توربو شارژ چیست؟ یک سیستم است که بدون نیاز به بالا بردن حجم موتور، قدرت آن را به طور چشمگیری افزایش داده و مصرف سوخت را کاهش می دهد. این سیستم از دو توربین پره ای کوچک تشکیل شده است که به وسیله شفت به یکدیگر متصل شده اند، یکی از توربین ها در مسیر خروج دود و توربین دیگر در مسیر ورود هوا به موتور قرار دارد. بعد از خروج دود از اگزوز، توربین دیگر هوای فشرده را به داخل محفظه احتراق هدایت می کند. در واقع می توان سیستم توربو شارژ را در چند نکته ساده خلاصه کرد. در فنون برق به بررسی دقیق این سیستم می پردازیم.
همچنین شما عزیزان می توانید با شرکت در دوره آموزش مکانیک خودرو، در این حوزه به تخصص بالایی برسید.
اجزای موتور توربوشارژ
این موتور از اجزای مختلفی تشکیل شده است که هر کدام از اجزا وظایف مختلفی را برعهده دارند.
توربین در موتور توربو شارژ، وظیفه فعال کردن کمپرسور را بر عهده دارد و در نتیجه پس از منیفولد دور قرار می گیرد. به گردش درآمدن توربین از طریق خروج گازهای اگزوز انجام می شود.
یکی دیگر از اجزای این سیستم است که برای فشرده سازی و متراکم سازی هوای ورودی به موتور، مورد استفاده قرار می گیرد. کمپرسور توسط توربین به چرخش در آمده و باعث ورود هوا به داخل موتور خواهد شد.
اتصال دهنده بین توربین و کمپرسور است.
از اجزای دیگر موتور توربو شارژ است که برای کنترل بوست ترسیم شده است. ویست گیت، در دو نوع اینترنال و اکسترنال وجود داشته و مورد استفاده قرار می گیرد. تفاوت این دو نوع از ویست گیت، در محل نصب آن هاست. ویست گیت اینترنال بر روی توربین توربو شارژ نصب می شود در حالی که ویست گیت اکسترنال روی اتصالات خروجی نصب شده و فعالیت می کند. این قطعه وظیفه ی جلوگیری از گردش بیش از حد توربو، در هنگام بالا رفتن بوست را انجام می دهد.
بلو آف، قبل از دریچه گاز در موتور توربو شارژ قرار دارد و نقش مهمی در حفاظت از اتصالات و دریچه گاز بر عهده دارد. این قطعه به اختصار با نام BOV شناخته می شود. در هنگام رها کردن پدال گاز پس از شتاب گیری، بلو آف بعد از بسته شدن دریچه گاز، از آسیب دیدن اتصالات و دریچه گاز جلوگیری کرده و هوای اضافی را به بیرون منتقل می کند.
عملکرد این سیستم به چه صورت است؟
هوا از کانال های ورودی و فیلتر هوا عبور کرده و سپس به سمت کمپرسور حرکت می کند که هوای ورودی را فشرده ساخته است. این عمل باعث گرم شدن هوا شده و تعداد مولکول های موجود در واحد حجم را کاهش می دهد. برای رفع این مشکل، هوا از یک خنک کننده عبور می کند که تعداد مولکول های موجود در واحد حجم را افزایش دهد.
هوای خنک و فشرده وارد سیلندر شده و با اضافه کردن اکسیژن، سوخت سوزانده می شود که توان موتور به کمک این فرایند، افزایش می یابد. به کمک این چرخه در سیستم توربو شارژ، انرژی حاصل از احتراق در موتور بیشتر شده و قدرت بیشتری به چرخ ها ارسال می شود. گاز های اضافی از طریق اگزوز خارج شده و گازهای خروجی با دمای بالا، باعث چرخش توربین با سرعت زیادی می شوند. دود نیز توسط اگزوز خارج شده، اما نسبت به حالت عادی، انرژی کمتری به هدر می دهد.
انواع توربو شارژرها
با توجه به نیاز و کشش خودروی شما، نوع خاصی از توربوشارژرها بر روی ماشین شما نصب خواهد شد. به طور کلی این سیستم به ۳ دسته کلی تقسیم بندی می شود.
توربو شارژ تکی یا توربوشارژر تک، ساده ترین نوع توربو شارژرها هستند و به عنوان ارزان ترین نوع توربو شارژ نیز شناخته می شوند. در این نوع توربوها، تاخیر عملکرد به طور کامل احساس می شود و به سادگی می توانند قدرت و تولید انرژی خودرو را افزایش دهند.
این توربوها دوقلو هستند که برای خودرو های با سیلندرهای ۶ و ۸ تایی مناسب هستند. این مدل از توربوها به شما این امکان را می دهد که از دو توربو در خودروی خود استفاده کنید. با این حال، دو توربو همزمان فعال نیستند. یکی از توربوها در دور موتور پایین و دیگری در دور موتور بالا فعال می شود.
باعث ورود هوای فشرده تری به سیلندر می شوند. با این حال، این نوع توربو ها باعث افزایش پیچیدگی سیستم موتور نیز خواهند شد.
توربو شارژ دستی چیست؟
توربوشارژ دستی و اتوماتیک هر دو نوعی از توربوها هستند که با هدف افزایش قدرت خودرو و کاهش مصرف سوخت استفاده می شوند. با این حال، در خودروهایی با گیربکس دستی، توربو شارژ دستی معمولاً مورد استفاده قرار می گیرد. این به این خاطر است که سیستم گیربکس دستی به راننده اجازه میدهد که میزان توربو شارژ را به دلخواه کنترل کند. در مورد گیربکس های اتوماتیک، این کنترل به صورت خودکار توسط سیستم گیربکس صورت می گیرد.
علت خرابی توربو شارژ
توربوشارژ، مانند بسیاری از قطعات دیگر در خودرو، دارای عمر مفیدی است و در صورت عدم نگه داری صحیح و دقیق، خراب می شود. در ادامه برخی از دلایل خرابی توربوها را بررسی خواهیم کرد.
- فقدان روغن رسانی مناسب
- استفاده از روغن آلوده
- شرایط کارکرد استثنایی
- ورود جسم خارجی به داخل توربو شارژ
- نشت روغن از توربو شارژ
برای تشخیص خرابی توربو شارژ، باید به تعمیرگاه های مجاز سراسر کشور مراجعه کرده و نکاتی مانند علائم خرابی و میزان آن را با تکنسین های مجرب در میان گذاشت. البته، این را هم باید در نظر گرفت که خرابی توربو شارژ، علائم خاصی ندارد و برای کاهش خطرات و پیشگیری از خرابی، نگهداری آن و تعمیرات منظم، بسیار مهم است.
مزایا و معایب استفاده از سیستم توربوشارژها
توربوشارژرها متناسب با ساختاری که دارند از یک سری مزایا و معایب برخوردار هستند. به همین خاطر قصد داریم در ادامه به طور مجزا به معرفی مزایا و معایب آن ها بپردازیم.
مزایا
- استفاده از این سیستم در موتورهای دیزلی و بنزینی
- امکان استفاده از این سیستم در کلیه ی وسایل نقلیه
- بالا بردن میزان قدرت تولید شده در موتورهایی با حجم های یکسان
- کاهش آلودگی
- تولید انرژی بیشتر
- تا ۱۰%صرفه جویی در مصرف سوخت با استفاده از سیستم توربو شارژ
معایب
- افزایش هزینهی تعمیر و نگهداری موتور
- کوتاه شدن عمر قطعات خودرو
- افزایش دمای موتور بیش از حد مجاز
- پیچیدگی بیش از حد در سیستم موتور خودرو
بیشتر بخوانید : ایسیو (ecu) خودرو چیست؟ آشنایی با انواع ایسیو
کلام پایانی
در این مقاله سعی بر آن داشتیم که اطلاعات مفید و کاربردی را در خصوص استفاده از سیستم های توربو شارژ برای شما جمع آوری کنیم. یکی از سیستم های مفید برای افزایش سرعت و قدرت تولیدی موتور خودرو، توربوشارژ است. توربوشارژرها، سیستم هایی هستند که با افزایش جریان هوا وفشاربرروی ورودی ها، هوای مورد نیاز موتور خودرو را تامین میکنند که منجر به افزایش قدرت و سرعت آن میشود. بررسی مزایا و معایب در این مقاله به شما کمک می کند که انتخاب درست وآگاهانه ای در خصوص تقویت موتور خودروی خود داشته باشید. حتما از متخصصین آگاه در این زمینه مشورت گرفته و بعد اقدام به استفاده از توربوشارژ در موتور وسیلهی نقلیه خود کنید. از همراهی شما در فنون برق سپاسگزاریم.