مقالات مرتبط

مزایا و معایب ریمپ ایسیو

هر آنچه که باید در مورد مزایا و معایب ریمپ ایسیو بدانیم

بررسی مزایا و معایب ریمپ خودرو موضوعی است که در این مطلب قصد داریم به بررسی آن بپردازیم. اگر قصد […]

مطالعه مقاله
دلایل و علت خرابی ایسیو

دلایل و عوامل خرابی ایسیو

دانستن دلایل خرابی ایسیو(ecu) خودرو تا حد زیادی به ما در جلوگیری از خراب شدن آن کمک می‌کند. ما نیز […]

مطالعه مقاله

علائم خرابی ایسیو خودرو چیست؟

وظیفه ایسیو خودرو شناسایی مشکلات و معایب خودرو است اما بد نیست با علائم خرابی ایسیو آشنا باشیم تا در […]

مطالعه مقاله
تستر ایسیو

دستگاه تستر ایسیو چیست و چگونه کار می کند؟

تستر ایسیو یکی از مهم ترین ابزارهایی است که از طریق آن می توان مشکلات ایسیو خودرو را عیب یابی […]

مطالعه مقاله
ایسیو خودرو چیست

ایسیو (ecu) خودرو چیست؟ آشنایی با انواع ایسیو

ایسیو خودرو چیست؟ سوالی است که برای پاسخ به آن باید ایسیو از منظرهای مختلف معرفی شود. در این صورت شناخت بهتری از ایسیو ماشین (ECU) و کاربردهای آن انجام می شود. ما در ادامه این متن قصد داریم به معرفی جامع ایسیو و انواع آن بپردازیم. توصیه می کنیم با ادامه متن همراه شوید. 
آموزشگاه فنون برق در راستای تربیت نیروی کار با مهارت، برگزار کننده دوره های مختلفی از جمله دوره آموزش تعمیر ایسیو است. شما مهارت آموزان عزیز می توانید با شماره تماس های ثبت شده در سایت تماس حاصل فرمایید و اطلاعات کامل را از کارشناسان ما جویا شوید.

ایسیو ecu خودرو چیست؟

اگر خودروهای انژکتوری را یک انسان در نظر بگیریم می‌توان مدعی شد که ایسیو خودرو در حقیقت نقش مغز آن انسان را بازی می کند؛ ecu  یا کامپیوتر ماشین وظیفه ایجاد هماهنگی میان اجزای مختلف یک اتومبیل را دارد، به نوعی که این قطعه کامپیوتری با هدایت سیستم انژکتوری عملکرد اجزایی مانند کوئل‌ها، شمع‌ها، سیستم پاشش سوخت و … را مدیریت می‌کند.
ایسیو به معنای مرکز کنترل خودرو است و از کلمه Electronic Control Unit گرفته شده است که به اختصار ECU خوانده و تلفظ می شود. به بیان ساده تر ایسیو به عنوان واحد کنترل موتور خودرو شناخته می شود و به نوعی به عنوان مغز متفکر خودرو محسوب می شود.

ایسیو ecu خودرو چیست؟

ایسیو چیست

Ecu ماشین در اصل یک یونیت کنترلگر و کامپیوتری می‌‌باشد که ایجاد خرابی در آن می‌تواند عملکرد کلی موتور و در نهایت عملکرد اتومبیل شما را تحت شعاع قرار دهد، به همین جهت در این مطلب کارایی ایسیو ماشین، علل خرابی، زمان ری‌استارت و … را مورد بررسی قرار خواهیم داد.

ECU مخفف چیست؟

مخفف جمله Electronic control unit کلمه ECU است که به معنی بخش کنترل الکتریکی می باشد به این قطعه کامپیوتر خودرو نیز گفته می شود که در اکثر خودروها امروزی قابل مشاهده است.

ایسیو ماشین کجاست؟

در هر خودرو محل نصب این قطعه متفاوت است و به سازنده آن بستگی دارد. اما این قطعه می‌تواند در داخل اتاق خودرو زیر داشبورد و کنار موتور قرار بگیرد در نتیجه محل قرار گیری و نصب ایسیو به سازنده و مدل خودرو بستگی دارد.

وظایف و کار ایسیو ماشین چیست؟

همانطور که پیش تر اشاره شد ایسیو ماشین یک قطعه کامپیوتری است که نقش کنترلگری در خودروهای انژکتوری را عهده دار است، این قطعه که به سان مغز در بدن انسان فعالیت می کند اجزایی اعم از شمع‌ها، کوئل‌ها، وایرها و پاشش سوخت را تحت کنترل و هدایت خود دارد، به طوری که ایجاد خرابی در این قطعه کامپیوتری با مختل شدن کار همه این اجزا برابر است و وظیفه این قطعه کنترل و هماهنگی موتور و دیگر سیستم های الکترونیکی خودرو می باشد. حال در زیر به بررسی وظایف ECU می پردازیم.

ثبت وضعیت خودرو به کمک سنسورها

این قطعه با سنسور های زیادی که در بخش های مختلف موتور قرار دارد، ارتباط داشته و بر روی عملکرد بخش های مختلف ماشین نظارت دارد. این سنسور ها اطلاعات موجود را به کامپیوتر خودرو ارسال می کند و ایسیو بر اساس اطلاعات دریافتی، دستوراتی را به سنسور ها ارسال کرده و سنسورها به دستوراتی که از کامپیوتر خودرو ارسال می شود، عمل می کنند.

اما اگر ECU ماشین دچار مشکل شود، باعث از کار افتادن و یا وجود اختلال در عملکرد سنسور ها خواهد شد. این سنسور ها، هر چه بیشتر باشند تشخیص شرایط موجود در اتومبیل توسط ECU آسان تر است و همچنین در خودرو های امروزی از سنسور ها بیشتری استفاده می شود.

این سنسور ها هر کدام وظیفه اعلام یک بخش از خودرو را بر عهده دارند. این قطعه کوچک وظیفه دارد که عملکرد بخش های مختلف خودرو را به کامپیوتر ارسال کند و ایسیو ماشین بر اساس برنامه های موجود که از قبل در آن تعریف شده است دستورات لازم را به صورت سیگنال‌ هایی به عمل کننده های خودرو بفرستد.

کار ایسیو ماشین

وظیفه ECU

جلوگیری از سرقت ماشین

امروزه خودروها مجهز به سیستم ایموبلایزر هستند و این سیستم فقط قادر به شناسایی یک کد است که توسط کارخانه تولیدی ماشین برای کامپیوتر خودرو و سوئیچ طراحی شده است را می خواند، و اگر این کد سوئیچ با کد کامپیوتر یکی باشد کامپیوتر اجازه روشن شدن موتور را می دهد.

کنترل سرعت، شتاب و دور موتور خودرو

شرکت های خودروسازی برای محافظت از موتور خودرو دور موتور خاصی را برای آن در نظر می گیرند. اما زمانی که دور موتور از حد مشخص شده بالاتر برود کامپیوتر دستور قطع سوخت رسانی را صادر کرده تا دور موتور کمتر شود که به آن آستانه کات آف می گویند.

ایسیو ECU وظیفه نقش محافظتی را در خودرو ایفا می کند، تا زمانی که برخی افراد برای افزایش شتاب خودرو آستانه کات آف را بالا می برند کامپیوتر بتواند دستور قطع سوخت را دیرتر صادر کند.

کنترل مصرف سوخت

یکی دیگر از وظایف ایسیو کنترل سوخت در خودرو است اما برخی از افراد به دلیل اینکه می خواهند شتاب بگیرند و سرعت خود را بالا ببرند فاکتور های آن را تغییر داده که به این کار مپینگ می گویند.

عملکرد خودرو در موقعیت‌های حساس

بدون وجود ایسیو (کامپیوتر ماشین) این سیستم قادر به انجام برخی موارد در شرایط حساس نیست. برای مثال نمی‌تواند در مواقع حساس ایربگ را باز کند یا سیستم ترمز اضطراری، خاموش کردن آتش، عملکرد سیستم زاویه انحراف چرخ‌ها و … از دیگر مواردی هستند که قادر به انجام آن نیست‌.

نمایش معایب خودرو

از دیگر وظایف ایسیو پیدا کردن مشکل در خودرو است و اگر این سیستم اطلاعات را به صورت ناقص دریافت کند راننده نمی تواند متوجه این مشکل شود.

از راه های فهمیدن مشکل از طریق کامپیوتر خودرو روشن شدن چراغ چک خودرو است که در صورت روشن‌ شدن آن می توان موتور را بررسی کرد و به کمک دستگاه دیاگ به بررسی دقیق تر این مشکل ها پرداخت.

ایسیو خودرو از چه قطعاتی تشکیل شده است؟

ایسیو به عنوان یک مینی کامپیوتر تخصصی دارای قسمت های مختلفی است شناخت قطعات ایسیو یکی از موضوعات مهمی است هنگام تعمیرات ایسیو می بایست مورد توجه قرار گیرد. کانکتورها و پین ها، پوسته یا بدنه اصلی که گاها به آن رادیاتور نیز گفته می شود، برد الکترونیکی یا همان کیت ها، درپوش یا پوسته پایینی و همچنین پلاک از قسمت های اصلی یک ایسیو به شمار می روند.

قطعات ecu خودرو

از دیگر قسمت های مهم این قطعه می توان به این موارد اشاره کرد:
  • مبدل‌های داده های آنالوگ به دیجیتال: این قطعات داده های آنالوگ مثل سنسور اکسیژن را به داده های دیجیتال تبدیل می کنند تا عیب یابی راحت تر انجام شود.
  • مبدل‌های دیجیتال به آنالوگ: همانطور که تبدیل داده های آنالوگ به دیجیتال لازم است، گاهی تبدیل داده های دیجیتال به آنالوگ برای اجرای فرمان لازم است و از این مبدل ها استفاده می شود.
  • فرم دهنده‌های سیگنال: این فرم دهنده ها برای تنظیم نمودن ورودی یا خروجی های از پیش خوانده شده مورد استفاده قرار می گیرد.
  • خروجی‌های دیجیتالی H Level: این خروجی ها برای کنترل جرقه‌زنی شمع‌ها، باز و بسته شدن انژکتور و همچنین روشن و خاموش شدن فن ها مورد استفاده قرار می گیرد.

انواع ecu (ایسیو) خودرو

به طور کلی با توجه به تعدد انواع مختلف خودروهای موجود در کشور غیر منتظره نیست که ecu های مختلفی هم در کشور ما موجود باشد، اما توجه داشته باشید به طور کلی دو برند زیر مطرح ترین تولید کننده های کامپیوتر خودروهای موجود در ایران هستند:

  1. ایسیو زیمنس siemens
  2. ایسیو بوش Bosch 

انواع ایسیو خودرو

Ecu های ماشین زیمنس sim 2k

زیمنس یکی از مطرح ترین تولید کنندگان ایسیو خودروهای موجود در ایران است، روی این ایسیوها بعد از نوشته sim 2k، دو عدد ۴۸ و ۳۴ مشاهده می‌شود که ۳۴ به معنای تک سوز و ۴۸ به معنای دوگانه می‌باشد.

Ecu های خودروی بوش

بوش هم دومین برند مطرح ایسیوهای موجود در ایران است که با دو سری m و me در خودروهای ایرانی یافت می‌شود، تفاوت اصلی این دو سری این است که سری me  دریچه گازی برقی دارد، البته که در برنامه‌های این دو تفاوت های متعددی وجود دارد.

ECU خودرو چه زمانی نیاز به ری استارت دارد؟

از آن جایی که ECU خودرو قطعه‌ای کامپیوتری است تمامی برنامه‌های خود را بسته به نوع رانندگی و شرایط آب و هوایی به وسیله سنسورها و عملگرها شبیه سازی می‌کند، به همین علت ایجاد خرابی در این سنسورها و عملگرها و یا حتی تغییر ناگهانی آب و هوا منجر به عدم کارآمدی این برنامه‌ها می‌شود که در این شرایط راهی به غیر از پاک کردن برنامه‌ها برای شما وجود نخواهد داشت.

منظور از ریست کردن ایسیو یا کامپیوتر ماشین همان پاک کردن برنامه هاست که ذکر کردیم. انجام این کار در زمان ایجاد برنامه های نادرست و نا کارآمد الزامی می‌باشد و به صورت کلی به دو شکل دستی و یا به کمک دیاگ امکان پذیر است.

راهنمای ریست کردن ECU خودرو به کمک دیاگ

انجام ری‌استارت ECU خودرو به کمک دیاگ کاری ساده محسوب می‌شود، شما برای انجام این کار لازم است تا طبق مراحل زیر جلو بروید:

✅ در گام اول ابتدا باید اقدام به برقراری اتصال میان دیاگ و خودرو نمایید.

✅ در گام دوم از روی صفحه نمایش دیاگ باید وارد قسمت ایسیو خودرو شوید.

✅ در گام بعد و بعد از ورود به صفحه مختص به ECU و در آخر صفحه‌ای که به شما نمایش داده می‌شود؛ گزینه‌ای مربوط به فلش کردن یا پاکسازی مقادیر اولیه را کافیست انتخاب کنید تا ریست کامپیوتر خودرو شما انجام گردد. (توجه داشته باشید در اکثر دستگاه های دیاگ گزینه پاکسازی مقادیر اولیه در بخش ایسیو خودرو در انتهای صفحه‌ای که به شما نمایش داده می‌شود وجود دارد)

توجه:

علاوه بر این در صورتی که علاقه‌ای به استفاده از دیاگ نداشته باشید میتوانید برای ریست کردن ECU خودرو از برنامه TNM استفاده نمایید که ساختار و مراحلی شبیه به همان دیاگ دارد.

راه ریست کردن بدون دیاگ ECU خودرو چیست؟

اگر در شرایطی قرار بگیرید که نیاز به انجام ری‌استارت خودرو داشته باشید اما دسترسی به دیاگ وجود نداشته باشد راه حل چیست؟ یک راه حل برای ریست کردن دستی ایسیو ماشین وجود دارد که در ادامه آن را به تفصیل بررسی خواهیم کرد:

در گام اول دو سر باتری را از باتری جدا کنید.

در گام بعد دو سر باتری مثبت و منفی را به یک دیگر متصل نمایید.

با انجام اینکار جریان و ولتاژ، داخل تمامی خازن های موجود در کنترل یونیت کاملا تخلیه می‌شود و خودرو ریست خواهد شد.

توجه داشته باشید که انجام این امر صرفا برای مواقعی کاربردی است که دسترسی به دستگاه دیاگ وجود ندارد و چنانچه امکان ریست کردن ecu به کمک دستگاه دیاگ را دارید استفاده از دستگاه راه حل بهتری است.

راهنمای ریست کردن ECU خودرو به کمک دیاگ

ریست ایسیو بدون دیاگ

راهنمای انواع ecu نصب شده روی خودروهای ایرانی

از مهم ترین موارد برای نصب و یا تعویض ECU ها می توان به یکی بودن مدل سوکت و مدل برنامه توجه کرد.

ایسیو ها با یک دیگر تفاوت هایی دارند و برخی از آنها دارای شبکه هستند و از شبکه کن در آنها استفاده شده یعنی باید پایه شبکه داشته باشند، در غیر این صورت ایموبلایزر آن کار نمی‌ کند.

این مدل ها با برنامه خاص خود کار کرده و بر روی خودروهای پراید و تیبا متناسب با برنامه خود نصب می شوند.

برخی ایسیو ها که زیمنس هستند که بعضی از آنها بایفیول یا دوگانه هستند و بعضی از آنها بدون شبکه کار می کنند.

مدل زیمنس بر روی خودروهای سایپا و ایران خودرو قابل نصب است و به دلیل پایین بودن برد آن نیز می توان بر روی خودروهای مدل پایین نیز نصب شود.

مدل CIZ از ایسیو هایی است که می توان آن را هم به مدل بالا و هم مدل پایین تبدیل کرد و متناسب با خودرو از لحاظ بالا یا پایین بودن مدل بر روی آنها نصب شود.

روی خودروهای ایران خودرو مدل CGE No Flash نیز استفاده می شود.

آیا ماشین بدون ایسیو روشن می شود؟

خیر زیرا خودروهای امروزی به دلیل اینکه دارای سیستم ضد سرقت هستند و هر چند ممکن است برخی کلید ها از نظر ظاهری به هم شباهت داشته باشند اما داخل سیستم این کلید ها یک کد دیجیتال وجود دارد که در صورت عدم تطابق کد داخل سوئیچ با کد موجود در کامپیوتر ماشین خودرو روشن نمی شود.
Ecu  خودرو قطعه‌ای کامپیوتری است که نقش هدایت کننده سیستم انژکتور در ماشین را دارد، همانطور که گفتیم این قطعه به دلیل اهمیت بالایی که داراست مشابه مغز در بدن انسان می‌باشد. بروز خرابی در این قطعه نیاز شدید به تعمیر فوری و تخصصی دارد، همین امر نیز باعث شده تا داشتن تخصص در زمینه تعمیر ایسیو ماشین یا کامپیوتر خودرو برای متخصصین این زمینه دارای بازار کار جذابی باشد.
در صورتی که قصد دارید به صورت حرفه ای تعمیرات ایسیو را فرا بگیرید، توصیه می کنیم در دوره های آموزش تعمیرات ایسیو خودرو آموزشگاه فنون برق ثبت نام کرده و در مدت زمان کوتاهی به یک تعمیرکار حرفه ای ایسیو تبدیل شوید.

5/5 - (2 نظر)

مقالات مرتبط

مزایا و معایب ریمپ ایسیو

هر آنچه که باید در مورد مزایا و معایب ریمپ ایسیو بدانیم

بررسی مزایا و معایب ریمپ خودرو موضوعی است که در این مطلب قصد داریم به بررسی آن بپردازیم. اگر قصد […]

مطالعه مقاله
دلایل و علت خرابی ایسیو

دلایل و عوامل خرابی ایسیو

دانستن دلایل خرابی ایسیو(ecu) خودرو تا حد زیادی به ما در جلوگیری از خراب شدن آن کمک می‌کند. ما نیز […]

مطالعه مقاله

علائم خرابی ایسیو خودرو چیست؟

وظیفه ایسیو خودرو شناسایی مشکلات و معایب خودرو است اما بد نیست با علائم خرابی ایسیو آشنا باشیم تا در […]

مطالعه مقاله
تستر ایسیو

دستگاه تستر ایسیو چیست و چگونه کار می کند؟

تستر ایسیو یکی از مهم ترین ابزارهایی است که از طریق آن می توان مشکلات ایسیو خودرو را عیب یابی […]

مطالعه مقاله