خازن یکی از قطعات مهم الکتریکی است که در مدارها و بردهای الکتریکی مورد استفاده می گیرد. انواع خازن متفاوت بوده و با توجه به ویژگی های آنها در مدارهای متفاوتی کاربرد دارد. اگر می خواهید با خازن و انواع آن آشنا شوید توصیه می کنیم تا انتها این مطلب با ما همراه باشید. همچنین برای آگاهی بیشتر درباره این قطعه و نحوه کار کرد آن، در دوره آموزش تعمیرات برد الکترونیکی شرکت کنید.
خازن یکی از قطعاتی است که برای ذخیره کردن انرژی و بار الکتریکی به وسیله میدان الکترواستاتیکی در مدارات متنوع و انواع برد الکترونیکی مورد استفاده قرار می گیرد. از این وسیله به عنوان فیلتر استفاده می کنند، چرا که سیگنال های متنوع را در کمترین زمان و به راحتی از درون خود عبور می دهد و همچنین مانع عبور سیگنال هایی که مستقیم هستند می شود.
خازن به وسیله دو صفحه فلزی که موازی هستند طراحی می گردد. در بین هر یک از صفحات عایق های متنوعی قرار گرفته می شود. پلاستیک، اکسید، آلومینیوم، سرامیک، کاغذ و غیره به عنوان عایق در این قطعه کاربرد دارد.
خازن ها انواع متنوعی دارند و هر یک از آنها دارای کاربرد خاص و منحصر به فردی می باشند. برخی از مهمترین و اصلی ترین مدل های آنها عبارت است از :
خازن های عدسی دارای ابعاد کوچکی هستند که شبیه به عدس می باشند.
این قطعه بدون پلاریته منفی و مثبت می باشد. محدوده نانو فاراد و پیکو فاراد درون این قطعه وجود دارد. هر چه میزان قدرت این قطعه بالاتر برود سایش آن بزرگ تر می شود.
بر روی این قطعه اعدادی ملاحظه می کنید که از روی آنها می توانید ظرفیت قطعه را به دست بیاورید. به عنوان مثال اگر روی یکی از آنها عدد ۴۷۳ را مشاهده کردید باید دو رقم اول را بردارید یعنی رقم ۴۷ بماند. به اندازه رقم سوم جلوی عدد اول صفر بگذارید که می شود ۴۷۰۰۰ این مقدار ظرفیت قطعه را نشان می دهد. در صورت مشاهده نکردن عدد روی قطعه ظرفیت آن را باید به وسیله دستگاه مناسبی تست نمایید.
یکی دیگر از انواع خازن که کاربرد زیادی در صنایع دارد نمونه سرامیکی می باشد. این نمونه بدون قطب است که جنس آن از دی الکتریک می باشد.
خازن های سرامیکی عایق بسیار عالی و مناسبی دارد. به همین دلیل برای ظرفیت های بالا که در حد میکرو فاراد هستند و در ابعاد کوچک به این قطعه نیاز دارند میتوانید آن را به کار بگیرید. ولتاژ کاری این قطعه بسیار بالا می باشد.
نمونه های شیمیایی یا الکترولیتی برخلاف بسیاری از مدل های عدسی دارای قطب منفی و مثبت هستند. به طور معمول در رنج میکرو فاراد این نمونه ها را طراحی می کنند و ظرفیت این قطعه و ولتاژ قابل تحمل آن به صورت اعداد روی آن نوشته شده است.
زمان استفاده کردن از خازن های الکترولیتی درون مدار باید به جهت آن توجه زیادی داشته باشید. انواع قطعات آلومینیومی الکترولیتی و تانتالیومی را شما می توانید خریداری کنید و در صنایع متنوع به کار بگیرید.
از مهمترین کاربردهای خازن های الکترولیتی در مدارهای یکسو کننده است که به عنوان کوپلینگ و فیلتر مورد استفاده قرار خواهد گرفت.
روی بدنه این قطعه نواری با رنگ های متنوع که دارای علامت منفی می باشد جهت مشخص کردن پایه به کار گرفته شده است. بر روی هر یک از برندها نیم دایره مشکی رنگ را جهت مشخص کردن پایه منفی طراحی می نمایند. در این صورت زمان لحیمکاری اشتباهی درون قطعه به وجود نمی آید.
خازن هایی که کاغذی هستند به دلیل کوچک بودن دارای دی الکتریک می باشند و ابعاد فیزیکی آنها بزرگ است. به طور کلی مزیت این قطعات در جریان های بالا و ولتاژ های حساس بسیار عالی می باشد.
نمونه های پلاستیکی نسبت به تغییرات دما چندان حساسیت از خود نشان نمی دهند و به همین دلیل کاربرد آنها بیشتر در مداراتی می باشد که به قطعاتی با ظرفیت ثابت در برابر حرارت نیاز دارند.
یکی از بهترین دی الکتریک هایی که درون این خازن ها به کار برده می شود پلی استیرن است. بر همین اساس به این نمونه از قطعات پلی استر می گویند.
ظرفیت این قطعات حدود یک دهم تا یک میکرو فاراد می باشد. یکی از اصلی ترین ویژگی های این خازن ها این است که طول عمر زیادی دارد و ولتاژ کاری آن بالا می باشد. کاربرد این قطعه بیشتر در مداراتی است که فرکانس بالا دارند. در بسیاری از مدارات با فرکانس بالا این قطعه را نصب می کنند و کاربرد بی نظیری از آن دریافت می نمایند.
یکی دیگر از خازن هایی که در صنایع برق کاربرد زیادی دارند نمونه های روغنی و گازی هستند. در مدارهای الکتریکی جهت راه اندازی و همچنین اصلاح ضریب قدرت این قطعات را به کار می گیرند. نمونه های گازی با عایق گاز طراحی می شوند و برای اصلاح ضریب توان آنها که در سه فاز می باشد مورد استفاده قرار می گیرند. به طور کلی به مجموعه قطعات به کار رفته جهت حذف کردن توان راکتیو در صنایع بانک خازنی گفته می شود.
سه فاکتور بسیار مهم ظرفیت این نوع از خازن را می توانید تغییر دهید. نوع دی الکتریک، فاصله بین صفحات هادی و تغییر مساحت بین صفحات از جمله فاکتورهای مهم جهت تغییر ظرفیت قطعه می باشد.
نحوه عملکرد خازن های متغیر بر اساس تغییر سطح مشترک خواهد بود. ظرفیت یک قطعه با مدار مشترک بین دو صفحه نسبت مستقیم دارد. نمونه های متغیر به طور معمول از نوع عایق پلاستیک و هوا می باشند. آن دسته از قطعاتی که ظرفیت شان توسط دسته متحرک تغییر پیدا می کند واریابل نام دارد. نمونه دیگر به وسیله پیچ گوشتی انجام می گردد که به آن تریمر می گویند.
بازه تغییر دادن ظرفیت انواع قطعات واریابل بین ۱۰ تا ۴۰۰ پیکوفاراد می باشد. در نمونه های تریمر از بین ۵۰ تا ۳۰ پیکوفاراد ظرفیت تغییر خواهد کرد. عمده کاربرد این نمونه قطعات برای گیرنده های رادیویی می باشد.
جهت تنظیم کردن فرکانس انواع ایستگاه های رادیویی این قطعه را مورد استفاده قرار می دهند. برای تست کردن هر یک از انواع خازن ها و همچنین اندازه گیری کردن ظرفیت آنها به وسیله خاصی نیاز خواهید داشت.
برخی از مدل های مولتی مترها دارای آپشن اندازه گیری هستند که شما می توانید آنها را جهت بررسی ظرفیت قطعه مورد استفاده قرار دهید.
آموزشگاه فنون برق یکی از بهترین آموزشگاه های برگزار کننده دوره های آموزشی تعمیرات برد الکترونیکی در تهران است که به صورت عملی و در کارگاه مجهز همچنین زیر نظر فنی حرفه ای این دوره را برگزار و صفر تا صد عیب یابی و تعمیر انواع برد الکترونیکی را به شما آموزش می دهد. آموزش تعمیرات موبایل، آموزش تعمیرات ایسیو، آموزش برق صنعتی برخی از دیگر دوره های در حال برگزاری در این آموزشگاه است.
دیدگاهتان را بنویسید