قطعات الکترونیکی روی برد PCB

5 دقیقه زمان مطالعه

یکی از اصلی ترین اجزای الکتریکی موجود در اکثر قطعات و وسایل برقی، برد های PCB هستند. بدون وجود این بردها اتصال و روی هم سوار شدن قطعات مختلف و البته هماهنگی موجود بین آنها تا اندازه زیادی تحت تأثیر قرار گرفته و اختلالات زیادی در کارکرد دستگاه ها به وجود می آید.به دلیل اهمیت این جزء حیاتی در بسیاری از وسایل، سعی کردیم طی مطلبی تحت عنوان قطعات الکترونیکی روی برد PCB به معرفی این برد و قطعات موجود در آن بپردازیم و شما را با اصلی ترین اجزای تشکیل دهنده آن آشنا کنیم و همچنین با شرکت در دوره های آموزش تعمیرات برد الکترونیکی، شاخه های دیگر را نیز به صورت عملی فرا گرفته و تجربه و تخصص خود در این زمینه را بالا ببرید.

برد PCB چیست؟

قبل از هر موردی بایست شما را با گستردگی استفاده از برد PCB و اهمیت استفاده از این بردها آشنا کنیم. به منظور برقراری اتصال و ارتباط بین اجزای الکتریکی موجود در یک وسیله برقی، می بایست از یک چهار چوبی تحت عنوان برد PCB استفاده نمود. برد PCB در بسیاری از وسایل مثل تلفن های همراه، کامپیوترها و سایر ابزارهای برقی مورد استفاده قرار می گیرد.

اجزای تشکیل دهنده PCB ها شامل موارد بسیاری می شود که هرکدام در این سیستم نقش منحصر به فرد خود را دارا هستند. به طور کلی به منظور طبقه بندی این قطعات میتوان آنها را در دو گروه فعال و غیرفعال دسته بندی کرد. ترانزیستورها، فیوزها، مقاومت ها و خازن های بکار رفته در PCB از اصلی ترین اجزای تشکیل دهنده PCB به حساب می آیند. عملکرد درست تک تک این قطعات، لازمه کارکرد درست کل مجموعه می باشد و هرگونه آسیب در هرکدام از آنها، کارکرد دستگاه ها را به شدت مختل خواهد کرد.

برد PCB چیست؟

قطعات الکترونیکی روی برد PCB

به طور معمول در تمامی بردهای PCB، دسته ای از تجهیزات و قطعات وجود دارند که به صورت مشترک در تمامی آنها استفاده می شوند. لیستی که در ادامه خدمت شما ارائه خواهیم کرد شامل این قطعات مهم و مشترک و مختصری از نقش و عملکرد آنها در مجموعه می باشد.

1) مقاومت: یکی از اصلی ترین و مهم ترین بخش های موجود در برد PCB مقاومت های بکار رفته در آنها می باشد. اصلی ترین نقش مقاومت ها در سیستم، تولید ولتاژ از طریق جریان الکتریکی عبوری از آنهاست. در نهایت گرما در این مقاومت ها به عنوان نیروی اتلافی ای در نظر گرفته می شود که از توان الکتریکی موجود در این قطعه ها منشأ می گیرد.

2) خازن: مثل هر مدار دیگری، کارکرد و فعالیت درست مدار به وجود قطعاتی تحت عنوان خازن ها وابسته است. به طور کلی می توان بیان داشت که تعداد خازن های بکار رفته در یک مدار از تعداد مقاومت های موجود در آن به مراتب بیشتر است.کاری که خازن ها در این مدارهای PCB انجام می دهند، نگهداری و حفظ جریان الکتریکی است. در صورتی که در مدار PCB افت ولتاژ و انرژی ای رخ دهد، این خازن ها با آزاد کردن انرژی ذخیره شده در خود به تامین انرژی الکتریکی در مدار می پردازند.

3) سلف: یکی دیگر از ابزار هایی که در مدار PCB به ذخیره انرژی می پردازد، سلف ها هستند. سلف ها قطعات کوچکی هستند که انرژی الکتریکی را به شکل نیروی مغناطیسی در خود حفظ می کنند، این موضوع یکی از تفاوت های این قطعات با خازن ها می باشد.

خازن انرژی را به شکل انرژی الکترواستاتیک در خود نگهداری می کنند. قابل پیش بینی است که به منظور حفظ جریان به شکل الکترومغناطیسی به وجود سیم پیچ در سلف ها احتیاج خواهد بود.

4) پتانسیومتر: وجود پتانسیومتر در مدار PCB این امکان را به ما می دهد که به صورت متغیری در مدار مقاومت ایجاد کنیم. با استفاده از اهرم های موجود در این پتانسیومتر ها می توان مقاومت ایجاد شده توسط آنها را تغییر داد و متناسب با نیاز خود آنها را تنظیم کرد.

5) ترانسفورماتور: یکی دیگر از قطعات الکترونیکی روی برد PCB ترانسفورماتور ها هستند. این قطعات حساس نقش انتقال انرژی الکتریکی را برعهده دارد. انتقال انرژی ای که از یک مدار به مداری دیگر صورت می پذیرد. مثل سلف ها، این قطعات نیز دارای هسته و دو سیم پیچ در ساختار خود بوده و  با استفاده از هر یک از این سیم پیچ ها، انرژی الکتریکی مورد نیاز را بین دو مدار مختلف جابجا می کنند.

6) دیود: دیود وسیله ایست که به برقراری جریان یک طرفه در مدار کمک می کند.  اصلی ترین وظیفه یک دیود، ممانعت از انتقال جریان از سمت کاتد به آند می باشد. در این جهت درون دیود ها مقاومت زیادی ایجاد شده است و این در حالی است که در جهت مخالف، کمترین میزان مقاومت وجود دارد.

7) ترانزیستور: در ساده ترین حالت ممکن می توان ترانزیستورها را نوعی تقویت کننده الکتریکی و نوعی کلید برای کنترل جریان دانست. این ترانزیستورها در انواع مختلفی ساخته می شوند که یکی از پراستفاده ترین آنها نوع دوقطبی شان می باشد.

8) SCR : SCR را تحت عنوان یکسو کننده کنترل شده با سیلیکون نیز می شناسند. نام دیگر آنها تریستور بوده و در واقع یک جفت ترانزیستور هستند که صرفا به عنوان یک نوع سوئیچ عمل می کنند.

9) مدار یکپارچه: این مدارهای یکپارچه یا همان IC ها، اجزایی هستند که بعد از گذشت نسل های مختلف و پیشرفت های حاصل در تکنولوژی، امروزه توانسته اند کامپیوتر و تلفن های هوشمند را بسازند. به بیان دیگر مدارهای مجتمع به عنوان مغز متفکر در یک مدار گسترده عمل می کنند.

10) اسیلاتورهای کریستال: به منظور رعایت زمان بندی درست و دقیق در یک مدار از این قطعه ها استفاده می شود، استفاده گسترده این قطعات در مدار PCB ساعت های مچی کوارتز و یا میکروکنترلرها می باشد.

11) سوئیچ و رله: سوئیچ ها در حالی که عضو کوچکی در مدار هستند، نقش مهمی را در جهت کنترل جریان در مدار یا سوئیچینگ بین مدار باز یا بسته را برعهده دارد.

12) سنسورها: سنسورها قطعاتی هستند که می توانند محرک های محیطی و خراجی را نهایتا به نوعی سیگنال قابل فهم برای برد تبدیل کنند. ساخت و اختراع این قطعات به شدت به پیشرفت تکنولوژی و راحت شدن کارها کمک کرده است.

13) باتری: به منظور تأمین ولتاژ کافی در مدار از باتری استفاده می شود.

این قطعات حیاتی معمولا از یک یا چند سلولی تشکیل شده اند که در اثر انجام واکنش های شیمیایی در داخل آنها، انرژی الکتریکی و ولتاژ کافی به مدار تزریق می شود.

همچنین جهت فراگیری ساده ترین روش ساخت برد الکترونیکی ، با کلیک بر روی لینک همرا ه ما باشید.

جمع بندی

برد PCB یکی از اصلی ترین و حیاتی ترین تجهیزات الکتریکی بکار رفته در بسیاری از وسایل و قطعات برقی است. بردها بدنه و چارچوبی را تشکیل می دهند که سایر قطعات سیستم به راحتی با یکدیگر هماهنگ شوند.سعی کردیم در طی این مطلب شما را با بخش های مختلف و قطعات الکترونیکی روی برد PCB بیشتر آشنا کنیم و تا حدامکان نحوه کارکرد درست آنها را تشریح کنیم.

به این نوشته امتیاز دهید

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *