علائم و دلایل خرابی خازن کولر گازی
در کشور ها و مناطق گرمسیری انسان ها از دیر باز به دنبال روش هایی برای خنک کردن خود و محل زندگیشان بوده اند. یکی از اولین روش های خنک کردن استفاده از ابزار مرطوب شده توسط آب و در معرض باد قرار دادن آن ها بوده است. به عنوان مثال در زمان مصر باستان با خیس کردن نی های بزرگ و قرار دادن آنها در جلوی پنجره ها و محل عبور باد زمانی که باد با آنها برخورد میکرد، برای تبخیر آب روی نی دمای آنها را پایین میآورد و باعث خنک تر شدن محیط اطراف می شد. برای آموزش تعمیرات کولر گازی روی لینک کلیک کنید. رفته رفته در پی گذشت سالیان متوالی انسان ها دست به ابتکار عمل زدند و روش های مختلفی را برای خنک کردن خود بکار بردند، تا آنجا که توانستند ابزاری تولید کنند که از تکنولوژی روز استفاده میکرد. یکی از این وسایل که برای اولین بار در قرن ۱۹ میلادی جای خود را در منازل انسان ها باز کرد، کولر های گازی هستند. کولر های گازی در سال های اخیر تغییرات فراوانی کرده و از تکنولوژی روز بهره میبرند. در این مقاله قصد داریم در مورد دلایل و علت خرابی خازن کولر گازی و همچنین نشانه ها و علائم سوختن خازن اسپیلت را برای شما توضیح دهیم، باشد که بتوانیم از همراهی شما بهره مند شویم.
خازن کولر گازی چیست؟
خازن در کولر گازی یا اسپیلت وسیله ای برای به راه انداختن موتور کولر می باشد. که دارای دو نوع روغنی و خشک هستند. خازن های وظیفه ذخیره سازی بار الکتریکی کولر را بر عهده داشته، که دارای دو صفحه موازی روبروی هم هستند.
خازن در کولر گازی با ذخیره بار الکتریکی در خود باعث راه اندازی و به کار انداختن قسمت های مختلف کولر می شود. از جمله وظایف خازن، موازنه کردن تغییر ولتاژ قوی و فیلتر کردن جریان های ورودی مستقیم به کولر می باشد. بنابراین به دلیل نقش مهمی که خازن در کولر دارد سوختن آن می تواند مهم ترین علت های خرابی و از کار افتادن کولر گازی باشد.
دلایل خرابی خازن کولر گازی
از علت های خرابی خازن کولر گازی می توان به موارد زیر اشاره کرد:
- استفاده از خازن نامناسب
- نوسانات برق
- گرمای بیش از حد محیط بیرون در تابستان
- گرمای کمپرسور
- ناهمخوانی مقاومت خازن با مقاومت کمپرسور کولر
- عدم سرویس به موقع کولر گازی
در ادامه به تشریح هر یک از علت های سوختن خازن اسپیلت خواهیم پرداخت.
خازن نا مناسب برای کولر گازی
یکی از دلایل اصلی خرابی خازن کولر گازی انتخاب خازن نامناسب برای دستگاه می باشد. زمانی که خازن کولر نسبت به قدرتی که برای دستگاه تعریف شده، ظرفیت و قدرت کافی را نسبت به کولر نداشته و برای آن دستگاه تنظیم نشده باشد، تحت فشار قرار میگیرد که این امر باعث خرابی خازن خواهد شد.
نوسانات برق؛ علت خرابی خازن اسپیلت
نوسانات برق در اکثر وسایل برقی یکی از دلایل شایع خرابی و سوختن آن ها می باشد. در کولر های گازی هم یکی از علت های خرابی خازن کولر گازی نوسانات برق است، که باعث کم شدن عمر خازن شده و به کولر آسیب می زند.
گرمای بیش از حد محیط بیرون در تابستان
یکی دیگر از علت های خرابی خازن کولر گازی این است که در فصل تابستان و گرما از آنجا که خازن کولر در بالاترین نقطه محفظه ی کمپرسور قرار دارد لذا در معرض تابش نور خورشید و دریافت گرمای شدیدی خواهند بود. این خازن ها به دلیل روغنی بودن در بعضی از مدل های آن ها، حساسیتشان نسبت به گرمای بیش از حد باعث می شود که خاصیت و حالتشان را از دست بدهند و حتی باعث باد کردن و یا ترکیدن آنها شود.
گرمای کمپرسور عامل سوختن خازن اسپلیت
همانطور که در قسمت قبل گفتیم گرمای بیش از حد، یکی از علت های خرابی خازن کولر می باشد. یکی از دلایلی که باعث گرم شدن خازن کولر می شود گرمای تولید شده توسط کمپرسور می باشد. از آنجا که خازن در نزدیکی کمپرسور قرار دارد این گرمای تولید شده بر روی خازن تأثیر گذاشته و باعث خرابی آن خواهد شد.
ناهمخوانی مقاومت خازن با مقاومت کمپرسور کولر
زمانی که مقاومت تعریف شده در خازن کولر گازی با مقاومت کمپرسور کولر همخوانی نداشته باشد، می تواند یکی از دلایل خرابی خازن کولر باشد.
به طور مثال خازن کولری گازی که مقاومت روی آن نوشته ۶۰ میکروفاراد را به کمپرسوری وصل میکنیم که قدرت آن ۴۰ میکروفاراد است، این امر باعث خواهد شد که هم به خازن و هم کمپرسور کولر فشار وارد شود. فشاری که هنگام کار کردن کولر به این قطعات وارد می شود باعث کم شدن عمر هر دو قطعه و یکی از دلایل سوختن خازن کولر گازی می باشد.
عدم سرویس به موقع کولر گازی
کولر های گازی بخاطر حساسیت بالایی که دارند باید به صورت دوره ایی سرویس شوند. به تاخیر انداختن این سرویس ها می تواند یکی از دلایل آسیب دیدن کولر ها مخصوصا خرابی خازن کولر شود.
علائم خرابی خازن کولر گازی و روش تشخیص آن
یکی از مهمترین و واضح ترین دلایل خرابی خازن کولر گازی، باد کردن خازن می باشد. میتوان آن را اینگونه تست کرد که خازن را بر روی یک سطح صاف، مانند میز یا زمین قرار دهید، اگر خازن مستقیم بر روی سطح قرار گرفت نشان دهنده سالم بودن آن است. ولی اگر بر روی سطح بازی کرد و نتوانست مستقیم بایستد نشان دهنده خرابی و باد کردن خازن می باشد و باید نسبت به تعویض و یا تعمیر آن اقدام کنید.
تست سالم بودن خازن کولر گازی
یکی دیگر از راه های پی بردن به خراب بودن خازن کولر گازی تست آن به وسیله اهم متر می باشد.
برخی از خازن های کولر گازی دارای سه پایه بر روی خود می باشند. دارا بودن سه پایه بر روی خازن نشان دهنده این است که درون خود دو خازن مجزا دارد که یکی برای کمپرسور و دیگری برای فن می باشد. این پایه ها عبارتند از:
- یایه سی: پایه سی پایه مشترک بین فن و کمپرسور خازن کولر گازی میباشد .
- پایه کمپرسور: پایه کمپرسور یا همان پایه هرم مربوط به استارت کمپرسور است.
- پایه فن: پایه فن که مربوط به خازن فن و استارت فن می باشد.
جهت تست و یافتن علت خرابی خازن کولر ابتدا اهم متر را روی حالت میکروفاراد قرار میدهیم و سپس یکی از پراب های اهم متر را بر روی پایه سی که مشترک بین فن و کمپرسور است و پراب دیگر را بر روی پایه هرم، که همان پایه استارت کمپرسور است و یا پایه استارت فن قرار می دهیم.
زمانی که این کار را انجام دادیم اعدادی که بر روی اهم متر ظاهر می شود را با اعداد حک شده بر روی خازن مقایسه می کنیم و خواهیم فهمید که خازن ما خراب است یا نه.
به عنوان مثال بر روی خازنی که برای کمپرسور مقدار ۶۰ میکرو فاراد با درصد خطای ۵ در صد و برای فن مقدار ۵ میکرو فاراد با همان درصد خطا حک شده است، وقتی به اهم متر به همان روشی که در بالا توضیح دادیم وصل می کنیم، اگر اعداد نشان داده شده نزدیک به اعداد حک شده بر روی خازن، با محاسبه درصد خطای ذکر شده بود، خازن ما سالم است ولی اگر اعداد موجود بر روی اهم متر خیلی متفاوت با مقدار خازن بود پس نتیجه میگیریم که خازن معیوب است و باید تعویض یا تعمیر شود.
کلیات خرابی و سوختن خازن کولر گازی
امیدوارم که توانسته باشیم با اطلاعاتی که در مورد خازن کولر گازی و علت های خرابی آن در اختیارتان قرار دادیم، شمارا در رسیدن به هدفتان که رفع عیب های کولر گازی است یاری نموده باشیم. ضمناً باید بدانید که سرویس های دوره ای کولر گازی یکی از مهمترین راه های جلوگیری از خراب شدن آن و خازن کولر می باشد. همچنین با نصب سایه بان برای محفظه فن و کمپرسور و یا قرار دادن آن ها در قسمت سایه ساختمان از تابش نور خورشید و گرم شدن بیش از حد خازن تا مقدار بسیار زیادی جلوگیری خواهید کرد.