علائم خرابی باتری خودرو چیست؟
در این مقاله قصد داریم علائم مختلف خرابی باتری خودرو را مورد بررسی قرار دهیم تا با تشخیص به موقع خرابی باتری خودرو از خسارت های احتمالی پیشگیری کنیم. پس تا انتهای مقاله با ما همراه باشید.
باتری خودرو انرژی لازم برای حرکت خودرو را تامین میکند به همین علت یکی از اصلی ترین اجزای خودرو محسوب میشود اگر به هر دلیلی باتری خودرو به درستی کار نکند و دچار مشکل شود باعث بروز مشکلاتی در خودرو خواهد شد که در ادامه به آن ها میپردازیم.
علائم خرابی باتری خودرو
علائم خرابی باتری خودرو
مطمئن ترین و اصولی ترین راه برای تشخیص خرابی باتری استفاده از ابزار و تستر میباشد اما در این بین راه های دیگری نیز وجود دارد که به آن ها اشاره میکنیم. یکی از علل اصلی روشن نشدن خودرو خرابی باتری خودرو است که با بررسی باتری میتوانید از آن مطمئن شوید. در صورتی که باتری خراب شده باشد آن را تعویض و اگر خالی شده باشد میتوانید آن را شارژ کنید و مجدد از آن استفاده کنید.
در صورت تمایل به یادگیری برق خودرو می توانید در دوره آموزش برق خودرو در آموزشگاه فنون برق ثبت نام کنید.
استفاده طولانی مدت از باتری
یکی از علائم خرابی باتری خودرو زیاد بودن عمر باتری میباشد. اگر مدت زمان زیادی است که باتری را تعویض نکرده اید، میتواند دلیل بر خرابی باتری خودرو باشد. توجه داشته باشید عمر مفید باتری خودرو ۲ الی ۳ سال است.
استارت نخوردن ماشین
اگر خودرو شما به خوبی استارت نمیخورد و یا روشن نمیشود، علت آن میتواند خرابی باتری خودرو باشد و باید به یک متخصص مراجعه کنید.
تغییر شکل باتری خودرو
ممکن است باتری خودرو بر اثر ضربه یا شکستگی دچار تغییر شکل شود. همچنین گرمای زیاد موتور نیز باعث برآمدگی باتری و تغییر شکل آن میشود. تمام این موارد باعث خرابی باتری خودرو میشود که در صورت بروز چنین مشکلاتی باید باتری تعویض گردد.
عوض شدن رنگ نشانه گر سلامت باتری
در صورتی که باتری خودرو سالم باشد چراغ نشانه گر باتری به رنگ سبز نمایش داده میشود در صورتی که باتری خراب شده باشد و عمر مفید آن تمام شده باشد به رنگ زرد یا قرمز نمایش داده میشود. در صورت مشاهده رنگ زرد یا قرمز چراغ باتری حتما به یک متخصص مراجعه کنید تا از خرابی باتری خودرو مطمئن شوید زیرا ممکن است رنگ زرد یا قرمز چراغ باتری مربوط به برق یا اتصالات آن نیز باشد.
استارت خوردن نامنظم خودرو
شاید برای شما پیش آمده باشد که گاهی با اولین استارت خودرو شما روشن شده باشد و گاهی نیاز بوده است چندین بار استارت بزنید تا خودروتان روشن شود، در صورت بروز چنین مشکلی ممکن است باتری خودرو شما خراب شده باشد و برای عملکرد بهتر خودرو لازم است باتری را تعویض کنید.
اقدامات لازم در صورت تشخیص خرابی باتری خودرو
پیش از آنکه اقدام به خرید و تعویض باتری خودرو کنید بهتر است از خرابی آن مطمئن شوید زیرا ممکن است مشکل از جای دیگری باشد و هزینه ای اضافی را متحمل شوید، پس قبل از تعویض باتری مواردی که به آن ها اشاره میکنیم را مورد بررسی قرار دهید.
اقدامات لازم در صورت تشخیص خرابی باتری
بررسی عملکرد استارت: خراب بودن استارت و قطعات آن ممکن است باعث اخلال در عملکرد آن شود پس؛ از سالم بودن آن اطمینان حاصل کنید.
بررسی عملکرد دینام: از آن جایی که کار دینام شارژ کردن باتری خودرو است، ممکن است مشکل از دینام باشد. حتما از سالم بودن دینام به کمک یک متخصص مطمئن شوید.
اطمینان از عملکرد صحیح شمع ها: در صورتی که شمع ها خراب باشند و جرقه ای جهت روشن شدن موتور خودرو ایجاد نشود، باعث اخلال در سیستم خودرو میشود و خودرو روشن نمیشود.
بررسی بست باتری: بست های باتری را چک و تمیز کنید تا بر اثر رسوبات سولفاته نشده باشند زیرا باعث نارسایی و اخلال در سیستم برق خودرو میشوند.
چک کردن پایه های باتری: پایه های باتری وظیفه نگه داشتن باتری را برعهده دارند در صورتی که پایه های باتری شکسته شده باشند، باتری در جای درست خود قرار نمیگیرد.
بررسی فیوزها: حتما فیوز ها را چک کنید و از سلامت آن ها مطمئن شوید زیرا خرابی فیوزها میتواند باعث از کار افتادن خودرو شود.
عوامل موثر در کاهش عمر باتری خودرو
حقیقت این است که دمای بالای هوا و همچنین رطوبت زیاد میتواند تاثیر منفی بر روی عمر باتری بگذارد. به همین علت است که در مناطق گرمسیر رانندگان مجبورند که در فواصل زمانی کوتاه تر باتری خودروهای خود را تعویض کنند.
- خاموش و روشن کردن زیاد خودرو
اگر در بازه زمانی کوتاه و مکرر، خودرو را روشن و خاموش کنید به دلیل اینکه باتری خودرو فرصت شارژ شدن را ندارد، باعث آسیب و کاهش طول عمر باتری میشود.
دینام قطعه ای است که باتری را شارژ میکند، در صورتی که دینام خودرو عملکرد درستی نداشته باشد، نارسایی برق رخ میدهد و باتری به خوبی شارژ نمیشود و در نهایت از عمر مفید باتری خودرو کاسته میشود.
رانندگانی که به صورت مداوم در حال رانندگی در جاده ها میباشند و شرایط متفاوتی مانند عبور از جاده های خاکی، دست اندازها، آب و هوای مختلف را پشت سر میگذارند، طول عمر مفید باتری خودرو آن ها کاهش پیدا میکند.
- استفاده از باتری با آمپر پایین
در صورتی که به طور معمول از خودرو زیاد استفاده میکنید یا سیستمهای صوتی و تصویری زیادی نصب کرده اید یا در مسیرهای پرترافیک زیادی تردد دارید توصیه میشود از باتریهایی با آمپر بالاتر استفاده کنید تا دوام بیشتری داشته باشد.
یکی از دلایل کاهش عمر باتری خرابی کابل رابط باتری و دینام است در صورتی که کابل دچار مشکل باشد و نوساناتی در برق ایجاد شود میتواند باعث استهلاک و خرابی باتری شود.
- استفاده از باتری در صورتی که خودرو خاموش است
در صورتی که خودرو خاموش باشد و از سیستم های الکترونیکی مانند ضبط یا چراغ های خودرو استفاده شود، باعث کوتاه شدن عمر باتری میشود.
نکاتی جهت افزاش طول عمر باتری
- بالا بودن دمای هوا میتواند تاثیر منفی بر روی عمر باتری داشته باشد و باعث نارسانایی الکتریکی و خرابی صفحات شود حتی الامکان در ساعاتی که دمای هوا در اوج خود قرار دارند از رفت و آمدهای غیر ضروری خوداری کنید.
- سرما نیز میتواند به باتری خودرو آسیب بزند. سعی کنید خودرو را در پارکینگ با دمای مناسب پارک کنید.
- سعی کنید در ترافیک های شهری، چراغ های خودرو را روشن نکنید تا مصرف باتری کاهش یابد و به باتری فشار مضاعف وارد نشود.
- به صورت روتین باتری های خودرو را در نظر داشته باشید و اگر قطب های باتری سولفاته شده بودند آن ها را با آب جوش تمیز کنید سپس مقداری گریس به آن بمالید.
- استفاده از کولر نیز یکی از دلایل فرسایش باتری میباشد. در فصول گرم سال که کولر خودرو مورد استفاده قرار میگیرد باعث کوتاه شدن عمر باتری میشود.
چگونه باتری به باتری کنیم؟
چگونه باتری به باتری کنیم؟
ابتدا ماشین سالم را روبه روی ماشینی که قرار است باتری به باتری کنید، قرار دهید و توجه کنید که فاصله بین دو خودرو مناسب و به اندازه کابل اتصال باشد. سپس خودرو را به طور کامل خاموش کنید و کابل را آماده اتصال کنید مراقب باشید دوسر قرمز و مشکی کابل به یکدیگر تماس پیدا نکند.
پس از بالا زدن کاپوت هر دو ماشین و پیدا کردن باتری و ترمینال های باتری که با علامت مثبت و منفی مشخص شده اند، کابل قرمز را به ترمینال مثبت ماشین خراب متصل کنید. ( توجه کنید ترمینال ها سولفاته نشده باشند.) سر دیگر کابل قرمز رنگ را به ترمینال مثبت ماشین سالم متصل کنید.
سپس همین روش را برای اتصال کابل مشکی به ترمینال منفی ماشین سالم انجام دهید و سر دیگر کابل را بر روی بدنه یا قسمت فلزی ماشین خراب قرار دهید. اکنون زمان روشن کردن ماشین سالم است، بعد از گذشت ۱-۲ دقیقه میتوانید ماشین خراب را نیز روشن کنید و کمی صبر کنید تا باتری شارژ شود. برای جدا کردن کابلها ابتدا کابل مشکی را جدا کنید و دقت کنید به یکدیگر برخورد نکنند.
جمع بندی
در این مقاله به علائم خرابی باتری پرداختیم و سعی کردیم اقدامات موثری را که در صورت خرابی باتری خودرو لازم است انجام دهید، را برایتان شرح دهیم تا قبل از تعویض باتری موارد یاد شده را مورد بررسی قرار دهید و در صورت لزوم باتری را تعویض کنید و از پرداخت هزینه های اضافی پیشگیری کنید.