پوشیدن لباس آستین کوتاه خودداری کنید. حتماً یک لباس راحت و آستین بلند برای این کار انتخاب کنید.
محیطی را برای شارژ باتری ماشین انتخاب کنید که دارای تهویه مناسب باشد.
در این مقاله روش هایی را که برای شارژ خودرو می توان به کار برد، عنوان کردیم. از روش هایی مانند شارژ با شارژر لپتاپ و آداپتور معمولی از روش هایی است که می توانید فقط در شرایط اضطراری از آن ها استفاده نمایید. برای جلوگیری از آسیب جدی به خودرو و باتری ماشین توصیه می کنیم تا این کار را به تعمیرکار برق خودرو بسپارید.
دیدگاهتان را بنویسید