آشنایی با نقشه موبایل همراه با تشریح جزء به جزء مدار ها

نویسنده: admin ۱۳۹۸/۰۲/۰۹

برای اینکه بدانیم یک شماتیک سلوشن یا یک نقشه مدار قطعات الکاپترونیکی در موبایل چگونه خوانده و مورد بررسی قرار می گیرند، می بایست اطلاعات خود را در این زمینه افزایش داده و به مطالعه مقالاتی بپردازیم که نقشه خوانی برد را در تعمریات موبایل به ما آموزش می دهند. ما در این مقاله تمام تلاش خود را به کار بسته ایم تا شما عزیزان را با شماتیک و نقشه خوانی موبایل در شغل تعمیرات موبایل به طور کامل و جامع آشنا کنیم.

زمانی که صحبت از نقشه خوانی مدارهای الکتریکی موبایل می شود، در ابتدا یک تعمیرکار موبایل باید مداری که معیوب است را به خود شناسایی کرده و بعد از آن، با استفاده از اختصارات مرتبط با نقشه خوانی مدارات الکتریکی، ردیابی قطعه را انجام دهیم. ما در قسمت زیر، به تشریح اصطلاحات مهم در نقشه خوانی موبایل می پردازیم. شما تعمیرکاران موبایل می توانید با مطالعه این اصلاحات نقشه خوانی موبایل به راحتی می توانید با شماتیک قطعات الکترونیکی موبایل آشنا شوید.

لطفا تا پایان مقاله با ما همراه باشید و سوالات خود را در قست کامنت از ما بپرسید.

معرفی بهترین نرم افزارهای نقشه خوانی موبایل

امروزه، استفاده از نرم افزارهای شماتیک موبایل بسیار رایج شده و نقش مهمی را در ارتقای تخصص یک تعمیرکار موبایل ایفا می کنند. نرم افزارهای شماتیک موبایل دارای کاربردهایی همانند عیب یابی آی سی، کاهش درصد خطا در عیب یابی، یافتن فرکانس های مختلف و ولتاژهای متفاوت و همچنین، ارائه خدمات سریع تر و ایجاد اعتماد بیشتر به مشتریان می باشند. اگر قصد حرفه ای شدن در زمینه نقشه خوانی موبایل و مسیریابی برد موبایل را دارید، بهتر است تا با بهترین نرم افزارهای نقشه خوانی موبایل در قسمت زیر آشنا شوید. برای استفاه از این قابلیت باید اکانت های نقشه خوانی زیر را برای شماتیک اندریود و آیفون خریداری کنید:

 

  • اکانت نقشه خوانی ZXW
  • اکانت نقشه‌خوانی DZKJ
  • اکانت نقشه‌ خوانی BORNEO SCHEMATIC
  • اکانت نقشه‌خوانی JC

 

آشنایی با اصول اولیه و نمادهای قطعات الکترونیکی

آشنایی با اصول اولیه و نمادهای قطعات الکترونیکی، مهم ترین قدم برای نقشه خوانی و مسیر یابی برد موبایل محسوب می شود. ما در قسمت زیر، به توضیح مهم ترین نمادها در قطعات الکترونیکی می پردازیم:

  • ترانسفورماتور
  • دیود
  • ترانزیستور
  • خازن
  • فیوز
  • القاگر
  • مقاومت

ترانسفورماتور

ترانسفورماتور دستگاهی است که برای انتقال انرژی الکتریکی بین دو سیم یا چند سیم پیچ مورد استفاده قرار می گیرد. در اصل، وظیفه ترانسفورماتور، انتقال برق از یک مدار به مدار دیگر است که در حین نباید تغییری در فرکانس ایجاد شود.

 

دیود

دیود یک قطعه الکترونیکی است که به آن یکسوساز هم گفته می شود. از دیود برای ارزیابی و تعدیل در ولتاژ در مدارهای تغذیه و همچنین، شارژ گوشی ها استفاده کنید.

 

ترانزیستور

ترانزیستور یک قطعه الکترونیکی نیمه رسانا است که از سه پایه تشکیل شده و وظیفه کنترل و تنظیم جریان ولتاژ را در بردارد. اگر بخواهید جریان انتقالی را از یک مدار به مدار دیگر کنترل کنید، باید از تراتزیستور استفاده کنید.

 

خازن

خازن ها یکی از قطعات الکتریکی بسیار پرکاربرد هستند که مقدار باطری را در خود ذخیره می کنند و زمانی که به آنها، نیاز داشته باشیم، میزان جریان را به مدار باز می گردانند.

 

فیوز

فیوز یکی از قطعات موبایل است که قطعات موبایل را در مقابل جریان بیش از حد محافظت می کند.

 

القاگر یا سلف

القاگر (inducer) یا سلف یکی از پرکاربردترین قطعات الکترونیکی در موبایل می باشد که همانند یک سیم پیچ در هسته مرکزی عمل می کند که وظیفه آن، مخالف در برابر عبور جریان و ولتاژ می باشد. در اصل، سلف یک نویزگر در نقشه خوانی موبایل محسوب می شود. بدین معنا که اگر عبور جریان زیاد باشد و یا دارای نوسانات زیادی باشد، القاگر قطع می شود.

 

بررسی مقاومت در شماتیک موبایل

مقاومت یا همان RESISTOR یکی از نمادهای الکترونیکی است که از آن برای عبور جریان های الکتریکی استفاده می شود. نماد مقاومت،   Ω یا اهم است. مقاومت در نقشه های شماتیک به شکل “و” نشان داده می شود. مقاومت ها در گوشی کاربردهای متنوعی دارند. همانند تقسیم ولتاژ، کاهش ولتاژ، محافظت از مسیر و …

بیشتر مقاومت ها در گوشی، مقاومت SMD می باشند. چون اندازه آنها بسیار ریز و کوچک است. چون این قطعات کوچک هستند، نمی توان از شماره برای نشانه گذاری آنها استفاده کرد. از اینرو، باید میزان تلورانس آنها را در نقشه خوانی موبایل مورد بررسی قرار داد. این ضریب برای مقاوت های مشگی رنگ، ۵% و برای مقاومت های سبز رنگ، ۱% می باشد. مقاومت مخابراتی که در موبایل استفاده می شود، باید تلورانس ۱% داشته باشد.

در قسمت زیر، انواع مقاومت ها در گوشی را برای شما توضیح می دهیم.

 

انواع مقاومت ها در گوشی

 ما در نقشه خوانی موبایل با مقاومت های زیر سروکار داریم. مقاومت ترمیستور سر و کار داریم: مقاومت ترمیستور NTC و مقاومت ترمیستور PTC، مقاومت وریستور VDR، مقاومت LDR، مقاومت MDR و مقاومت ARRAY. حال، به توضیح هریک از این مقاومت ها به صورت خلاصه می پردازیم.

ترمیستور

ترمیستور یا Thermistor مقاومتی متغیر است که به عنوان یک افزایش دهنده جریان در مدارهای سوییچینگ کاربرد دارد. این ترمیستور بسته به کارایی و عملکد، به دو صورت موازی و سری در مدار قرار می گیرد.

ترمیستور NTC(Negative Temperature Coefficient) در نقشه خوانی موبایل

ترمیستور NTC در نقشه خوانی و شماتیک موبایل، یک مقاومت متغیر است که زمانی که دما بالا می رود، مقاومت آن کاهش می یابد. این مقاومت از حساسیت بالایی برخوردار است و به همین خاطر در قطعات موبایل مورد استفاده قرار می گیرد. از این مقاومت برای گوشی های نوکیا و سامسونگ استفاده می شود.

اگر می خواهید NTC را مورد ارزیابی قرار دهید، کمی حرارت را بالا ببرید. اگر با افزایش دما تغییر کرد، پس این قطعه الکترونیکی سالم است.

ترمیستور PTC در نقشه خوانی موبایل

ترمیستور ptc در نقشه خوانی و شماتیک موبایل رابطه مستقیم با دما دارد. بدین معنا که اگر دما بالا رود، مقاومت PTC افزایش می یابد و برعکس.

مقاومت وریستور VDR

مقاومت وریستور VDR نوعی مقاومت متغیر است که با مقدار ولتاژ تغییر می کند. در نقشه خوانی موبایل ها، اگر ولتاژی دارای دمای بیش از حد باشد، مقاومت وریستور به شدت تغییر کرده و کاهش خواهد یافت. پس، ویرستور با تغییر ولتاژ تغییر می کند تا بتواند ولتاژ یکسانی را ایجاد کند.

مقاومت LDR

مقاومت LDR وابسته به میدان مغناطیسی است. پس، اگر آهن ربایی در جلوی آن قرار دهیم، مقاومت آنها تغییر خواهد کرد. پس، برای تست گوشی ها در نقشه خوانی و شماتیک موبایل، یک آهن ربا به اهم متر آن نزدیک کنید، در صورت تغییر مقاومت، یعنی گوشی سالم است.

مقاومت MDR

مقاومت ARRAY یا همان مقاومت MDR می باشد. این نوع مقاومت بسیار پیچیده و حرفه ای است و بیشتر برای گوشی های آیفون مورد استفاده قرار می گیرد.  یک تعمیرکار موبایل، برای بررسی این مقاومت در نقشه خوانی موبایل باید به تخصص کافی برسد.

حال، که با قطعات الکترونیک بالا در شماتیک سخت افزار موبایل آشنا شدید، اجازه دهید تا در قسمت زیر، شما را به طور کامل با اصطلاحات مرسوم در نقشه خوانی و شماتیک موبایل آشنا کنیم.

اصطلاحات مرسوم در نقشه خوانی و شماتیک سخت افزار موبایل

علائم اختصاری در نقشه خوانی موبایل

توضیحات

GND در شماتیک موبایل

یعنی ولتاژ صفر که به قسمت منفی باتری متصل است

BAT

ولتاژ باطری است که باید ۷.۳ دهم ولت باشد

اتصال

اگر دو خط به هم متصل باشند، یک نقطه گذاشته می شود و بدین معناست که خطوط به هم وصل هستند.

NC-NO connection

بدین معناست که پایه ای در نقشه به جایی وصل نیست که در نقشه با NC نشان داده می شود.

FL /L

سلف/ القاگر

VDR

با حروف V’R یا ZD نشان داده می شود

مقاومت وابسته به ولتاژ

مقاومت PTC

مقدار مقاومت در جهت مثبت

اگر حرارت محیط باشد، مقدار مقاومت هم بالا می رود و برعکس

 

مقاومت NTC

مقدار مقاومت با افزایش دما کاهش می یابد

از این مقاومت برای اندازه گیری دمای باتری استفاده می شود

V / D

دیود

PMU

اصطلاح مربوط به بخش تغذیه

IF

اصطلاح مربوط به آی سی شارژ دستگاه

RF

آنتن گوشی

EMMC

هارد دستگاه

SPI در شماتیک موبایل

یک واسط در میکروکنترلرهای AVR است که برای انتقال داده ها به صورت دو طرفه از طریق سه خط مورد استفاده قرار می گرد.

UART یا همان Universal Asynchronous Receiver Transmitter

وظیفه UART در نقشه خوانی موبایل این است که نقش فرستنده و گیرنده مبدل آسنکرون را ایفا می کند.

C-BUS در شماتیک موبایل

CONTROL BUS

همان باس کنترل است که CPU از طریق آن می تواند آی سی تغذیه را تحت کنترل داشته باشد.

 

یافتن آی سی BGA از طریق آشنایی با نقشه خوانی و شماتیک موبایل

یکی از موارد بسیار رایجی که یک تعمیرکار موبایل باید بدان توجه داشته باشد، یافتن آی سی BGA از طریق آشنایی با نقشه خوانی و شماتیک موبایل می باشد. (Ball Grid Array)BGA یک کامپوننت فن آوری نصب سطحی(SURFACE-MOUNTED) است که برای قسمت های حساس مورد استفاده قرار گرفته که مدارت یکپارچه را به هم متصل می کند. چرا که این مشکل، یک مسئله رایج است و برای عیب یابی و تعمیر برد در موبایل مورد استفاده قرار می گیرد. پس، نقشه خوانی آی سی BGA بسیار ضرورت دارد.

مقالات مرتبط

نظرات کارآموزان

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

درخواست مشاوره رایگان

شماره تماس و دوره آموزشی مورد نظر خود را وارد کنید تا کارشناسان ما در کوتاه ترین زمان ممکن با شما تماس بگیرند.