انواع تابلو برق ها که باید بشناسید!
نویسنده: admin ۱۴۰۱/۰۶/۰۲
در ابتدا به تعریفی کوتاه از تابلو برق صنعتی میپردازیم. تابلو برق مجموعهای از تجهیزاتی است که برای کنترل و توزیع انرژی الکتریکی استفاده میشود و فضایی است که تجهیزات الکتریکی در آن نصب میشود. در این مقاله پس از معرفی تعاریف تابلو برق به بررسی انواع تابلو برق میپردازیم. تابلو برق ترکیبی است از یک یا چند وسیلۀ کلیدی همراه با تجهیزات کنترلی، اندازهگیری، حفاظتی و تنظیم که تمامی اتصالات برقی و مکانیکی داخلی و قسمتهای بدنۀ آن به طور کامل سوار شده و از تجهیزاتی است که برای کنترل، نیرورسانی و توزیع انرژی الکتریکی در صنایع برق استفاده میشود. در اصل تابلو برق، وظیفه تقسیم برق یک واحد مسکونی یا صنعتی را دارد تا هم ایمنی را فراهم کرده و هم جلوی خطرات احتمالی را بگیرد. اگر علاقهمند به یادگیری هستید آموزشگاه فنون برق دوره های آموزش طراحی تابلو برق را برگزار میکند.
- چرا از تابلو برق استفاده میشود؟
- انواع تابلو برق ها
- جمع بندی فنون برق
چرا از تابلو برق استفاده میشود؟
- اطمینان از امکان کنترل و حفاظت مطمئن و دقیق مدار
- جلوگیری از آسیب دیدن دستگاههای متصل
- امکان استفاده از سیستمهای الکتریکی متصلبههم با هزینه کمتر
- تعمیر، سرویس و نگهداری سریع
- تضمین ایمنی سیستم و موجودات زنده
- کاربرد تابلو برق صنعتی در توزیع برق صنعتی و مدیریت آنها
- کاربرد تابلو برق در اتوماسیون صنعتی
- کاربرد تابلو برق در توزیع برق با ولتاژهای متفاوت
- نقش مهم تابلو برق در سیستمهای برق اضطراری
- یکپارچهسازی انرژیهای تجدیدپذیر از کاربردهای تابلو برق صنعتی
- سیستمهای ایمنی آتشنشانی از مهم ترین کاربردهای تابلو برق صنعتی
انواع تابلو برق ها
در ادامه به بررسی انواع تابلو برق ها از نظر ولتاژ , محل نصب , کاربرد و ساختار میپردازیم.
آموزشگاه فنون برق برگزار کننده دوره های آموزش برق صنعتی برای علاقه مندان
دو نوع اصلی تابلو برق
تابلو برق دارای دو نوع enclosed یا محصور و نوع کنترل صنعتی باز یا open می باشد. در تابلو برق enclosed، تابلوها داخل محفظه تعبیه شده اند که قابلیت نصب بر روی دیوار و یا در پنل را دارند. اما پنلهای کنترل صنعتی باز شامل سیمکشی، پایانهها و انواع مختلف اجزاء دیگر هستند و هیچ نوع پوششی ندارند.
تابلو برق ها از نظر ولتاژ
تابلو برقها از نظر سطح ولتاژ به سه دسته تابلو برق فشار ضعیف، تابلو برق فشار متوسط و تابلو برق فشار قوی تقسیم میشوند. در این قسمت به مقایسه تابلوهای برق فشار ضعیف، قوی و متوسط می پردازیم.
-
تابلو برق فشار قوی یا HV
با پیشرفته شدن تجهیزات و قطعات الکتریکی، نیاز به تابلوهای برق فشار قوی نیز بیشتر احساس می شود. چرا که هرچه موتور و تجهیزات به ولتاژ بیشتری نیاز داشته باشند، بیشتر به تابلو برق فشار قوی نیاز پیدا خواهیم کرد. این تابلوهای برق فشار قوی دارای ولتاژی بالای ۱۰۰۰ می باشند که اغلب از نوع enclosed هستند. از تابلوهای برق فشار قوی برای تامین و توزیع الکتریکی پست های برق و توزیع برق مکان های صنعتی استفاده می شود. برای داشتن یک تابلو برق فشار قوی نیاز به داشتن تجهیزات استانداردی مانند ترانسفورماتور، کابل ها، کلید و فیوز، کنتاکتور و سایر تجهیزات پایش و حفاظت الکتریکی داریم. توجه داشته باشید که تابلو برقهای فشار قوی در برابر زمینلرزه و آتشسوزی مقاومت بسیار بالایی دارند و هزینه تعمیر و نگهداری تابلو برقهای فشار قوی بسیار کم است.
-
تابلو برق فشار متوسط (MV)
سطح ولتاژ تابلو برق های فشار متوسط عموماً بین ۱۰۰۰ تا ۱۰۰۰۰ ولت است و بهصورت چندسلولی مونتاژ میشوند. تجهیزات داخل تابلو برق فشار متوسط شامل انواع کلیدهای انژکتور، ترانسفورماتورهای اندازهگیری جریان و ولتاژ، کلیدهای جداکننده زمین، کنتاکتورهای فشار متوسط، رله، باسبار و لوازم و تجهیزات کنترلی است. تابلو برق های فشار متوسط از نوع enclosed هستند که بیشتر در توزیع برق و تامین برق کارخانه ها و مراکز صنعتی بزرگ مورد استفاده قرار می گیرند. از تابلو برق فشار متوسط با نوع open در جایی استفاده می شود که به تجهیزات الکتریکی دسترسی آسان داشته باشیم. تابلو برق فشار متوسط به دو نوع تابلو برق فشار متوسط ثابت و تابلو برق فشار متوسط کشویی تقسیم می شود.
- در تابلو برق فشار متوسط ثابت، هر قطعه جانمایی شده و در موقعیت مشخص خود به طور ثابت نصب می شود. بدین صورت که قطعات کنار هم در یک ردیف و بین دو داکت قرار می گیرند. تابلو برق ثابت نسبه به تابلو برق کشویی، ارزان تر و مقرون به صرفه تر می باشد و پیچیدگی این تابلوها را ندارد.
تابلو برق فشار متوسط کشویی از ترکیب تابلوهای ثابت و متحرک با سوئیچ و سایر اجزای الکتریکی تشکیل شده است. بخش متحرک قابل حمل است و بخش کشویی همراه با قطعات خود قابل تعویض می باشد. تابلو برق کشویی از استاندارد بالاتری برای هر دو بخش ثابت و متحرک برخوردار است و قطعات آن باید در بهترین موقعیت نصب شوند. در تابلو برق کشویی، خطاهای کلیدی در ابعاد نباید بیش تر از حد مشخص باشد. تابلو برق کشویی برای کنترل موتورها طراحی شده است و قیمت بالایی دارد.
-
تابلو برق فشار ضعیف (LV)
بر اساس استاندارد IEC60439-1، تابلو برق فشار ضعیف ترکیبی از یک یا چند وسیله قطع و وصل فشار کم همراه با تجهیزات مربوطه برای کنترل، اندازهگیری، نشانگر، حفاظت، تنظیمکننده و غیره است که به طور کامل نصب شده و شامل اتصالات الکتریکی و مکانیکی داخلی و قطعات ساختمانی است. پس از تبدیل ولتاژ فشارقوی به فشار ضعیف در پستهای ترانس، از تابلوهای برق فشار ضعیف برای توزیع انرژی الکتریکی استفاده میشود. بهطورکلی، ولتاژ نامی تابلوهای برق فشار ضعیف از ۱۰۰۰ ولت و فرکانس ۱۰۰۰ هرتز و جریان مستقیم فشار نامی ۱۵۰۰ ولت بیشتر نمیشود. تابلوها بسته به محل نصب از مواد عایق، چدن، ورق فلزی و به اشکال مختلف دیواری، توکار و روکار و همچنین ایستاده برای فضاهای آزاد ساخته میشوند.
تابلوها برق های موتورخانه اغلب بهصورت ایستاده و مابقی تابلوها توکار هستند. این قطعات شامل قطعات مکانیکی و الکتریکی داخلی تابلو هستند:
ضخامت ورق, فریم تابلو, روبند , نوع رنگکاری ,جا نقشهای , یراقآلات , نوع تابلو (یک درب, دو درب, نرمال, اضطراری) اسم شرکت سازنده تابلو ,اسم تابلو , چراغ سیگنال (رنگ ـ,تعداد , وات ,نوع لامپ , فیوز) مشخصات فیوزهای داخل تابلو بعلاوه پایه فیوز,کلید مینیاتوری (تکفاز,سهفاز , ولتاژ قابلتحمل) رله ,کنتاکتور,کلیدگردان (با مشخصات کامل) مشخصات ترمینال , مشخصات شین فاز , نول مقرههای پشت شین ,نوع سیمکشی داخلی تابلو ,نوع سیمکشی خط به تابلو,طریقهٔ انتقال سیم در تابلوهای برق فشار ضعیف(استفاده از کمربند) استفاده از سیم یکتکه در تابلو ,شمارهگذاری خطوط روی ترمینال است. کاربرد تابلوهای برق فشار ضعیف در کنترل موتور، توزیع برق، روشنایی و محافظت از تجهیزات می باشد. تابلوهای برق فشار ضعیف معمولاً از نوع enclosed هستند.
انواع تابلو برق های فشار ضعیف (LV)
ولتاژ تابلوهای فشار ضعیف کمتر از ۱۰۰۰ ولت است. ولتاژ نامی تابلوهای فشار ضعیف نیز اغلب تا ۶۹۰ ولت و ولتاژ سرویس تا ۵۰۰ ولت است. تابلوهای فشار ضعیف در سه نوع زیر ساخته میشود:
- تابلوهای برق دیواری
- تابلوهای برق ایستاده ثابت
- تابلو برق ایستاده کشویی
تابلوهای فشار ضعیف مورداستفاده در برق ساختمان باتوجهبه موقعیت آنها نسبت به منبع تغذیه و نقش آنها در سیستم کنترل و توزیع برق به دستههای زیر طبقهبندی میشوند:
- تابلوهای برق اصلی فشار ضعیف: تابلوهای برق اصلی فشار ضعیف به سمت فشار ضعیف ترانس متصل میشود و برق مجموعه را توزیع و کنترل میکند.
- تابلوهای برق نیمه اصلی فشار ضعیف: تابلوهای برق بلوک یا قسمت مجزای ساختمانی را توزیع کرده و یا از تابلوی اصلی تغذیه میشود.
- تابلوهای برق فرعی تأسیسات و تجهیزات: از تابلوهای برق فرعی تأسیسات و تجهیزات برای توزیع و کنترل سیستمهای برقی ساختمان مانند موتورخانه، آشپزخانه، خشکشویی و … استفاده میشود که از پنل اصلی تغذیه میشود.
- تابلوهای برق فرعی روشنایی: تابلوهای برق فرعی روشنایی که از تابلوی اصلی تغذیه میشوند برای توزیع و کنترل برق روشنایی و پریزهای عمومی کاربرد دارند.
تابلو برق ها از نظر محل نصب
در این قسمت اجازه دهید تا انواع تابلو برق را از نظر محل نصب با هم مقایسه کنیم:
-
تابلوهای برق دیواری یا wall mounted
همان طور که از اسم این تابلوها پیداست، تابلوهای برق دیواری بر روی دیوار نصب شده و فضای کمی را اشغال می کنند. تابلوهای برق دیواری هم به صورت open و هم به صورت enclosed ساخته می شوند. اگر تابلوهای برق دیواری روی سطح دیوار نصب شوند به آنها تابلو برق روکار یا surface mounted و اگر داخل دیوار جاسازی شوند، به آنها تابلو برق توکار یا flush mounted گفته می شود. ظرفیت تابلوهای برق دیواری خیلی بالا نیست و نمی توان از انها برای کاربردهای بزرگ و پرتوان استفاده کرد. کاربرد تابلوهای برق دیواری در تجهیزات روشنایی، تجهیزات کنترل و تجهیزات ایمنی است.
-
تابلو برق بیرونی یا روکار
تابلو برق بیرونی (outdoor) در فضای باز نصب میشوند و علاوه بر وظایف تابلوهای درونی، باید از تجهیزات در ﻣﻘﺎﺑﻞ ﻋﻮاﻣﻞ ﺟﻮی ﻣﺤﺎﻓﻈﺖ کرده به همین منظور ﺳﺎﺧﺘﻤﺎن ﺧﺎﺻﻲ دارند.
ویژگی تابلو برق روکار
– ضخامت بدنه باید حداقل ۲ میلیمتر باشد
– ابعاد پوشش سقف باید حداقل ۵ سانتیمتر بزرگتر از بدنه تابلو باشد.
– فقط با درب دسترسی از جلو تولید میشود و درزها با پلاستیک مخصوص کاملاً آببندی میشوند.
– درب باید مجهز به قفل مناسب باشد.
– پانل بر روی سکویی به ارتفاع ۲۰ تا ۲۵ سانتیمتر از کف تمام شده نصب میشود. طرفین سکو از دو طرف ۱۰ سانتیمتر بزرگتر از لبه تابلو و ابعاد داخلی آن حداقل ۵ سانتیمتر از ابعاد تخته کوچکتر خواهد بود.
– بدنه تابلو با رنگ مقاوم در برابر نور خورشید (زینک ریچ) رنگآمیزی میشود.
– ابعاد تابلوهای بیرونی: حداکثر ارتفاع باید ۱۲۰ سانتیمتر باشد، عرض طبق نیاز و عمق نیز باید ۴۰ سانتیمتر باشد.
-
تابلو برق درونی یا توکار
تابلو برقهای درونی (indoor) در محیطهای سرپوشیده استفاده میشوند. این تابلوها وظیفه نگهداری و حفاظت از تجهیزات را دارند. این نوع تابلو برق نیز در دو نوع ایستاده و دیواری ساخته میشوند.
– ایستاده: ضخامت ورقه بدنه باید حداقل ۲ میلیمتر باشد، اسکلت تابلو از پروفیل یا نبشی آهنی ساخته شده است، تخته روی اتاقک کابل، کانال با کمک پیچومهره ساخته میشود.
– دیواری: اگر ارتفاع تابلو یک متر باشد ضخامت ورقه بدنه ۱.۲میلیمتر و برای ارتفاع بلندتر ۱.۵میلیمتر ساخته میشود.
-
تابلو برق ایستاده یا standing
تابلو برق ایستاده یا standing روی زمین قرار می گیرند و لازم نیست که آنها را روی دیوار یا قفسه نصب کنید. از تابلو برق ایستاده برای کاربردهای متوسط استفاده می شود. در مقایسه با تابلوهای برق رومیزی، تابلو برق ایستاده ظرفیت بیشتری دارد. از اینرو نصب و راه اندازی تابلو برق های ایستاده پیچیده تر می باشد. از تابلو برق ایستاده یا standing برای تامین و توزیع برق، کنترل موتور و حفاظت از تجهیزات استفاده می شود.
تابلوهای برق ایستاده چندمنظوره(multipurpose) به صورت ایستاده نصب می شوند و دارای تجهیزات کنترل، قدرت و قدرت پنوماتیکی هستند.
-
تابلو برق مدولار
از انواع تابلو برق، تابلو برق مدولار است که تابلو برق نوع پیشرفته تابلو برق فیکس ایستاده می باشد. هر فیدر به شکل یا ماژول یا مدولار در تابلو برق نصب شده و دارای یک صفحه فلزی است که فیدر بالایی را از فیدر پایینی جدا می کند. ساختار تابلو برق مدولار به این صورت است که در کنار درب اصلی آن، یک درب کوچک نصب شده که اتصال کابل ها به فیدرها از همین در صورت می گیرد. تابلو برق مدولار از نظر دسترسی به دو نوع دسترسی از پشت و دسترسی از جلو تقسیم می شود.
-
تابلو های برق رومیزی یا tabletop
تابلو های برق رومیزی روی زمین نصب می شوند و نیازی به نصب آنها روی دیوار نیست. از تابلو های برق رومیزی برای کاربردهای کوچک با توان کمتر استفاده می شود. چرا که فضای کمی را اشغال می کنند. نصب و راه اندازی تابلو های برق رومیزی بسیار راحت است و از آنها برای تجهیزات پزشکی، آزمایشگاهی، مخابراتی و … استفاده می شود.
-
تابلو برق های rack و swing
تابلو برق های rack حالت قفسه قفسه دارند و محفظه های اندازه گیری ، الکترونیکی، کنترل و مخابراتی و… روی آنها نصب می شود. تابلو برق swing از انواع تابلو برق rack است که در متحرک دارد. از ویژگی های تابلو برق swing این است که پشت تجهیزات این نوع تابلوها قابل مشاهده است و امکان دسترسی به آنها بسیار راحت است و همچنین، بسیار گران هستند.
تابلو برق ها از نظر کاربرد
-
تابلو برق توزیع از انواع تابلو برق
تابلو برق توزیع جهت جمعآوری و توزیع انرژی الکتریکی استفاده میشود. تابلوهای توزیع بر طبق نیاز در اندازهها و از جهت تجهیزات برای کاربردهای خاص ساخته میشوند. ورودی تابلو برق شبکه سراسری و خروجی آن نیز مصرفکننده است. برای وصل کردن تابلو به ورودی و خروجیها نیز بیشتر از ترمینال استفاده میکنند. تابلوهای توزیع برق مخصوص تقسیمبندی جریان برق ورودی و انتقال آنهاست. این انتقال میتواند بین شبکهای از تابلوهای دیگر که هرکدام یک کار تخصصی را انجام میدهند، یا صرفاً یک تابلوی چندمنظوره انجام شود. در واقع این تابلو نوعی منبع تغذیه با حفاظت بالا برای تابلوها و ماشینآلات دیگرمی باشد. جداسازی جریان با استفاده از دستگاههای مختلف از جمله MCB و MCCB و با درنظرگرفتن سیستم حفاظتی و محاسبات اندازه کابل و شمشهای مسی انجام میشود.
از کاربرد تابلو برق توزیع می توان به حفاظت و ایمنسازی مدارات با استفاده از تجهیزاتی مانند فیوز، کلیدهای اتوماتیک و رله حفاظتی اشاره کرد. از ویژگی های تابلو برق توزیع می توان کاهش ولتاژ برق AC از سطح ولتاژ متوسط به کم ولتاژ مصرفی، تقسیم و توزیع برق بین مدارهای مختلف ساختمان و دارا بودن سیستم زمین برای جلوگیری از برقگرفتگی را نام برد.
-
تابلو برق کنترل از انواع تابلو برق
این نوع تابلو برق از تجهیزات مختلفی برای اندازهگیری و نمایش وضعیت سیستم استفاده میکند و در صورت نیاز تنظیمات اعمال شده توسط کاربر را به سیستم منتقل میکند. از تابلو برق کنترل برای کنترل و هدایت تجهیزات و سیستمهای الکتریکی و الکترونیکی، کنترل و هدایت ماشینآلات صنعتی از جمله موتورهای الکتریکی، پمپها، کمپرسورها، کنترل سیستمهای گرمایشی، تهویه مطبوع و تأسیسات ساختمان و کنترل روشنایی و سیستمهای امنیتی استفاده می شود.
-
تابلو برق اصلی MDB از انواع تابلو برق
تابلو برق اصلی از انواع تابلو برق می باشد که انتخاب صحیح آن بر اساس ظرفیت و ولتاژ مورد نیاز بسیار حائز اهمیت است. تابلو برق اصلی یک سیستم متمرکز است که مدیریت و توزیع برق از منبع ورودی به مدارهای مختلف را برعهده دارد. تابلو برق اصلی وظایف زیر را برعهده دارد:
- دریافت برق از شبکه برق عمومی یا منبع تولید برق محلی از قابلیت های تابلو برق اصلی
- وظیفه تابلو برق اصلی: نصب کنتور برق برای اندازهگیری مصرف
- جداسازی و اتصال سیم کشی ارت و نول به زمین از قابلیت های تابلو برق اصلی
- ارائه اتصالات و ترمینالها برای ورود خطوط تغذیه به تابلوهای فرعی
- وظیفه تابلو برق اصلی: تقسیم برق ورودی بین تابلوهای فرعی مانند تابلو برق توزیع و تابلو برق موتورخانه
- قابلیت تضمینکننده ایمنی، پایداری و کارایی سیستمهای برقی در ساختمانهای مسکونی، تجاری و صنعتی و کارخانجات و صنایع
- کاربرد تابلو برق اصلی درمراکز داده و سیستم های IT
بیشتر بخوانید:برق صنعتی چیست؟ آشنایی با تجهیزات و ابزار برق صنعتی
تابلو برق ها از نظر ساختار
-
تابلو برقهای محفظه فلزی(metal enclosed)
این تابلوهای برق دارای محفظههای تمام بسته فلزی و کلیه تجهیزات برقی شامل کلیدها، ترانسهای جریان و ولتاژ، لوازم اندازهگیری، شینهها و … است که در داخل نصب میشوند. این تابلوهای برق metal enclosed به دو دسته تقسیم می شوند: تابلو برق compartment type و تابلو برق metal clad. به مقایسه این دو نوع تابلو برق در این قسمت می پردازیم:
تابلوهای برق metal enclosed | تابلو برق metal clad |
|
|
تابلو برق ها از نظر عملکرد
اجازه دهید تا در جدول زیر انواع تابلو برق از نظر عملکرد را توضیح دهیم:
انواع تابلو برق از نظر عملکرد | توضیحات |
تابلو های حفاظت و کنترل |
|
تابلو برق صنعتی از انواع تابلو برق | استفاده در plcها |
تابلوهای اصلاح ضریب قدرت از انواع تابلو برق |
|
تابلو های توزیع برق صنعتی از انواع تابلو برق |
|
تابلوهای کنترل موتور MCC یا کنترل روشنایی از انواع تابلو برق |
|
تابلوهای فرمان قابل برنامه ریزی از انواع تابلو برق |
|
انواع تابلو برق از لحاظ جنس بدنه
برای ساخت تابلوهای برق از متریال و جنس های مختلفی استفاده می شود. نگاهی به انواع تابلو برق با جنس های مختلف بیاندازید:
انواع تابلو برق از لحاظ جنس بدنه | ویژگی ها |
تابلو برق فلزی |
|
تابلو برق پلاستیکی یا پلیکربنات از انواع تابلو برق |
|
تابلو برق کامپوزیت از انواع تابلو برق |
|
تابلو برق فولاد کربن از انواع تابلو برق |
|
تابلو برق آلومینیومی از انواع تابلو برق |
|
تابلو برق استیل |
|
تابلو فایبرگلاس |
|
سایر انواع تابلو برق
تابلو برق ATS
تابلو برق ATS مخفف automatic transfer switch است که با سوئیچ خودکار کار می کند. هنگامی که برق قطع می شود، تابلو برق ATS وظیفه انتقال خودکار بار الکتریکی از برق شبکه به ژنراتور و بالعکس را برعهده دارد. تابلو برق ATS از انواع تابلو برق به عنوان یک هوشمند ناظر عمل می کند و دائما وضعیت برق شبکه را تحت کنترل دارد. زمانی که برق شبکه مجددا وصل می شود، شبکه ATS ژنراتور را خاموش کرده و بار را به برق شبکه باز می گرداند.
از کاربردهای برق ATS می توان به موارد زیر اشاره کرد:
- کاربرد ATS در مراکز درمانی و بیمارستان ها: در بخش تجهیزات پزشکی و تهویه مطبوع هوا بدون قطعی برق
- کاربرد ATS در مرکز داده: در زمان قطعی برق، تابلو برق ATS جلوی از دست رفتن اطلاعات و اختلال در عملکرد سرورها را می گیرد
کاربرد ATS در مکانهای مسکونی و تجاری: کاربرد ATS در تامین برق اضطراری در مکانهای مسکونی و تجاری
تابلو برق UPS
تابلو برق UPS (Uninterruptible Power Supply)یک برنامه تغذیه بدون وقفه است که برق پایدار را برای تجهیزات الکتریکی حساس در هنگام قطعی برق یا نوسانات ولتاژ تامین میکند. تابلو برق UPS بدین صورت عمل می کند که برق ورودی از شبکه برق به UPS منتقل میشود و سپس به طور مداوم توسط UPS تنظیم و تصفیه میشود. زمانی که برق قطع می شود و یا ولتاژ به طور ناگهانی افت می کند، تابلو برق UPS باتری ها را فعال کرده تا برق به طور دائم به تجهیزات برسد.
از کاربرد تابلو برق UPS می توان به موارد زیر اشاره کرد:
- کاربرد تابلو برق UPS در مراقبتهای بهداشتی و تجهیزات پزشکی هنگام قطعی برق
- کاربرد تابلو برق UPS در موسسات مالی و استفاده در سیستمهای کامپیوتری و شبکههای مالی هنگام قطعی برق
- کاربرد تابلو برق UPS در تجهیزات صنعتی هنگام قطعی برق
تابلو برق خازن از انواع تابلو برق
تابلو برق خازن از تجهیزات الکتریکی است که به منظور کنترل و مدیریت بانک خازن در شبکههای برق استفاده میشود. وظیفه تابلو برق خازن، کنترل سوئیچینگ خازنها با استفاده از رلهها و کنتاکتورها منظور اصلاح ضریب توان و جبران توان راکتیو می باشد. همچنین، محافظت از خازنها در برابر اضافه بار، اتصال کوتاه، جریانهای هجومی و سایر خطرات الکتریکی از سایر وظایف تابلو برق خازن است.
کاربرد تابلو برق خازنی در صنعت برق به منظور اصلاح ضریب توان در شبکه های برق، صنعت فولاد به منظور تامین توان راکتیو کوره های قوس الکتریکی و کاربرد تابلو برق خازنی در صنعت حمل و نقل به منظور تامین توان راکتیو کشش های برقی است.
در ساخت تابلو برق باید به چه نکاتی توجه کرد؟
در ساخت تابلوها رعایت استانداردهای VDE,DIN آلمان و IEC ضروری است.پس از ساخت تابلوها نقشههای اجرا شده باید در دو نسخه تهیه شود و یکی از این نقشهها تحویل کارفرما و دیگری بهصورت جلد شده داخل کیسه مخصوص نقشه در داخل تابلو قرار بگیرد.
نصب تابلو برق
تابلو برقها از نظر وزن بارهای نیمهسنگین محسوب میشوند و با نیروی انسانی و اهرم قابل جابهجایی هستند. تابلوها تا زمانی که در جای خود ثابت نشوند (به دلیل ارتفاع زیاد و عمق کم، مرکز ثقل آنها در فاصله بیشتری از سطح زمین قرار دارد) نامتعادل هستند و بنابراین باید در حملونقل دقت زیادی کرد. در هنگام جابهجایی، بارگیری، حمل و تخلیه تابلو برق صنعتی باید از ضربه به بدنه تابلو شدیداً خودداری کرد. برای نصب تخته بهتر است از پیچومهره استفاده کنید و در صورت امکان از جوش دادن شاسی تابلو به فونداسیون خودداری کنید. تابلو زمانی نصب میشود که روی فونداسیون بهصورت تراز شده قرار گیرد. نصب تابلو باید از دورترین تابلو از درب ورودی محل نصب شروع شود.
جمع بندی فنون برق
در این مقاله به بررسی پرکاربردترین انواع تابلو برق و کاربردهای تابلو برق و همچنین، کاربرد هر تابلو برق در صنعت به صورت جداگانه پرداختیم. برای آشنایی بیشتر با انواع تابلو برق صنعتی می توانید در کلاس های برق صنعتی فنون برق شرکت کنید و با مشاوره با اساتید متبحر ما کار با تابلوهای برق را به خوبی یاد بگیرید.
نظرات کارآموزان