
علائم خرابی باتری خودرو چیست؟
نویسنده: admin ۱۴۰۱/۰۵/۰۹
باطری خودرو یکی از قطعات اصلی و کلیدی ودرو به حساب می آید که خراب شدن آن، مشکلات زیادی را ایجاد می کند. یکی از موارد مهمی که هر راننده و صاحب خودرو باید درنظر داشته باشد این است که علائم خرابی باتری خودرو خود را بشناسد و قبل از خرابی باتری، نسبت به تعمیر و یا تعویض آن، اقدام کند.
از آنجا که خرید باتری خودرو هزینه زیادی را در بردارد، پس، بهتر است قبل از خراب شدن، جلوی خسارات ناشی از خراب شدن باتری را بگیرید. در این مقاله قصد داریم تا شما را به صورت مرحله به مرحله با علائم خرابی باطری خودرو آشنا کنیم. بیایید با عناوین علائم خرابی باطری خودرو آشنا شویم. بعد از مطالعه این عناوین، به توضیحات هرکدام توجه کنید.
- عملکرد باتری خودرو
- انواع باتری خودرو
-
علائم مهم خرابی باتری خودرو
- استارت نامنظم و آهسته
- کم شدن نور چراغ های خودرو
- ماشین استارت نمی خورد و روشن نمی شود
- باتری ماشین هرروز می خوابد و نیاز به شارژ دارد
- خرابی دینام
- استارت نخوردن سریع ماشین در هوای سرد
- تغییر در شکل باتری
- برق پشت آمپر نمی آید
- عمر باتری تمام شده باشد
- از کار افتادن سیستم صوتی ماشین
- برق دزدی ماشین
- باتری به باتری کردن
- آزمایش باتری
- چه عواملی می توانند بر خراب شدن باتری ماشین تاثیر بگذارند؟
- نکاتی جهت افزایش طول عمر باتری
- سخن آخر

علائم خرابی باتری خودرو
عملکرد باتری خودرو
سیستم برق رسانی خودرو توسط اجزایی همانند باتری، دینام، دلکو، کوئل و … انجام می شود. باتری و دینام جزء اصلی ترین قطعات الکترونیکی خودرو هستند که از کار افتادن آنها باعث خاموش شدن و استارت نخوردن خواهد شد. در یک کلام، ماشین روشن نمی شود.
باتری خودرو دارای خروجی شدت جریان حدود ۵۰۰ تا ۷۰۰ می باشد. زمانی که این مقدار به استارتر موتور خودرو می رسد، میل لنگ ها به چرخش درآمده و پیشرانه را به سرعت روشن می کند. اگر باتری ضعیف شود، دیگر نمی تواند عملکرد قبلی خود را داشته باشد. اگر باتری خودرو ضعیف شود، نمی تواند میل لنگ ها را با سرعت بچرخاند و در صورت خراب شدن باطری، پیشرانه خودرو دیگر روشن نخواهد شد.
اگر یکی از قطعات برقی خودرو با مشکل مواجه شود، چراغ چک پشت آمپر روشن می شود. اما اگر باطری از کار بیافتد، متاسفانه، از قبل به شما اخطار داده نمی شود. در این راستا فقط می توان اقدام به تعویض باطری کرد. توجه داشته باشید که نقش باتری در مکانیسم خودرو بسیار پررنگ است و اطمینان از سلامت آن، از اهمیت بالایی برخوردار است.
انواع باتری خودرو
دو نوع باتری داریم: باتری اتمی و باتری اسیدی. در قسمت زیر به مقایسه انواع باتری می پردازیم:
باتری اتمی | باتری اسیدی |
باتری خشک | باتری غیر خشک |
باتری الکترولیتی از جنس آلیاژ کلسیم یا سیلور | متشکل از صفحات جنسی از سرب |
اتمی دارای چشمیای هستند که از طریق تغییر رنگ آن میتوان میزان غلظت الکترولیت باتری را سنجید | ۶ صفحه باطری در محلول آب و اسید سولفوریک (الکترولیت) غرق هستند |
رنگ سبز: سلامت باطری
رنگ قهوه ای: باتری نیاز به شارژ دارد رنگ سفید: خرابی باتری |
اگر این اسید کم شود، باید به باتری، آب مقطر اضافه کرد |
در برابر شارژ زیاد یا دشارژ شدن بسیار مقاوم هستند | سلامت باطری را با باز کردن درب این ۶ سطح، چک کنید. |

اقدامات لازم در صورت تشخیص خرابی باتری
علائم مهم خرابی باتری خودرو
در قسمت زیر، علائم خرابی باتری خودرو را با جزئیات برای شما توضیح می دهیم.
استارت نامنظم و آهسته
یکی از علل استارت نخوردن خودرو، خرابی باتری می باشد. بدین شکل که ماشین یک روز خیلی خوب استارت می خورد و روز بد، برعکس. یک سری علائم خرابی باطری وجود دارد که می تواند باعث استارت های نامنظم شود. علائمی همانند:
- عدم نگهداری شارژ
- فرسودگی باتری
- آهکی شدن باتری
- شکستگی باتری
- شل بودن ترمینالهای اتصالی آن
کم شدن نور چراغ های خودرو
کم شدن نور چراغ های خودرو و مه شکن ها می تواند به خاطر ضعیف شدن باتری خودرو باشد. اگر باتری خودرو معیوب شود، می تواند باعث کم شدن نور چراغ های خودرو شود. اگر باتری قدیمی باشد، سریع تخلیه می شود. اما هنگام رانندگی، باطری ها شروع به کار کردن وشارژ شدن می کنند. در این راستا، چراغ ها به سوسو زدن می افتند.
ماشین استارت نمی خورد و روشن نمی شود
اگر ماشین استارت نخورد، برق پشت آمپر نیاید و یا خیلی ضعیف باشد و اجازه روشن شدن ماشین را ندهد، به احتمال قوی، باتری خودرو از کار افتاده است. زمانی که خودرو استارت نمی خورد و با چرخاندن سوئیچ، فقط صدای تق تق می شنوید، بدین معناست که باتری آنقدر قدرت ندارد که بتواند ماشین را روشن کند.
باتری ماشین هرروز می خوابد و نیاز به شارژ دارد
ممکن است که شما فکر کنید که باطری کامل شارژ شده است، اما زمانی که استارت می زنید، بازهم ماشین روشن نمی شود. این مشکل برخاسته از مشکل دینام، خرابی و یا فرسودگی باتری و یا حتی ایراد در رگلاتورها باشد.
خرابی دینام
یکی از علل خرابی باطری خودرو، خرابی دینام می باشد. اگر دینام خودرو به درستی کار نکند، ماشین سنگین استارت می خورد. در این زمان می بایست با مراجعه به یک باطری سازی، میزان ولتاژ باطری را اندازه گیری کنید. اگر ولتاژ باطری افت کرده باشد، یکی از علل خرابی باتری می باشد.
استارت نخوردن سریع ماشین در هوای سرد
اگر در هوای سرد، ماشین به سختی استارت بخورد می تواند یکی از علل خرابی باطری باشد. چرا که شرایط آب و هوایی می تواند روی تخلیه شارژ و میزان طول عمر باتری تاثیر بسزایی بگذارد. سرما و کاهش دما می تواند باعث سفت شدن قطعات خودرو شود. در این مدت، خودرو به قدرت بیشتری برای استارت زدن نیاز دارد. این فشار قوی، باعث کاهش راندمان قدرت باتری می شود. بهتر است که در هوای سرد، مرتبا سلامت باتری را چک کنید.
تغییر در شکل باتری
ایجاد هرگونه تغییر در شکل باطری همانند استشمام بوی اسید به خاطر وجود گازهای هیدروژن، تورم باطری، سولفاته شدن و یا شکستگی باتری می تواند نشانه های خرابی باتری باشد.
برق پشت آمپر نمی آید
اگر برق به پشت آمپر نرسد، می تواند یکی از علائم خرابی باطری خودرو باشد. اگر همه چراغ های پشت آمپر با هم خاموش شوند، بدین معناست که باتری ماشین از کار افتاده است.
عمر باتری تمام شده باشد
اگر تاریخ انقضای باتری به پایان رسیده باشد، پس، عمر باطری تمام شده است. گارانتی باتری خودروهای ایرانی، بین ۲ تا ۴ ماه و گارانتی باتری های خارجی، بین ۶ تا ۱ سال است.
از کار افتادن سیستم صوتی ماشین
اگر رادیو و یا سیستم صوتی ماشین ضعیف عمل کند، ممکن است به خاطر ضعیف شدن و خرابی باطری ماشین باشد.
برق دزدی ماشین
منظور از برق دزدی ماشین این است که انرژی الکتریکی ماشین به خاطر مشکلات در سیستم برق خودرو تلف می شود. این مشکلات ممکن است به خاطر ایرادات کوئل، شمع ها و فیوز باشند. اگر شما زمان خاموش کردن خودرو، به مدت طولانی چراغ های ماشین را روشن بگذارید و یا از سیستم ضبط و یا رادیو به مدت طولانی استفاده کنید، این کار باعث اتلاف انرژی الکتریکی و در نتیجه ضعیف شدن باتری خودرو می شود.
باتری به باتری کردن
یکی از کارهایی که می توانید قبل از تعویض باطری انجام دهید، باتری به باتری کردن است. با این کار، می توانید تا رسیدن به یک باطری سازی، ماشین خود را روشن نگه دارید.
آزمایش باتری
جهت بررسی سلامت و پیشگیری از خرابی باطری، بهتر است از آزمایش باتری استفاده کنید. تست باتری به شما می گوید که باتری چقدر شارژ دارد و یا چقدر شارژ برای پر شدن نیاز دارد.

چگونه باتری به باتری کنیم؟
چه عواملی می توانند بر خراب شدن باتری ماشین تاثیر بگذارند؟
عوامل زیر می توانند باعث خراب شدن باطری و یا ضعیف شدن آن شوند:
- از کار افتادن و یا خراب شدن دینام
- عدم استفاده از ماشین به مدت طولانی و در نتیجه مستهلک شدن باتری
- عدم توجه به سرویس ماشین و چک کردن سلامت باتری
- عدم توجه به سولفاته شدن باطری
- فشار یا ضربه بالا به باتری
- فرسودگی باتری
- خرید باتری هایی که آمپر پایین دارند و استاندارد ولتاژ را رعایت نکرده اند
- استفاده نادرست همانند نصب سیستم صوتی قوی، روشن گذاشتن ضبط یا رادیو، استفاده مداوم از بخاری یا کولر
- سرما و برودت هوا: در هوای سرد با سرعت پایین تری حرکت کنید و اجازه دهید تا ماشین خود را با جو تطبیق دهد.
نکاتی جهت افزایش طول عمر باتری
این نکات را جهت افزایش طول عمر باطری خود مدنظر قرار دهید:
- در روزهای گرم و یا بسیار سرد، ترجیحا از منزل بیرون نروید. افزایش و کاهش دما می توانند عمر باتری را کاهش دهد.
- در شب های پرترافیک، ترجیحا فقط چراغ های کوچک را روشن کنید تا جلوی فشار به باتری را بگیرید.
- به صورت مرتب، باطری ها را چک کنید.
- استفاده از کولر می تواند بر عمر باتری بسیار تاثیرگذار باشد.
سخن آخر
در این مقاله به علائم خرابی باتری پرداختیم و سعی کردیم اقدامات موثری را که در صورت خرابی باتری خودرو لازم است انجام دهید، را برایتان شرح دهیم تا قبل از تعویض باتری موارد یاد شده را مورد بررسی قرار دهید و در صورت لزوم باتری را تعویض کنید و از پرداخت هزینه های اضافی پیشگیری کنید.
نظرات کارآموزان