تسمه تایم یکی از قطعات اصلی موتور خودرو می باشد که عدم عملکرد درست آن میتواند باعث آسیب به قسمت های مختلف موتور شود. بعضاً رانندگانی هستند که نمیدانند تسمه تایم چیست؟ و دقیقاً چه عملکردی در خودرو دارد. مهم ترین کارکرد این قطعه در خودرو اتصال بین میل لنگ و سوپاپ میباشد و همچنین زمان باز و بسته شدن سوپاپ ها توسط این بخش از خودرو تعیین میشود.
تسمههای تایمینگ با توجه به کیفیت آنها تا زمان معینی کارکرد دارند و اگر به موقع تعویض نشوند، میتواند آسیب جدی به موتور خودرو وارد شود. بنابراین شما باید با عواقب خرابی آن آشنایی داشته باشید. در این بین افرادی هستند که در ارتباط با نشانه ها و علل خرابی این قطعه جهت تشخیص به موقع زمان تعویض آن سؤال دارند که در ادامه بیشتر به این موضوع خواهیم پرداخت. دوره صفر تا صد مکانیک خودرو در تهران را در آموزشگاه فنون برق تجربه نمایید.
آشنایی با تسمه تایم خودرو
بسیاری از رانندگان تازه کار که با بخشهای مختلف خودرو آشنایی ندارند، این سؤال را مطرح میکنند که تسمه تایم چیست؟ تسمه تایمینگ خودرو یکی از مهمترین بخشهای موتور خودرو میباشد که برای انتقال دادن نیرو و فشار از میل لنگ به میل سوپاپ از آن استفاده میگردد و چهار فرایند مکش، تراکم، تخلیه و انفجار را انجام می دهد.
کارکرد اصلی این قطعه پلاستیکی در موتور خودرو این است که زمان باز و بسته شدن سوپاپ ها را تعیین می کند و سوپاپ ها را به چرخش در میآورد و از این طریق باعث کنترل چرخش آنها می شود. محلی که تایم بلت ماشین نصب می شود، بسیار اهمیت دارد و بسته به نوع خودروهای مختلف محل جایگیری آن متفاوت می باشد. اما در بیشتر خودروها این قطعه در سرسیلندر نصب می شود.
محل نصب تسمه تایمینگ در بخش چرخ دندهها که برای به گردش آوردن میله سوپاپ نصب شده است، خواهد بود. نصب و جای دادن آن از این جهت اهمیت دارد که اگر به درستی نصب نشود، در کار موتور اختلال جدی ایجاد خواهد شد. یک سری فلش ها بر روی این قطعه وجود دارد که شما باید آن را موافق با عقربه ساعت نصب کنید و اگر برعکس بر روی چرخ دنده ها جای داده شود، عمر آن کاهش پیدا می کند و صدای ناخوشایندی برای موتور خودرو ایجاد خواهد کرد.
مهمترین علل خرابی تسمه تایمینگ ماشین چیست؟
از مهمترین دلایل و علل خرابی timing belt می توان به خرابی کاسه نمد خودرو اشاره کرد که در قسمت ورودی سرسیلندر ماشین جای دارد. زمانی که کاسه نمد مشکل داشته باشد، روغن ریزی ماشین زیاد میشود و با افزایش روغن بر روی این قطعه، عمر آن کاهش مییابد.
دیگر علل خرابی مربوط به چرخ دنده هایی می باشد که بر روی تسمه جای دارند و عملکرد آنها هنگام شل و سفت کردن تسمه تایمینگ مشخص میشود. از آنجا که نوع ریگلاژ کردن چرخ دندهها در خودروهای مکانیکی و هیدرولیک متفاوت است و در برخی از ماشین ها این ریگلاژ به صورت دستی اتفاق میافتد، اگر بیش از اندازه این عمل ریگلاژ کردن اتفاقی بیفتد، به مرور تسمه کش خواهد آمد و باعث اختلال در عملکرد آن خواهد شد.
علائم و نشانههای خرابی تسمه تایم خودرو چیست؟
شما زمانی میتوانید متوجه خرابی تایم بلت میشوید که به تعمیرگاه مراجعه کنید. برای اینکه تشخیص دهید که این قطعه شما عمر خودش را کرده است یا نه، باید به ازای هر ۴۰ هزار کیلومتر، برای بررسی آن اقدام نمایید. زمانی که برای بازدید اقدام میکنید، باید ابتدا خودرو را روشن کنید و زمانی که گرم شد، پدال گاز را روی دور موتور ۱۵۰۰ تا ۲۰۰۰ آر پیام ثابت نگه دارید. زمانی که پای خود را روی پدال نگه داشتهاید، اگر سر و صدای زیادی از تسمه بلند شود، نشان می دهد که باید آن را هرچه سریعتر تعویض نمایید.
اختلال در شتاب خودرو، نشتی روغن و همچنین خاموش شدن ناگهانی ماشین، از دیگر علائم مربوط به خرابی و فرسودگی این بخش از خودرو هستند. اختلال در شتاب خودرو باعث می شود که شما به این موضوع پی ببرید که time belt دچار شل شدگی شده است، چراکه اگر خودرو شتاب خوبی داشته باشد، ولی دور موتور آن به شکل غیر منطقی بالا باشد، نشان می دهد که این قطعه خراب شده و باید برای تعویض آن اقدام کنید.
مشکلات و عواقب خرابی تسمه تایم ماشین چیست؟
مهمترین عواقب خرابی تسمه تایم ماشین این است که در وهله اول بر روی سوپاپ ها تأثیر میگذارد و اگر تسمه time شل شده باشد، در نتیجه فشار زیادی که به سوپاپ ها وارد میشود، باعث کج شدگی آن خواهد شد.
علاوه بر این تسمه تایمیینگی که خراب باشد، در عملکرد بسته شدن سوپاپ دود یا بسته شدن سوپاپ هوا اختلال ایجاد خواهد کرد. در موتورهای ۱۶ سوپاپ نیز شرایط حاد برای موتور وجود خواهد آمد و زمانی که راننده بیش از حد استارت بزند، کج شدن پیستون ها اتفاق می افتد و شما باید حتماً موتور ماشین را به طور کامل تعمیر کنید. بنابراین اگر به عواقب خرابی این بخش از خودرو توجه نداشته باشید، باید هزینه های بیشتری برای تعمیر ماشین خود صرف کنید. از این رو سعی کنید که قبل از هر چیز به زمان تعویض تسمههای خودرو خود توجه داشته باشید.
چگونه تسمههای تایم اصل از فیک را تشخیص دهیم؟
برای تشخیص اصل یا تقلبی بودن این وسیله، شما باید به بافت های داخلی و همچنین میزان سفتی یا نرمی آن توجه کنید. اگر تسمه را از داخل فشار دهید، هیچگونه ترکی روی آن ایجاد نمیشود و اگر بافت های داخلی آن را مشاهده کنید، چنانچه به آن فشار وارد کنید در صورت فیک بودن این بافت ها از تسمه جدا خواهند شد.
علاوه بر این بافت های داخلی تسمههای تایمینگ اصل از جنس پشم و شیشه هستند. اما برندهای تقلبی، سفت بوده و حالت پلاستیکی دارند و زمانی که به آنها نیرو وارد میکنید، دچار ترک خوردگی خواهند شد.
زمان مناسب تعویض تسمه تایم خودرو
در هر خودرو با توجه به نوع کارکرد سوپاپ ها و تعداد آنها، زمان تعویض تسمه time در آنها متفاوت است. در خودروهای با موتور ۱۶ سوپاپ، به دلیل فشار بالا و همچنین دور موتور زیاد، این قطعه به ازای هر ۵۰ کیلومتر باید عوض شود. اما در خودروهایی که ریگلاژ کردن آنها به صورت اتومات یا فنری اتفاق می افتد، عمر مفید این قسمت زیادتر می باشد و شما می توانید پس از هر ۶۰ هزار کیلومتر برای تعویض آن اقدام نمایید.
کلام آخر درباره تسمه تایم خودرو
تسمه تایمینگ یکی از مهمترین قطعات خودرو می باشد و ممکن است برخی از رانندگان ندانند که کارکرد آن چیست و چه زمانی برای تعویض آن باید اقدام کرد. همانطور که اشاره عملکرد اصلی این قطعه کاربردی، اتصال بین میل لنگ و سوپاپ میباشد و اگر اختلالی در آن ایجاد شود، شما باید برای تعویض آن اقدام کنید.
علل خرابی تسمه تایم از خودرو را میتوان ناشی از دلایل متعددی از جمله خرابی کاسه نمد، نشتی روغن و همچنین ریگلاژ زیاد دانست که اگر به موقع برای رفع این دلایل اقدام نکنید با عواقب خرابی آن که می تواند منجر به آسیب جدی به موتور شود مواجه خواهید شد. در بالا تمام این موارد و همچنین عمر مفید و زمان تعویض این قطعه را بررسی نمودیم.