هنگام روشن شدن خودرو به میزان معینی جرقه نیاز است اگر این میزان کم باشد خودرو روشن نمیشود اینجاست که کوئل به داد خودرو میرسد. کویل به قلب خودرو های بنزینی شهرت دارد، این قطعه الکترونیکی از تعداد زیادی سلف برای تقویت ولتاژ تشکیل شده و وظیفه هزار برابر کردن هر ولتی که از باتری دریافت میکند را بر عهده دارد. در ادامه با ما همراه باشید تا بیشتر با این قطعه آشنا شویم.
اجازه بدهید تا به جزئیات بپردازیم، موتور خودرو برای روشن شدن به چهار مرحله مکش هوا، ترکیب سوخت و هوا، احتراق سوخت و هوا و تخلیه دود که همان دود اگزوز است نیاز دارد. در مرحله اول هنگامی که پیستون از پایین به بالا حرکت میکند، سوخت ماشین و هوایی که در مرحله احتراق به داخل سیلندر آمده متراکم میشود و سپس با جرقه ای که شمع خودرو ایجاد میکند این مخلوط منفجر شده و پیستون به وسیله سوپاپ و حرکت دادن شاتون سبب چرخش میل لنگ شده و بعد از انتقال قدرت در جعبه دنده خودرو حرکت میکند. حال نقش کوئل چیست؟ از آنجایی که جرقه به صورت لحظه ای اتفاق می افتد باید با حداکثر توان خود احتراق ایجاد کند اما باتری تنها قادر به تولید 12 ولت برق است. در حالی که باید 20000 ولت برق تولید شود. پس ماشین چگونه روشن میشود؟ به کمک کویل. کوئل ان 12 ولت را که از باتری منتقل شده را چندین برابر کرده و به شمع انتقال میدهد.
از پر طرفدار ترین و پولساز ترین دوره های مربوط به خودرو دوره آموزش مکانیک خودرو است. در این دوره آموزشی مهارت آموز به صفر تا صد مباحث تسلط یافته و به سادگی میتواند وارد بازار کار شده و به کسب درآمد بپردازد. اگر علاقه مند به مکانیکی خودرو هستید پیشنهاد میکنیم که حتما در این دوره شرکت کنید.
کویل ها به دو دسته کلی وایر دار و بدون وایر تقسیم میشوند، که این دو دسته زیر مجموعه های مختص خود را دارند. در ادامه بیشتر درباره انواع کوئل بحث خواهیم کرد:
این نوع از کویل ها بیشتر در خودروهای قدیمی استفاده میشدند که خود چندین نوع متفاوت دارند.
کوئل های معمولی ظاهری ساده و استوانه ای دارند که در خودرو های کاربراتوری و انژکتوری که سیستم دلکو دارند به کار گرفته شده اند. و در باقی خودروها به صورت خشک و روغنی استفاده میشوند.
کویل دوبل (double ignition coil) از ترکیب دو کویل کنار هم حاصل میشود. از کوئل های دوبل فقط در خودروهای انژکتوری استفاده میشود کاربرد این کوئلها همزمان کردن جرقههایی است که 2 در 2 در سیلندرهای 1 و 4 و 2 و 3 انجام میشود.
کوئل های بدون وایر مزیتهای فراوانی دارند مثلا حذف وایر افت ولتاژ و مقاومت کمتر
این کویل ها نیز به انواع مختلفی تقسیم میشوند:
پیشرفتهترین نوع کویلها کویلهای قلمی هستند این نوع کوئلها در خودروهای انژکتوری قرار دارند. ولتاژ تولیدی آنها بسیار بالا و یک عدد از آنها در هر سیلندر قرار میگیرد.
کویل کتابی ساختاری مشابه کویلهای بدون وایر دارند البته یک تفاوتی که بین این دو کویل وجود دارد این است که در کوئل کتابی از وایر استفاده نشده و به علت فرم پهن آنها به کویل کتابی معروفند.
نکته مهم: کویل های دوبل جدا از هم مزایای بیشتری نسبت به کویل های دوبل یکپارچه دارند مثلا خنک کاری بهتری دارند و در صورتی که یکی از کویل ها بسوزد به راحتی امکان تعویض آن وجود دارد.
این نوع از کویل ها به دلیل نداشتن وایر افت ولتاژ کمتری دارند در نتیجه ولتاژ در این کویل ها قوی تر است. طول عمر کویل های بدون وایر بیشتر است.
جرقه ناقص و عملکرد نادرست شمع خودرو، بد استارت خوردن خودرو، افزایش مصرف سوخت، لرزش و کوبش در موتور، روشن شدن چراغ چک، نداشتن جرقه در سیلندر، ریپ زدن خودرو از نشانههای خراب شدن کویل خودرو است.
اصلی ترین عاملی که موجب خراب شدن کوئل خودرو میشود خراب بودن شمع است دارندگان خودرو باید به موقع نسبت به تمیز کردن و یا در صورت لزوم تعویض شمع اقدام کنند. نوسان ولتاژ نیز میتواند موجب خراب شدن کویل شود. شستشوی موتور خودرو در کارواش ها موجب ورود رطوبت به داخل این قطعه شده و موجب آسیب به کویل میشود. بنزین بی کیفیت نیز تاثیر زیادی در خرابی این قطعه دارد چر که در برخی مواقع بنزین مقادیر زیادی آب و مواد اضافی دارد که بسیار زیان آور است.
سیم پیچ های کویل مسی هستند سیم پیچی اولیه کوئل به دور سیم پیچی ثانویه میپیچد
هسته مرکزی: هسته مرکزی اصلی ترین بخش کویل است که متشکل از نوعی آلیاژ مخصوص است که نسبت به افزایش دما مقاومت دارد. جنس هسته مرکزی آلیاژ ها پلاتین است.
سیم پیچی اولیه: سیم پیچی اولیه کویل ها شامل 250 الی 350 حلقه میباشد. تعداد حلقه های سیم پیچی ثانویه بین 15 الی 30 هزار است. جنس این سیم ییچی ها نیز عموما از مس است.
سیم پیچی ثانویه: در ابتدا جریان برق به سیم پیچی های اولیه که دور پایین دارند وارد شده و سپس جریان الکتریکی وارد سیم پیچی ثانویه میشود. در پروسه انتقال جریان برق کویل جریان مستقیم را به جریان متناوب تبدیل میکند.
بدنه کویل: بدنه کوئل از جنس آلومینیوم بوده و ضریب انتقال حرارت بالایی دارد.
پایه جرقه زنی: تعداد پایههای جرقه زنی بسته به تعداد سیلندر های موتور خودرو دارد.
دیدگاهتان را بنویسید