راهنمای جامع نحوه تعمیر مبدل پکیج دیواری
نویسنده: admin ۱۴۰۰/۱۰/۱۸
مبدل حرارتی یکی از مهم ترین قطعات پکیج دیواری است. این قطعه نقش مهم در گرمایش آب پکیج داشته و خراب شدن آن عملکرد پکیج را با مشکلات بسیاری رو به رو می کند. اهمیت این قطعه باعث شده تا تعمیر مبدل پکیج دیواری اهمیت بسیاری داشته باشد. با توجه به اهمیت این موضوع در این مقاله قصد داریم شما با را با علائم خرابی مبدل پکیج، علت خرابی مبدل و نحوه تعمیر آن آشنا کنیم. اگر از علاقه مندان به تعمیرات پکیج هستید و می خواهید به صورت تخصص با عیب یابی این دستگاه آشنا شوید توصیه می کنیم در دوره آموزش تعمیرات پکیج دیواری آموزشگاه فنون برق ثبت نام کنید.
- مبدل حرارتی پکیج چیست؟
-
علائم خرابی مبدل حرارتی پکیج
- کاهش کارایی از علل خرابی مبدل حرارتی
- رسوب گرفتگی از علائم خرابی مبدل پکیج دیواری
- خوردگی و زنگ زدگی از علائم خرابی مبدل پکیج دیواری
- از علائم خرابی مبدل پکیج دیواری: نقص در ترموستات یا سنسورها
- سوراخ شدگی مبدل پکیج
- افزایش فشار پکیج بدون علت خاص از علل خرابی مبدل حرارتی
- نوسان دما و افت فشار پکیج
- تولید سروصدای زیاد پکیج در هنگام روشن شدن:
- نشتی آب یا بخار:
- چگونه مبدل رسوب گرفته پکیج را تعمیر کنیم؟
- تعمیر مبدل پکیج سوراخ شده
- تعمیر مبدل پکیج با کمک جوشکاری
- علائم خرابی مبدل ثانویه پکیج
- تعمیر مبدل پکیج تاچی
- نحوه آزمایش مبدل پکیج
- راه های پیشگیری از خرابی مبدل پکیج
- جمع بندی فنون برق
مبدل حرارتی پکیج چیست؟
آشنایی با انواع مبدل حرارتی، یکی از بخش های مهم آموزش تعمیر مبدل پکیج را در بر می گیرد. مبدل گرمایی یا حرارتی (Heat exchanger) انتقال حرارت از یک سیال به سیال دیگر را بر عهده دارد.
در ساختار پکیج های دیواری غالبا از دو مبدل مجزا و مستقل با عنوان مبدل اصلی و مبدل ثانویه استفاده می گردد. در ادامه، به مقایسه دو مبدل حرارتی پکیج می پردازیم:
انواع مبدل حرارتی در پکیج ها | توضیحات |
مبدل حرارتی اصلی (تک مبدله)
یا بی ترمیک |
|
مبدل حرارتی دو منظوره (دو مبدله) یا مونوترمیک |
|
علائم خرابی مبدل حرارتی پکیج
یکی از موضوعات مهم دیگری که هنگام تعمیر مبدل پکیج باید به آن توجه داشته باشید آشنایی با مشکلات این قطعه است. اجازه دهید تا در مورد علائم خرابی مبدل حرارتی پکیج توضیحاتی را ارائه دهیم:
کاهش کارایی از علل خرابی مبدل حرارتی
یکی از علائم خرابی مبدل حرارتی پکیج، کاهش کارایی آن می باشد. کاهش کارایی به معنای گرم نشدن محیط به طور مناسب، زمان گرم کردن آب بیش از اندازه معمول و عوامل دیگر است که عملکرد سیستم گرمایش را تا حد زیادی تحت تاثیر قرار می دهد. کاهش کارایی پکیج منجر به افزایش مصرف انرژی و پرداخت هزینه های بالاتر می باشد.
رسوب گرفتگی از علائم خرابی مبدل پکیج دیواری
تجمع رسوبات معدنی و گرفتگی لوله های مبدل پکیج از مهم ترین علائم خرابی مبدل پکیج دیواری هستند. آب هایی که از املاح زیادی برخوردارند، باعث ایجاد رسوب در مبدل پکیج می شوند. منظور از رسوبات جمع شدن و ته نشینی ترکیبات کلسیم، منیزیم و مواد معدنی محلول در آب در داخل دیواره های مبدل های پکیج است.
از علائم گرفتگی و مسدود شدن مبدل پکیج می توان کاهش شدید فشار آب مصرفی و حمام، گرم نشدن پکیج در حالی که روشن است، کاهش حرارت رادیاتورهای شوفاژ و افزایش بی دلیل فشار آن را نام برد.
این امر باعث کاهش انتقال حرارت و در نتیجه کاهش عملکرد و راندمان مبدل خواهد شد. در صورت تجمع زیاد رسوب ها، مبدل بیش از حد داغ شده و به شدت آسیب می بیند.
خوردگی و زنگ زدگی از علائم خرابی مبدل پکیج دیواری
زمانی که مبدل از کیفیت خوبی برخوردار نباشد و یا شرایط شیمیایی آب بهینه نباشد، باعث زنگ زدگی و خوردگی مبدل پکیج دیواری می شوند. این امر به شدت می تواند کارایی مبدل پکیج را به شدت کاهش داده و باعث ایجاد نشتی شود.
از علائم خرابی مبدل پکیج دیواری: نقص در ترموستات یا سنسورها
وظیفه ترموستات و سنسورهای دما، تنظیم دمای آب و میزان حرارت دستگاه است. اگر هر یک از اجزای پکیج مانند ترموستات و یا این سنسورهای دما دچار آسیب شوند، دما را به شدت بالا برده، باعث داغ شدن مبدل پکیج شده و کارایی و راندمان آن را به شدت کاهش می دهند.
سوراخ شدگی مبدل پکیج
یکی از علل خرابی مبدل حرارتی پکیج، سوراخ شدگی آن می باشد. اگر اسیدشویی به درستی صورت نگیرد، باعث خرابی مبدل حرارتی دومنظوره پکیج و همچنین خرابی مبدل حرارتی اصلی می شود. چرا که سطح داخلی آن را با گذر زمان نازک کرده، خوردگی مس ایجاد می کند و در نتیجه باعث سوراخ شدن مبدل پکیج می شود. از علل دیگر سوراخ شدگی مبدل پکیج می توان به عدم نصب فیلتر رسوب گیر در ورودی آب پکیج، حرارت بیش از حد دستگاه، سختی بالای آب منطقه و کیفیت پایین جنس مبدل اشاره کرد.
افزایش فشار پکیج بدون علت خاص از علل خرابی مبدل حرارتی
برای اینکه بدانیم چرا فشار پکیج بالا می رود باید بگوییم که نشت آب باعث آسیب رساندن به دیواره ها، سقف و کف این سیستم های گرمایشی می شد. در این حین، فشار پکیج به شدن بالارفته و باعث افزایش مصرف انرژی می شود. افزایش فشار پکیج و در نتیجه عدم عملکرد شیر اطمینان از علائم خرابی مبدل حرارتی پکیج می باشند.
نوسان دما و افت فشار پکیج
نوسان دما و افت فشار پکیج می تواند یکی از علل خرابی مبدل حرارتی پکیج باشد. اگر دمای پکیج دچار نوسان شده و به طور ناگهانی بالا یا پایین برود، از علل خرابی مبدل حرارتی پکیج است. علت این نوسانات دما در پکیج، ناپایداری در فشار آب و خرابی در اجزا و قطعات پکیج است که به سیستم گرمایشی آسیب جدی وارد می کند.
کاهش فشار آب گرم در شیرها نیز یکی از علل خرابی مبدل حرارتی می باشد. علت کاهش فشار آب سیستم گرمایشی می تواند به خاطر تجمع رسوب، مسدود شدن مبدل و یا مشکلات در پمپ پکیج باشد.
تولید سروصدای زیاد پکیج در هنگام روشن شدن:
ایجاد سروصداهای غیرعادی در سیستم های گرمایشی، یکی از نشانه های خرابی مبدل حرارتی پکیج می باشد. علت تولید سروصدای زیاد پکیج، تجمع رسوب و رسوب گرفتگی در مبدل، حرارت غیرعادی و داغ شدم مبدل حرارتی پکیج است.
نشتی آب یا بخار:
نشتی آب ممکن است به خاطر ترک خوردگی در مبدل یا نشتی در اتصالات ایجاد شود. نشتی آب در پکیج می تواند به قطعات داخلی آن آسیب زده و هزینه های گزافی را برجای گذارد. در نتیجه نشتی آب می تواند یکی از علل خرابی مبدل حرارتی پکیج باشد.
املاح و ناخالصی های موجود در آب، به تدریج موجب ایجاد رسوبات و گرفتگی لوله های مبدل پکیج می شوند. مسدود شدن لوله های مبدل ضمن اختلال در فرآیند گرمایش آب، مشکلاتی از قبیل گرم نشدن رادیاتورها، گرم نشدن آب پکیج علی رغم روشن بودن آن و گرم شدن آب ورودی برای بازه طولانی را به همراه دارد.
حال، اجازه دهید تا در مورد نحوه تعمیر مبدل پکیج دیواری، روش هایی را به شرح زیر ارائه کنیم. پس، تا آخر مقاله با ما همراه باشید.
چگونه مبدل رسوب گرفته پکیج را تعمیر کنیم؟
رسوب گرفتگی را می توان اصلی ترین علت خرابی مبدل پکیج قلمداد نمود. تجمع رسوبات علاوه بر ایجاد اختلال در کارکرد مبدل، احتمال خرابی و معیوب شدن سایر قطعات پکیج را افزایش می دهد. در چنین شرایطی، رسوب زدایی مبدل پکیج از بهترین راهکارها برای رفع مشکل ایجاد شده می باشد.
نحوه تعمیر مبدل پکیج دیواری به روش نحوه رسوب زدایی
در مواقع گرفتگی مبدل، اسیدشویی از مناسب ترین اقدامات در جهت رفع این مشکل محسوب می شود. در ابتدا پکیج را خاموش کرده و آب موجود در مدار به صورت کامل تخلیه می شود. سپس پیچ های مربوط به بلوک مبدل اصلی باز شده و پمپ مخصوص اسیدشویی به آن متصل می گردد. برای تعمیر مبدل دو منظوره پکیج به هیچ عنوان از دیسکلر خالص استفاده نکنید. چرا که رسوب زدایی با دسیکلر باعث خوردگی مس می شود.
در قسمت نحوه تعمیر مبدل پکیج دیواری به روش نحوه رسوب زدایی، برای از بین بردن رسوبات ایجاد شده، کار کردن پمپ برای مدت زمان ۵ تا ۱۰ دقیقه کفایت می کند. در ادامه، ضمن باز کردن اتصالات پمپ اسیدشویی، داخل لوله مبدل را با فشار آب شستشو داده تا اثرات اسید از سطح لوله ها برطرف گردد.
تعمیر مبدل پکیج سوراخ شده
نحوه رفع سوراخ شدگی مبدل را می توان از دیگر موضوعات مهمی است که برای تعمیر پکیج باید با آن آشنا باشید. در تعمیر مبدل پکیج سوراخ شده، عواملی مانند تک منظوره یا دو منظوره بودن مبدل، تعداد لولهها، تعداد فینهای تعبیه شده روی لوله ها، ضخامت فینها، نوع اتصال ورودی و خروج و ابعاد مبدل از اهمیت بالایی برخوردارند.
از علائم سوراخ شدن مبدل پکیج دیواری می توان به افت بار و فشار پکیج و بالا رفتن فشار آن می باشد. اگر مبدل پکیج دیواری سوراخ باشد، آب از داخل مبدل بیرون ریخته و نشت می کند. چرا که فشار بار دسنگاه بالا می رود.
عدم سرویس به موقع پکیج، موجب تجمع رسوبات و جرم ها و متعاقب آن، سوراخ شدگی مبدل سیستم می شود. کارکرد و عملکرد بهینه پکیج شوفاژ دیواری منوط به انجام سرویس های دوره ای و منظم دستگاه می باشد. به منظور تعمیر قسمت سوراخ شده مبدل می بایست یک سری مراحل را پشت سر گذاشت.
روش اول نحوه تعمیر مبدل پکیج سوراخ شده
- در اولین مرحله تعمیر مبدل حرارتی پکیج بایستی ضمن بستن شیر آب ورودی، نسبت به تخلیه آب داخل پکیج اقدام نمود.
- برای تعمیر سوراخ مبدل حرارتی پکیج می توان از محلول درزگیر مخصوص رادیاتور ماشین استفاده کرد.
- در مرحله بعد تعمیر مبدل حرارتی، محلول درزگیر را با مقداری آبجوش مخلوط نموده و پس از باز کردن درب ایرونت هواگیری، محلول به دست آمده را داخل آن ریخته و درب ایرونت را محکم ببندید. ایرونت هواگیری بر روی پمپ پکیج دیواری قرار گرفته است.
- در ادامه این فرآیند تعمیر مبدل حرارتی پکیج دیواری، شیر آب ورودی به پکیج را باز کرده و فشار دستگاه را بر روی بازه یک بار تنظیم نموده و بعد از آن نسبت به بستن آب ورودی اقدام کنید.
- پس از طی این مرحله از تعمیر مبدل حرارتی، وضعیت پکیج را بر روی حالت زمستانه تنظیم نموده تا محلول مورد نظر در داخل دستگاه شروع به حرکت کند. بعد از گذشت حدود ۴۰ دقیقه، می بایست محلول را توسط شیر تخلیه از داخل پکیج خارج کنید.
- پس از اطمینان حاصل کردن از تخلیه محلول، شیر آب ورودی پکیج را باز نمایید. چنانچه در این حالت اثری از نشتی در مبدل دیده نشود، به احتمال زیاد مشکل به وجود آمده برطرف شده است. در غیر این صورت، نیاز به تعمیر تخصصی یا حتی تعویض مبدل پکیج می باشد.
روش دوم نحوه تعمیر مبدل پکیج سوراخ شده
در روش دوم نحوه تعمیر مبدل پکیج سوراخ شده، بعد از شست شوی آن که در بالا قید کردیم، مراحل زیر را دنبال کنید:
- بعد از شست و شوی داخل و بیرون مبدل، آن را کاملا خشک کنید تا هیچ رطوبتی برای انجام جوشکاری مبدل پکیج دیواری وجود نداشته باشد.
- محل سوراخ شدگی مبدل را با سمباده و یا فرچه سیمی تمیز کنید تا جوشکاری به بهترین شکل انجام شد.
- در مرحله نحوه تعمیر سوراخ مبدل پکیج دیواری به شیوه جوشکاری، بهتر است از جوشکاری اکسی استیلن یا هوا گاز به همراه یک کپسول هوا، یک کپسول گاز مایع، یک جفت شیلنگ گاز برای رفع سوراخ شدگی مبدل استفاده کرد.
- از سیم جوش مسی برای جوشکاری سوراخ مبدل پکیج دیواری استفاده کنید.
- توجه داشته باشید که اگر مبدل پکیج دیواری از بیرون سوراخ باشد، نیازی به تعویض مبدل پکیج نیست.
نکته: در صورت عدم تجربه و تخصص لازم، هرگز نباید نسبت به انجام این روش اقدام کرد. چرا که این کار احتمال بروز حوادث جانی و مالی را افزایش می دهد.
حتما بخوانید: بهترین زمان سرویس پکیج دیواری
تعمیر مبدل پکیج با کمک جوشکاری
فرآیند جوشکاری، از دیگر روش های کاربردی و موثر تعمیرات مبدل گرمایی پکیج شوفاژ دیواری تلقی می گردد. با کمک جوشکاری زمینه مناسب برای رفع نشتی و سوراخ شدگی مبدل به نحو مطلوب فراهم می گردد. در جوشکاری مبدل مواردی مانند نوع مبدل، میزان سوراخ شدگی، مشخصات فیزیکی و ابعادی مبدل و تعداد لوله ها، از درجه اهمیت بسیار زیادی برخوردار می باشد.
نحوه جوشکاری مبدل پکیج
در تعمیر مبدل دو منظوره پکیج دیواری به روش جوشکاری، در وهله نخست با استفاده از اسید، مبدل را شستشو داده تا محل نشت و سوراخ شدگی آن به خوبی مشخص گردد. سپس به منظور افزایش کیفیت جوشکاری، رطوبت موجود در بخش داخلی و بیرون مبدل به صورت کامل خشک می شود. در مرحله بعدی تعمیر مبدل دو منظوره پکیج دیواری به روش جوشکاری، محل نشتی با فرچه سیمی یا سنباده تمیز شده تا مشکلی در روند جوشکاری ایجاد نشود. شیلنگ گاز، کپسول گاز مایع و کپسول هوا، از ملزومات ضروری برای انجام جوشکاری به شمار می روند. با توجه به تخصصی بودن این فرآیند، مناسب است که جوشکاری مبدل پکیج توسط تعمیرکاران و تکنسین های باتجربه و متخصص انجام شود. ضمنا، در صورت فرسودگی و مستهلک شدن مبدل حرارتی، چاره ای به جز تعویض این قطعه برای مصرف کننده باقی نمی ماند.
علائم خرابی مبدل ثانویه پکیج
علائم خرابی مبدل ثانویه پکیج را در این قسمت مطالعه کنید:
- استشمام بوی بد از پکیج
- تولید سر و صدای زیاد در پکیج
- عدم گرم شدن رادیاتورها از علائم خرابی مبدل ثانویه پکیج
- روشن بودن پکیج و کاهش دمای آب
- تغییر بی دلیل درجه و عقربه های پکیج از علائم خرابی مبدل ثانویه پکیچ
- تجمع رسوب کلسیم ، منیزیم ، املاح آب بر روی دیواره مبدل ثانویه
مهم ترین روش تعمیر مبدل ثانویه پکیج دیواری، رسوب گیری آن می باشد. رسوب گیری مبدل ثانویه پکیج به دو صورت انجام می شود: روش مدرن و روش سنتی.
نحوه تعمیر مبدل ثانویه پکیج دیواری به روش رسوب گیری سنتی
برای رسوب زدایی کبدل پکیج به روش سنتی، باید از مواد جرمگیر استفاده کنید. مراحل زیر را برای رسوب زدایی مبدل سیستم های گرمایشی دنبال کنید:
- در ابتدا جریان برق را قطع کرده و کاور پکیج را باز کنید.
- مبدل پکیج که با دو پیچ آلن به بلوک ها متصل است را باز کنید. بعد از اینکه پکیج را باز کردید، آب آن را به طور کامل تخلیه کنید. بدین صورت که جریان ورودی آب سرد را قطع کرده و سپس، شیرپرکن را برعکس عقربه های ساعت بچرخانید و در آخر شیر آب گرم را باز کنید.
- مبدل ثانویه پکیج را باز کنید و آن را در مواد مخصوص برای پاک زدایی قرار دهید.
- جهت رسوب گیری مبدل ثانویه پکیج دیواری به روش سنتی، از یک سمت موارد مخصوص را ریخته و از سمت دیگر، آب داخل آن بریزید تا رسوب زدایی مبدل انجام شود.
- توجه داشته باشید که فقط از یک سمت مبدل، ماده شست و شو را بریزید. چراکه اگر از دو سمت این کار را انجام دهید، باعث گرفتگی مبدل پکیج می شود.
- در آخر، مبدل را به پکیج متصل کنید و فشار پکیج را روی ۱.۵ درجه قرار دهید.
نحوه تعمیر مبدل ثانویه پکیج دیواری به روش رسوب گیری مدرن
مراحل زیر را برای رسوب زدایی مبدل سیستم های گرمایشی به روش مدرن دنبال کنید:
- در روش رسوب زدایی مبدل پکیج دیواری به روش مدرن، نیازی به باز کردن مبدل نیست.
- رسوب زدایی مبدل پکیج از طریق پمپ یا دستگاه پاور فلاش انجام می شود.
- برای رسوب گیری مبدل ثانویه، ابتدا دستگاه و پمپ را به مدار متصل کنید و پمپ پکیج را در ظرف اسید قرار دهید
- برای گرفتگی مبدل پکیج، رسوب زدایی از طریق پمپاژ به مدت نیم ساعت باید انجام شود.
تعمیر مبدل پکیج تاچی
پکیج تاچی دارای سنسورهای زیادی است که هرکدام دارای ویژگی های خاصی هستند. از اینرو، مبدل اصلی حرارتی و مبدل ثانویه در پکیج های تاچی بسیار گران می باشند و مراقبت از مبدل پکیج تاچی بسیار حیاتی است. یکی از علل خرابی مبدل پکیج تاچی این است که زمانی که آب از این دستگاه عبور می کند، سرعت و مقدار گرما به همراه اکسیژن هوا باعث رسوب گیری و اکسیداسیون مبدل پکیج تاچی و همچنین، باعث سرد و گرم شدن آب پکیج می شوند. نحوه تعمیر مبدل پکیج دیواری تاچی با جوشکاری حرفه ای بهترین راه حل برای خلاص شدن از نشتی مبدل پکیج می باشد.
جهت رسوب زدایی مبدل پکیج دیواری تاچی و اسیدشویی آن از پمپ و نه از دیسکلر خالص استفاده کنید تا تمامی رسوبات را از مبدل خارج کنید.
در نهایت، هنگام تعویض مبدل پکیج تاچی نباید مشکلی برای سنسورهای آن ایجاد شود. چرا که بی احتیاطی در این امر می تواند باعث آسیب رساندن به برد پکیج تاچی شود.
نحوه آزمایش مبدل پکیج
تست مبدل در سالم یا خراب بودن این قطعه کمک شایانی می نماید. برای مطمئن شدن از سالم بودن، مبدل را در یک ظرف آب قرار می دهند. سپس یکی از مسیرهای ورودی مبدل با فشار زیاد مورد سنجش قرار می گیرد. نمایان شدن حباب های هوا بر روی سطح آب، حکایت از بروز نشتی یا سوراخ شدن بدنه مبدل دارد. در این شرایط، می بایست نسبت به تعمیر یا تعویض مبدل حرارتی پکیج مبادرت ورزید.
پیشنهاد کارشناسان ما در فنون برق به شما عزیزان این است که بهتر است به جای تعمیر مبدل پکیج دیواری، ان را تعویض کنید. چرا که در صورت عدم تعمیر مبدل پکیج دیواری به صورت نادرست و اصولی، فشار پکیج بالا رفته و آسیب های بسیار جدی را به وجود خواهد آورد.
راه های پیشگیری از خرابی مبدل پکیج
اجازه دهید تا در اینجا شما را با یک سری راهکارهای پیشگیری از خرابی مبدل پکیج آشنا کنیم.
- یکی از راه های پیشگیری از خرابی مبدل پکیج، جلوگیری از ایجاد رسوب در مبدل حرارتی است. برای این امر می بایست یک رسوب زدای مغناطیسی در کنار یک فیلتر پلی فسفات و یا یک صافی برگشت نصب کرد.
- تزریق نمودن محلول ضد رسوب به مدار گرمایشی می تواند جلوی خرابی ملدل پکیج را بگیرد.
- استفاده از آب سرد به جای آب گرم در زمانی که نیاز به مصرف آب سرد مصرفی دارید می تواند به عنوان یکی از راهکارهای پیشگیری از خرابی مبدل پکیج محسوب شود.
- استفاده از پکیج در دمای کمتر از ۶۰ درجه می تواند به عدم خرابی مبدل پکیج کمک کند.
جمع بندی فنون برق
مبدل پکیج یکی از اصلی ترین قطعات این سیستم گرمایشی است که وظیفه گرم کردن آب مصرفی و گرمایش را به عهده دارد. مبدل پکیج دیواری به خاطر یک سری عوامل مانند ضعف در نگهداری، عدم سرویس به موقع، رسوب گیری، سوراخ شدگی و … خراب شده و نیاز به تعمیر مبدل پکیج دیواری لازم خواهد شد. زمانی که مبدل پکیج دیواری خراب می شود، دمای آب به شدت کاهش یافته و مبدل شروع به صداکردن می کند. در این زمان ممکن است خرابی مبدل باعث خاموش شدن ناگهانی پکیج دیواری شود.
در این مقاله به نحوه تعمیر مبدل پکیج سوراخ شده، نحوه جوشکاری مبدل پکیج، نحوه تعمیر مبدل ثانویه پکیج دیواری به روش رسوب گیری سنتی و مدرن پرداختیم. پس، اگر مبدل پکیج دیواری شما خراب شد، با سرویس کاران فنون برق تماس بگیرید تا در اسرع وقت این مشکل را برای شما مرتفع کنند.
نظرات کارآموزان