جامع ترین راهنمای آموزش لوله کشی برق ساختمان
نویسنده: admin ۱۴۰۲/۰۶/۱۴
لوله کشی برق ساختمان، یکی از مهمترین مراحل از مراحل ساخت ساختمان و برق کشی آن است. نحوه لوله گذاری برق ساختمان اصول خاصی داشته برقکار حرفه ای ساختمان می بایست با اصول و استانداردهای لوله کشی برق در ساختمان آشنا باشد. معمولا برای انتقال سیم های برق از این لوله ها در ساختمان استفاده می شود.
لوله های برق را می توان به راحتی خم نمود یا از زانو برای انتقال بهتر سیم در ساختمان استفاده نمود. با توجه به اهمیت نکات لوله کشی برق در این مقاله از مقالات آموزش برقکاری ساختمان به آموزش صفر تا صد لوله کشی در پروژه های برق ساختمان و روش های لوله گذاری در کف، سقف، راه پله و پشت بام می پردازیم، بنابراین توصیه می کنیم تا انتها این مقاله همراه ما باشید
- آموزش لوله کشی برق ساختمان
- آموزش لوله کشی یا لوله گذاری برق ساختمان در کلاس های فنون برق
آموزش لوله کشی برق ساختمان
لوله کشی یکی از مهم ترین مباحث در بخش برق کشی ساختمان است که در دوره های آموزش برق ساختمان به صورت تخصصی به آن پرداخته می شود و برقکار حرفه ای ساختمان می بایست برای موفقیت در شغل برقکار ساختمان با آن آشنا بوده و به بهترین صورت ممکن آن را انجام دهد.
این مرحله از مراحل برق کشی ساختمان پیش از مراحل نازک کاری ساختمان انجام می گیرد. با لوله کشی برق مسیر حرکت سیم ها برق ایمن شده و سیم ها با مصالح ساختمان در ارتباط نبوده و به همین علت دچار آسیب دیدگی یا پوسیدگی نمی شوند.
برای آن که لوله کشی برق در ساختمان به بهترین صورت ممکن انجام شود می بایست ابتدا نقشه سیم کشی ساختمان مشخص گردد. در واقع باید گفت نقشه سیم کشی در ساختمان مسیر حرکت لوله های برق ساختمان را مشخص می کند.
در بخش آموزش لوله کشی برق ساختمان، توجه به زمان انجام لوله کشی برق ساختمان از اهمیت بالایی برخوردار است. در این قسمت، زمان مناسب انجام لوله کشی برق ساختمان را از نظر می گذرانیم:
- در مرحله اول لوله کشی برق ساختمان، توجه به سیم کشی آرت از اهمیت بالایی برخوردار است. سیم کشی آرت باید توسط برقکاری انجام شود که مورد تایید سازمان مهندسی باشد.
- توجه به تابلو برق در مرحله اول لوله کشی برق ساختمان از اهمیت بالایی برخوردار است. تابلو برق ها باید در نزدیکی کنتور نصب شوند تا بتوانند برق را به مدارهای مختلف توزیع کنند.
برای آشنایی بیشتر با تابلوبرق ها در دوره های آموزشی طراحی و نصب تابلو برق در فنون برق شرکت کنید.
- در مرحله دوم لوله کشی برق ساختمان می بایست تمام مصالح از ساختمان برای انجام لوله کشی برق بیرون برده شوند. در این زمان، با توجه به محل های تعیین شده در نقشه لوله کشی برق ساختمان، سیمهایی که متناسب با هر قسمت از خانه می باشند می بایست در لولهها و سینیهای تعبیه شده قرار گیرند. برای کابل کشی داخل لوله های برق باید از فنر مخصوص استفاده کنید.
- در مرحله لوله کشی برق به روش روکار، فاصله بین لوله و دیوارها باید کمتر از ۶ میلی متر باشد. باید بگوییم که مزایای لوله کشی برق ساختمان به روش روکار این است که این نوع لوله کشی برق دارای امنیت بیشتری است و در صورت مشاهده هرگونه ایراد در سیم کشی برق ساختمان قابل بازیابی و اصلاح می باشد.
- اگر از لوله کشی برق به سبک توکار استفاده می کنید، باید به نحوه شیارزنی با دستگاه شیارزن روی دیوار یا کف توجه کنید تا لوله ها به درستی در جای خود نصب شوند.
- در مرحله آخر لوله گذاری برق ساختمان، که بعد از اتمام پروژه ساخت ساختمان صورت می گیرد، باید تمامی کلیدها و سوکت های برقی و همچنین، حسگرهای روشنایی در راهرو و پارکینگ به طور مناسب و صحیح در جایگاه خود نصب شوند.
نقشه لوله کشی برق ساختمان
نقشه لوله کشی برق ساختمان، نموداری دقیق از سیستم الکتریکی خانه را به شما نشان می دهد. سیستم برق خانه شما شبکه ای متشکل از کابل ها، کلیدها و پریز هایی است که در پس دیوارهای ساختمان پنهان شده اند. داشتن نقشه می تواند در شناسایی منبع ایجاد کننده مشکل در برق ساختمان به شما کمک کند نقشه برداری از مدارها باید در روشنایی روز و با کمک فردی که در این زمینه تجربه کافی را دارد انجام پذیرد.
توجه داشته باشید که در بخش نقشه کشی برق ساختمان باید کابل کشی موارد زیر به طور واضح نشان داده شوند:
- سیم کشی وسایل روشنایی
- سیمکشی دوربین مداربسته
- مشخص کردن مکان آیفون در نقشه کشی برق ساختمان
- نشان دادن سیم کشی برق اضطراری
- تعیین مکان آنتن مرکزی در نقشه کشی برق ساختمان
- تعیین مکان تمام سوکتها
- تعیین محل قرارگیری جعبه فیوز در نقشه کشی برق ساختمان
- تعیین سیم کشی اعلام آتش سوزی
انواع گوناگونی از لوله ها برای لوله کشی برق در ساختمان وجود دارد که هر یک از آنها به نحوه خاصی در لوله کشی اجرا و مورد استفاده قرار می گیرند.
استفاده نامناسب از انواع لوله های برق در کابل کشی ساختمان ممکن است خسارات بسیاری را به همراه آورد، زیرا پس از تکمیل ساختمان امکان تغییر لوله بسیار سخت و پرهزینه است. بنابراین برق کار حرفه ای ساختمان می بایست پیش از آنکه شروع به لوله کشی کند با انواع لوله های برق ساختمان آشنا شده و در هر مکان بهترین نوع را استفاده کند.
در ادامه این مطلب با انواع لوله های برق کشی ساختمان و کاربرد هر یک آشنا خواهید شد.
انواع لوله کشی برق ساختمان
برای این که در ساختمان ها از آسیب دیدگی سیم های برق جلوگیری به عمل آید، از لوله های مخصوصی برای برق کشی استفاده می شود. می توان از این لوله ها برای سیم کشی اصلی برق خانه علاوه بر جعبه های اتصال برق، استفاده نمود. انواع لوله کشی برق ساختمان در بازار متفاوت هستند. به معرفی انواع لوله برق در سیم کشی ساختمان می پردازیم:
- لوله برق پی وی سی
- لوله برق پلی آمید
- پلی اتیلن از انواع لوله برق در سیم کشی ساختمان
- از انواع لوله کشی برق ساختمان : لوله گالوانیزه سرد
- لوله برق کاندوئیت فلزی
- لوله برق فولادی
- لوله فلزی انعطاف پذیر (FMC)
- لوله فلزی سخت (RMC)
- لوله برق اتیلن
- لوله برق گالوانیزه گرم
- لوله برق گالوانیزه عمقی داغ
- لوله برق گالوانیزه بدون درز ضد انفجار
- لوله برق خرطومی فلزی
- لوله برق خرطومی پلاستیکی و …
از انواع لوله برق ساختمان، در بازار موجود هستند.
هر یک از این لوله های برق در سیم کشی ساختمان به نحوه خاصی در لوله کشی اجرا و مورد استفاده قرار می گیرند. ما در این مطلب به تفسیر برخی از این لوله های برق در کابل کشی ساختمان خواهیم پرداخت.
لوله کشی برق با لوله های پی وی سی
لوله های پی وی سی یکی از انواع لوله های برق کشی ساختمان هستند. این لوله ها از جنس پی وی سی های سخت و محکم هستند. در برابر هرگونه مواد شیمیایی، زنگ زدگی، استحکام مکانیکی و.. مقاوم بوده و بسیار سبک و ارزان قیمت هستند. معمولا از این دست لوله های برق پی وی سی در زیر سقف های بتنی استفاده می شود. از دیگر مزایای لوله کشی برق با لوله های PVC می توان به عدم خوردگی و زنگ زدگی، دارای مقاومت بالا در برابر ضربه، پایداری در برابر سایش، نفوذناپذیری بالا و عدم جذب رطوبت و از همه مهم تر انعطافپذیری و قدرت خمیدگی بالا اشاره کرد.
لوله کشی برق در ساختمان با لوله های پلی آمید
لوله های پلی آمید برق از جنس پلاستیک هستند از این رو بسیار سبک و نرم و انعطاف پذیر می باشند. می توانیم بگوییم لوله های برق پلی آمید از تمامی لوله ها وجود در بازار ارزان قیمت تر هستند. اما این لوله ها به راحتی شعله ور می شوند. این تنها عیب در لوله های پلی امید به شمار می رود. از مزایای لوله برق های پلی آمید، وزن کم و عدم شکستگی و خمیدگی است.
لوله کشی برق با لوله های برق گالوانیزه سرد و گرم
از انواع لوله برق در سیم کشی ساختمان، لوله برق گالوانیزه سرد و گرم است. لوله های گالوانیزه سرد و گرم را بیشتر در زیر اندود گچی ها استفاده می کنند. در برابر زنگ زدگی بسیار مقاوم هستند. معمولا از نوع گرم این لوله ها در فضاهای خارجی استفاده می شود و از لوله های سرد در فضاهای داخلی.
لوله کشی برق با لوله های خرطومی از انواع لوله برق در سیم کشی ساختمان
استفاده از لوله های خرطومی برق در ساختمان از قدیم در زمینه لوله کشی برق مورد استفاده قرار می گرفت. از لوله های خرطومی در موارد متعددی مانند زیر کاشی ها، اپن و غیره برای برق کشی ساختمان استفاده می شود.
لوله کشی برق با لوله های خرطومی پلاستیکی
از انواع لوله برق در سیم کشی ساختمان، لوله کشی برق با لوله های خرطومی پلاستیکی است. لوله های خرطومی پلاستیکی شبیه لوله های خرطومی می باشد. تفاوت این نوع از لوله با لوله های خرطومی ساده در جنس آنها است. این نوع از لوله ها دارای جنس فلزی بوده و برای موارد روکار استفاده می شود.
لوله برق خرطومی فلزی
لوله برق خرطومی فلزی دارای روکش pvc هستند. از این انوع لوله برق ها برای سیم کشی در مخابرات و یا دوربین های مداربسته بهره گرفته می شود.
لوله برق فولادی
یکی دیگر از انواع لوله برق در سیم کشی ساختمان، لوله برق فولادی است. این لوله برق ها از فولاد ساخته شده و وظیفه آنها انتقال رسانه های الکتریکی سیم کشی از یک ساختمان به ساختمان دیگر است. لوله های فلزی (GRC)، یک نوع لوله فولادی گالوانیزه هستند که از ضخامت دیواره بالایی برخوردارند. همچنین، از لوله فولادی با پوشش پلی وینیل کلراید (PVC) برای کابل کشی محیط های خورنده استفاده می شود.
از لوله برق های گالوانیزه در چه محیط هایی نباید استفاده کرد؟
حال اجازه دهید تا به این سوال پاسخ دهیم: از لوله برق های گالوانیزه در چه محیط هایی نباید استفاده کرد؟ استفاده از لوله برق های گالوانیزه در در محیطهایی که احتمال وجود جریانهای گالوانیک وجود دارد و احتمال تماس لوله با فلزات متفاوت بسیار زیاد است به هیچ عنوان پیشنهاد نمی شود.
لوله برق پلی اتیلن از انواع لوله برق در سیم کشی ساختمان
اینکه از چه لوله برقی برای چه نوع سیم کشی ساختمان استفاده شود، بسیار حائز اهمیت است. از لوله های برق پلی اتیلن با چگالی بالا برای کابل کشی لوله های زیرزمینی استفاده می شود. از این جنس از انواع لوله کشی برق ساختمان برای استفاده های سنگین و طولانی مدت استفاده می شود. از مزایای لوله برق پلی اتیلن به عنوان پرمصرف ترین لوله های پلیمری در سیم کشی ساختمان می توان مواردی همچون داشتن جنس پلاستیکی نرم، خاصیت عایقی، انعطاف پذیری بالا و قابلیت نصب آسان را نام برد.
نحوه لوله کشی برق ساختمان
نحوه نصب مدار الکتریکی یک مهارت بسیار مهم برای اطمینان از مسیریابی ایمن و کارآمد سیم کشی برق ساختمان است، به ویژه در محیط هایی که در معرض رطوبت و دمای شدید قرار دارند. حال که در قسمت بالا با انواع لوله برق در سیم کشی ساختمان آشنا شدید، اجازه دهید تا نکاتی را در مورد نحوه لوله کشی برق ساختمان به شما توضیح دهیم.
برای شروع نحوه لوله کشی برق ساختمان، باید بدانید که مجراهای الکتریکی یک پوسته محافظ برای سیم کشی فراهم می کنند و به ویژه در مناطق مستعد رطوبت یا دمای شدید، احتمال ساییدگی و پارگی را تا حد زیادی کاهش می دهند.
- برنامه ریزی مسیر: مسیر کانال مورد نظر را ترسیم کنید.
- دریافت مجوز: مجوزهای محلی لازم را دریافت کنید.
- انتخاب نوع کانال و اتصالات: بر اساس نیاز پروژه نوع کانال را انتخاب کنید.
هنگامی که نیاز به تغییر جهت اکثر کانال ها باشد، نیاز به اتصالاتی برای اتصال مجرا به جعبه ها یا محفظه های با اندازه های مختلف و همچنین تسمه ها و گیره هایی برای پشتیبانی بیشتر از مجرا داریم. حتی نیاز به داشتن یک زانوی محکم در مواقعی که مجرا باید از دیوار بالا یا پایین برود، و در جهت چرخاندن مسیر الزامی می باشد.
- ملاحظات ایمنی: قبل از نصب برق را خاموش کنید. قبل از شروع هر گونه نصب، برق را از منبع اصلی قطع کنید. مکان تمام تاسیسات زیرزمینی را برای جلوگیری از حوادث بررسی کنید. همیشه دستورالعملهای کد ملی برق (NEC) را دنبال کنید تا از انطباق و ایمنی در طول فرآیند اطمینان حاصل کنید.
- یک تابلوی توزیع برق نصب کنید. از نقطه ورودی برق، یک تابلوی توزیع برق با اندازه، طرح و رنگ دلخواه خود را نصب کنید. همانطور که از نام آن مشخص است، برد توزیع برق بخشی جدایی ناپذیر است که برای توزیع برق از طریق مدارها به نقاط مختلف ساختمان استفاده می شود.
- لوله گذاری برق ساختمان: ممکن است دلهره آور به نظر برسد، اما با چند مرحله اساسی، می توانید بر آن مسلط شوید. حصول اطمینان از اینکه سیم ها در برابر عوامل استرس زای محیطی محافظت می شوند نه تنها طول عمر آنها را افزایش می دهد بلکه از خطرات احتمالی الکتریکی نیز محافظت می کند. از نظر کارشناسان در فنون برق، در مرحله لوله گذاری برق ساختمان، برای جلوگیری از هدر رفتن، توصیه می شود طولانی ترین سیم ها را به خصوص از طبقه بالا تا زیرزمین اجرا کنید. از آنجایی که نیازی به نردبان ندارید، فشار دادن سیم ها از طبقه بالا آسان تر است. همیشه حداقل یک سیم اضافی در هر انتها داشته باشید.
- شناخت تعداد خروجی از مراحل آموزش لوله کشی برق ساختمان مهم است. برای نصب آسان لوله گذاری برق ساختمان، تعداد پریزها و کلیدهایی را که در یک مدار کار می کنند را تعیین کنید. به طور معمول، شش پریز در هر ولتاژ ۱۱۰ در قسمت پذیرایی و دو پریز در هر مدار در آشپزخانه توصیه می شود.
- در مرحله بعد آموزش لوله کشی برق ساختمان، سوراخ سیم را دریل کنید. در نقطه ای که سیم های شما از آن عبور می کنند، قرار است سوراخ هایی با اندازه حدود ۱ اینچ دریل کنید. با این حال، به شما توصیه میشود که مراقب باشید از سوراخ کردن سیمهای برق، کانالکشی یا لولههای آب خودداری کنید.
- یک مدار شکن یا بریکر های برق برای قطع و وصل اتوماتیک مدار و حفاظت از تجهیزات به کار رفته در برابر آسیب های احتمالی اضافه جریان، اضافه بار و اتصالات کوتاه نصب کنید.
- در مرحله آخر نحوه خرطوم کشی برق ساختمان، سیم کشی به پریزها را از طریق جعبه برق بر طبق اصول نقشه لوله کشی برق ساختمان انجام دهید. با استفاده از ترانک فلزی کابل یا روکش پودری برای سیم کشی، کابل ها را جمع کنید تا ظاهری ناخوشایند به ساختمان ندهند.
اصول و نکات لوله کشی برق ساختمان
پس از آن که با انواع لوله های برق آشنا شدید نوبت آن است که اصول و نکات لازم هنگام برق کشی ساختمان را بشناسید. زیرا آگاهی نداشتن از اصول لوله کشی منجر به بروز مشکلاتی از جمله جرقه زدن، آتش سوزی و غیره خواهد شد. در ادامه به بررسی مهم ترین اصول لوله کشی برق در ساختمان می پردازیم:
- توجه داشته باشید که یکی از مهم ترین اصول لوله کشی برق در ساختمان این است که لوله های برق باید از لوله های فاضلاب حداقل به میزان ۳۰ سانتی متر فاصله داشته باشند، متاسفانه معمولا برق کارها در ایجاد رایزن مجزا برای لوله های برق قصور نموده و آنها را در کنار لوله های فاضلاب قرار می دهند.
- از مهم ترین اصول لوله کشی برق در ساختمان، بررسی نوع سقف است. به طور مثال سقف های ساختمانی که به شکل کاذب نیستند و با تیرچه و بلوک ساخته می شوند، مناسب برای برق کشی نیستند. بلکه برای برق کشی چنین ساختمان هایی باید حتما لوله ها از کف طبقه بالا نصب گردد. پس از آن با استفاده از خم یا زانو این لوله ها را به طبقه پایین منتقل نمود.
- بهتر است هنگام طراحی نقشه سیم کشی ساختمان، لوله کشی برق ساختمان از کف نباشد. زیرا لوله های آب از این مسیر عبور می کنند و این امر منجر به آسیب دیدن لوله های برق می شود. در نهایت، توجه به نقشه سیم کشی از اصول مهم لوله گذاری برق ساختمان قلمداد می شود.
- مولفه کاربردی و ایمنی در سیستم سیم کشی برق ساختمان، فاصله سیم کشی است. بدین معنا که بین لوله های مورد استفاده در برق ساختمان باید تقریبا ۱۵ سانتیمتر فاصله وجود داشته باشد.
- از دیگر اصول لوله گذاری در برقکشی ساختمان، توجه به نوع گرمایش یا سرمایش ساختمان است. بدین صورت که در بخش هایی از ساختمان که گرما یا سرما بیشتری دارد بهتر است از لوله های قابل انبساط و انقباض استفاده کنید تا نسبت به تغییر دما مقاوم باشد.
- از دیگر اصول اجرایی لوله گذاری در برق ساختمان، توجه به شیارزنی است. بدین معنا که عرض شیار ایجاد شده در دیوار باید با پهنای لوله در لوله گذاری ساختمان متناسب باشد.
- هم سطح بودن قوطی کلیدها با گچ خاک از دیگر اصول لوله گذاری در سیم کشی ساختمان است.
- به حداقل رساندن تعداد خم ها در جهت کاهش گیرکردن سیم ها و عبور راحت آنها، از اصول مهم لوله گذاری در سیم کشی برق ساختمان است.
- شناسایی استانداردها و کدهای برق و همچنین رعایت استانداردهای ملی و بین المللی NEC مانند حداقل و حداکثر اندازه لولهها، فاصلههای مجاز بین نقاط تثبیت و الزامات حفاظت در برابر آتش از دیگر اصول اجرایی لوله گذاری در برق ساختمان به شمار می رود.
در دوره های آموزش برق ساختمان به صورت کاملا تخصصی کلیه اصول و مراحل مربوط به لوله کشی و برق کشی ساختمان آموزش داده می شود. بنابراین با توجه به اهمیت برق کشی ساختمان در صورتی که مهارت های لازم برای برق کشی ساختمان را به دست نیاورده اید اقدام به برق کشی ساختمان نکنید.
استاندارد لوله گذاری برق ساختمان
در مقاله پیشین به بررسی استانداردهای برق کشی ساختمان پرداختیم و بیان کردیم که برای لوله کشی صحیح برق ساختمان چه استانداردهایی را می بایست رعایت کنیم. برخی از استانداردهای لوله کشی برق در ساختمان عبارتند از:
- از اصول لوله گذاری برق ساختمان این است که ﻧﺴﺒﺖ ﻗﻄﺮ داﺧﻠﻲ ﻟﻮﻟﻪ ﺑﻪ ﻗﻄﺮ دﺳﺘﻪ سیم ها حداقل برابر ۱.۳ باشد.
- خالی بودن لوله ها هنگام نصب از جمله استانداردهای لوله گذاری برق ساختمان می باشد.
- از اصول نحوه لوله کشی برق ساختمان این است که اﺳﺘﻔﺎده از ﻟﻮﻟﻪﺑﺮ در ﻟﻮﻟﻪﻛشی ها ﻣﻤﻨﻮع اﺳﺖ.
- عدم ﺗﻐﻴﻴﺮ ﻧﻮع ﻟﻮﻟﻪ ﺑﺪون ﺗﻌﺒﻴﻪ ﻧﻮﻋﻲ ﺟﻌﺒـﻪ در ﻣﺤﻞ ﺗﻐﻴﻴﺮ از اصول نحوه لوله کشی برق ساختمان است.
- از نحوه اصول لوله کشی برق ساختمان از کف این است که ﻣﺪارﻫﺎﻳﻲ ﻛﻪ در زﻳﺮ کف ها ﻗﺮار میﮔﻴﺮﻧﺪ ﺑﺎﻳـﺪ ﻓﻘـﻂ ﺑـﺎ اﺳـﺘﻔﺎده از ﻟﻮﻟـﻪ ﻫـﺎی ﻓﻮﻻدی ﻳﺎ ﭘﻼﺳﺘﻴﻜﻲ ﺻﻠﺐ اﺟﺮا ﺷﻮﻧﺪ.
- از دیگر استانداردهای لوله کشی برق ساختمان این است که فاصله لوله ها در کابل کشی ساختمان باید ۱۵ سانتی متر باشد.
- ﺑﺴت های ﻟﻮﻟﻪ ﻫﺎی روﻛﺎر ﺑﺎﻳﺪ دو ﭘﻴﭽﻪ بوده و به گونه ای باشد ﻛﻪ ﻟﻮﻟﻪ ﺑﺎ دﻳﻮار ﻳﺎ سقف تماس پیدا نکند.
- از دیگر استانداردهای لوله گذاری در برق کشی ساختمان در بلوک های بزرگ، توجه به استفاده از هیلتی چرخشی و نه ضربه ای است که برای سوراخ کاری مورد استفاده قرار می گیرد. سوراخ تعبیه شده در این دستگاه به اندازه قطر مته اس که برای رد کردن دو لوله برق از آن کفایت می کند. استفاده نادرست از هیلتی می تواند اثرات مخربی را برجای گذارد.
- از استاندارد لوله گذاری برق ساختمان این است که در محل اتصال زانو به لوله باید از نوار چسب یا چسب مایع استفاده شود.
برای کسب اطلاعات بیشتر درباره استانداردهای نحوه لوله کشی برق در ساختمان ها همین حالا مقاله استانداردهای برق کشی ساختمان چیست را مطالعه کنید.
ابزار لوله کشی در برق ساختمان
بدون شک لوله کشی برق نیز همانند هر فعالیت دیگری نیاز به ابزارهای خاصی دارد. ابزارهای لازم برای لوله کشی برق عبارتند از:
ابزار لوله کشی در برق ساختمان |
ویژگی ابزار لوله کشی در برق ساختمان |
بوشن از ابزار لوله کشی در برق ساختمان |
مورد استفاده جهت وصل کردن لولههای دارای قطر یکسان |
زانو از ابزار لوله کشی در برق ساختمان |
جهت اتصال دو لوله فولادی |
جعبه تقسیم چهارگوش و سه راهی |
جهت انشعاب گرفتن |
بست لوله برق |
جهت نصب لوله روکار |
گیره لوله گیر |
دارای دو قطعه بدون حرکت و متحرک با انحنا و آج لوله گیر برق ساختمان به صورت متحرک مورد استفاده قرار میگیرد |
آچار لوله گیر از ابزار لوله کشی در برق ساختمان |
مورد استفاده برای باز و بسته کردن لولهها دارای انواع مختلف ۹۰ درجه، ۴۵ درجه، آچار لوله گیر کلاغی |
بُرقو |
جهت تنظیم دقیق سوراخهایی که قبلا با مته یا وسایل دیگر ایجاد شده اند جهت تکمیل سوراخ کاری مورد استفاده در در ماشین فرز و مته برقو دارای ساختار ماشینی، دستی و ثابت است |
اتصالات دردار |
استفاده از اتصالات دردار برای گرفتن انشعابات مختلف از لوله |
فنر خم |
استفاده از یک کابل هم سایز با عمق لوله در جهت خم کاری |
سایر ابزار لوله کشی در برق ساختمان |
|
آموزش لوله کشی برق کف حیاط
سیم کشی حیاط نیز همانند سایر آموزش های لوله کشی برق ساختمان دارای نقشه سیم کشی برق است. قبل از شروع کار، توجه به نقشه سیم کشی حیاط و توجه به محل عبور لوله های برق، نحوه سیم کشی برق و محل قرارگیری قوطی های کلید و پریز و روشنایی در حیاط و همچنین، متراژ سیم برق مصرفی و طول لوله برق بسیار اهمیت دارد.
- بعد از بررسی نقشه سیم کشی حیاط، نوبت به لوله کشی برق حیاط به روش توکار می رسد. در ابتدا کندن زمین و شیاز زنی دیوار برای محل انشعاب و نصب قوطی های برق و حعبه تقسیم صورت می گیرد. مراقب باشید هنگام شیارزنی به لوله های فاضلاب آسیب نزنید. عمق شیارهای ایجاد شده بر روی دیوار باید به شکلی باشد که حداقل ۱/۵ سانت زیر سطح تمام شده دیوار قرار بگیرند.
- لوله گذاری برق در داخل چاله های ایجاد شده در کف حیاط و قرار دادن لوله بر روی شیارهای درون دیوار را انجام دهید. از لوله برق پلیکا یا پی وی سی یا لوله برق فولادی یا لوله برق پلی اتیلن به عنوان لوله برق در حیاط استفاده کنید. چرا که این لوله ها از مقاومت بالایی در برابر ترک خوردگی و تغییر حالت برخوردارند.
- بعد از لوله گذاری برق در کف حیاط با ماهیچه ای از جنس آب و سیمان مخلوط شده، لوله های کف را بپوشانید تا در برابر صدمات احتمالی پشتیبانی و محافظت شوند.
آموزش لوله کشی برق ساختمان از سقف کاذب
برای آموزش نحوه لوله کشی برق ساختمان برای سقف های کاذب مراحل زیر را دنبال کنید:
- برنامه ریزی و توجه به نقشه لوله کشی برق ساختمان
- توجه به قطر لوله ها و انتخاب نوع لوله برق برای سیم کشی ساختمان
- انتخاب انواع ابزار لوله برق در کابل کشی ساختمان مانند جعبه های اتصال، زانویی، خم ها
- انتخاب نوع اتصالات برای تغییر جهت اکثر کانال ها در لوله کشی برق ساختمان از سقف کاذب
- محاسبه ضریب گروه بندی در لوله کشی برق ساختمان: اگر تعدادی کابل با هم نصب شوند و هر کدام دارای جریان باشند، همگی گرمتر می شوند. کابل هایی که خارج از گروه قرار دارند می توانند گرما را به بیرون منتقل کنند، اما در از دست دادن گرما به داخل کابل های گرم دیگر محدود می شوند. سایر کابل هایی که در نزدیک هم بدون در نظر گرفتن استاندارد فاصله نصب شده اند می توانند دما را دفع نکرده و آن را افزایش دهند.
- قبل از اجرای لوله گذاری در سیم کشی برق ساختمان، استفاده از کمترین خم باعث صرفه جویی در زمان و داشتن کابل کشی تمیزتری نصب می شود
- در این مرحله از آموزش لوله کشی برق ساختمان، ابتدا لوله را به طول دلخواه اندازه گیری کنید و ناحیه ای را که قرار است برش دهید علامت بزنید. برای برش لوله از ابزار لوله کشی برق ساختمان مانند کاتر لوله، آسیاب زاویه ای یا اره برقی استفاده کنید.
- حال، نوبت خم کردن لوله می رسد. برای خم کردن لوله برق ساختمان باید لوله صلبی را با گرم کردن تغییر شکل دهید. برای گرم کردن مجرا از شعله باز استفاده نکنید. مجرای صلب باید تا حدود ۲۶۰ درجه فارنهایت گرم شود. هنگامی که مجرای صلب به اندازه کافی گرم شد، آن را تا زاویه مورد نظر ۳ درجه اضافی خم کنید. بلافاصله پس از اتمام خم کانال، خم را با آب یا هوای سرد خنک کنید.
- حال نوبت نصب اتصالات رسیده است. این نوع اتصالات باید توسط تسمه ها پشتیبانی شود تا در سقف های کاذب به خوبی نصب شوند. بر اساس بر اساس استانداردهای قانون ملی برق، لوله ها و اتصالات را در دمای یکسان نگهداری کنید. چرا که ممکن است با سرعت های مختلف منبسط و منقبض شوند.
- اتصالات جوش را انجام دهید. در دماهای محیطی بالاتر از ۳۲ درجه فارنهایت، اتصالات را می توان بدون پرایمر انجام داد.
- لوله و جعبه را وصل کنید و لوله گذاری برق ساختمان را در سقف کاذب انجام دهید. در این مرحله از آموزش لوله کشی برق ساختمان در سقف کاذب، بررسی کنید که آیا لوله PVC به درستی با رزوه به لوله خارجی که در یک طرف آن قرار دارد جوش داده شده است یا خیر. توجه داشته باشید که مجرای PVC نارسانا است و نباید به عنوان هادی زمین/ارتینگ استفاده شود.
عکس لوله گذاری برق ساختمان
در زیر یک نمونه عکس لوله گذاری برق کشی ساختمان را قرار دادیم که می توانید تفاوت بین حالت درست و اصولی آن را با حالت غلط و غیر استاندارد مقایسه نمایید.
آموزش لوله کشی یا لوله گذاری برق ساختمان در کلاس های فنون برق
در مقاله فوق صفر تا صد آموزش لوله کشی برق ساختمان را تشریح کردیم. ابزار مورد استفاده و اصول و نکات مهم لوله کشی برق استاندارد، انواع جنس لوله های مورد استفاده در برق کشی منازل مسکونی و تجاری، روش لوله گذاری برق از کف، در سقف، راه پله و پشت بام ساختمان را توضیح دادیم.
صورتی که قصد دارید اطلاعات بیشتری درباره برق کشی ساختمان به دست آورید توصیه می کنیم در دوره آموزش برق ساختمان آموزشگاه فنون برق ثبت نام کنید. جهت کسب مشاوره رایگان می توانید با شماره ۰۲۱۶۶۵۷۶۴۷۶ تماس حاصل نمایید.
عالی
برای تغیرمکان کلیدوپریزآشپزخانه چگونه عمل کنیم