آنچه باید درباره هوشمند سازی ساختمان و روش های آن بدانید
هوشمند سازی ساختمان یا bms را می توان سیستمی یکپارچه تعریف کرد که دیگر سیستم های الکتریکی ساختمان از جمله سیستم روشنایی، دزدگیر، اعلام حریق، دوربین مدار بسته، تهویه مطبوع، سیستم های سرمایشی و گرمایشی، سیستم صوت و غیره را جهت افزایش قابلیت های ساختمان، کاهش مصرف انرژی و حذف خطاهای انسانی کنترل و یکپارچه می کند.
با طراحی و پیاده سازی هوشمند سازی ساختمان کاربر حتی در زمان هایی که در ساختمان حضور ندارد می تواند سایر سیستم ها را بررسی و کنترل کند.
به طور مثال تصاویر دوربین های مدار بسته را بررسی کند، سیستم های گرمایشی و سرمایشی را روشن یا خاموش کند یا حتی درجه دمای محیط را افزایش یا کاهش دهد. همچنین کاربر می تواند وضعیت سیستم را بر روی حالت خودکار قرار دهد تا سیستم هوشمند با توجه به شرایط ساختمان بهترین تصمیم را گرفته و اجرا کند.
روش هوشمند سازی ساختمان
برای طراحی و پیاده سازی خانه هوشمند روش های گوناگونی وجود دارد که ادامه به بررسی آنها می پردازیم.
پیاده سازی هوشمند سازی ساختمان با plc
در هوشمند سازی با روش plc بدون آن که نیاز به سیم کشی مجزا باشد، اطلاعات بر روی سیم های برق موجود منتقل می شوند. برای دریافت اطلاعات ماژول هایی برای دریافت اطلاعات به دست آمده از مرکز کنترل در نقاط کنترلی نصب می شوند. ماژول های نصب شده شروع به واکنش نشان دادن بر اطلاعات به دست آمده از مرکز کنترل کرده و در صورت نیاز دستگاه مربوطه را روشن یا خاموش می کنند.
مرکز کنترل در سیستم هوشمندسازی با پی ال سی وظیفه دارد سناریوها را ذخیره کند، از ریموت کنترل کدهای مربوطه را دریافت کند و آنها را به سمت ماژول مورد نظر ارسال کند.
معتبرترین استاندارد در این روش هوشمندسازی استاندارد X10 می باشد.
هوشمند سازی ساختمان با استفاده از BUS مجزا
در این روش هوشمند سازی سیم های انتقال دهنده اطلاعات از سیم های جریان برق مجزا هستند و اطلاعات متناسب با استاندارد استفاده شده در این سیستم بر روی ۱ ، ۲ یا ۴ زوج سیم انتقال داده می شوند.
در این روش هوشمند سازی اطلاعات از طریق سنسورها به مرکز کنترل ارسال می شود، پس از تحلیل اطلاعات توسط مرکز کنترل فرمان هایی از مرکز کنترل به طرف عملگرها ارسال می شود. سپس عملگرها شروع به قطع یا وصل برق می کنند.
در این روش هوشمندسازی استانداردهای متفاوتی وجود دارد که از جمله آن می توان به knx،BACnet ، LON ، S-Bus اشاره کرد. Knx یکی از پرکاربردترین این استانداردها بوده که در ادامه به معرفی آن خواهیم پرداخت.
طراحی و پیاده سازی هوشمند سازی ساختمان knx
طراحی هوشمند سازی ساختمان به روش knx یکی از پرکاربردترین روش های هوشمندسازی است که کاربرد بسیار زیادی دارد. علت این امر این است که در صورت هوشمندسازی ساختمان به این روش این امکان برای شما فراهم می شود تا تحت یک نرم افزار واحد برنامه ریزی و یکپارچه سازی تجهیزات با برندهای مختلف انجام دهید.
با به کارگیری سیستم knx می توانید تا ۶۰ درصد در مصرف انرژی صرفه جویی داشته باشید. این روش هوشمند سازی قابل پیاده سازی و اجرا در انواع ساختمان های مسکونی و اداری و تجاری می باشد. به دلیل استفاده و کاربرد بسیار این روش هوشمند سازی قطعات و تجهیزات لازم در این روش نیز به راحتی تامین می شود.
این سیستم هوشمند سازی به راحتی می تواند با وسایلی که با استانداردهای knx تولید شده اما برندهای متفاوتی دارند هماهنگ شود، همچنین دستگاه هایی که با این استاندارد تولید می شوند می توانند با سیستم های دیگر نیز ترکیب شوند.
طراحی و پیاده سازی خانه هوشمند به روش wireless
از دیگر روش های طراحی و پیاده سازی هوشمند سازی خانه wireless است. سیگنالهای وایرلس در هوشمند سازی به این روش وظیفه ارسال فرمان ها را دارند. Z-Wave و Zigbee از مهم ترین استانداردهای این روش هوشمند سازی است.
این روش هوشمند سازی نیازی به تغییر سیم کشی ها نداشته و اطلاعات را با سرعت بسیار بالایی انتقال می دهد. برای خانه هایی که امکان تغییر سیم کشی در آنها وجود ندارد بیشتر از این روش برای هوشمند سازی استفاده می شود.
تجهیزات هوشمند سازی ساختمان
برای طراحی و پیاده سازی هوشمند سازی ساختمان به تجهیزات هوشمند سازی ساختمان نیاز می باشد. پردازنده مرکزی، رله ها، ترموستات، سیستم تهویه مطبوع، پنل دیواری، سنسورها ، کلیدهای لمسی، مجموعه ای از برنامه ها و نرم افزارها برخی از این تجهیزات هستند.
مهم ترین تجهیزات هوشمند سازی عبارتند از:
پردازنده مرکزی
هسته مرکزی تجهیزات هوشمند سازی بوده و وظیفه برقراری ارتباط میان دیگر تجهیزات و اجرای برنامه های از پیش تعیین شده را دارد.
رله ها
پرکاربردترین تجهیزات در پروژه های خانه هوشمند می باشند که جریان برق به دیگر تجهیزات را قطع یا وصل می کنند.
سنسورها
انواع گوناگونی نظیر حرکتی، نشت آب، دما، ارسال امواج مادون قرمز و غیره را داشته و وظیفه جمع آوری اطلاعات و ارسال آن برای پردازنده مرکزی را دارد.
پنل دیواری
به شکل های مختلفی وجود داشته و قابلیت اتصال به دیگر تجهیزات نظیر سیستم ها گرمایشی و سرمایشی، روشنایی و غیره را دارد.
ترموستات
این وسیله وظیفه تنظیم دمای هوای داخل ساختمان را داشته و باعث کنترل میزان انرژی مصرفی در تجهیزات هوشمندسازی ساختمان شده و بدین ترتیب موجب کاهش مصرف انرژی می شود.
مزایای هوشمند سازی ساختمان
پیاده سازی هوشمند سازی ساختمان مزایای بسیاری دارد در این بخش چند مزیت اصلی خانه هوشمند را بررسی می کنیم.
- با هوشمند کردن ساختمان از طریق یک گوشی تلفن همراه یا دیگر دستگاه های هوشمند می توانید منزل خود را مدیریت کنید. به طور مثال می توانید با انتقال تصویر دوربین مدار بسته بر روی موبایل یا کامپیوتر در هر مکان مکان را بررسی و نظارت کنید.
- از طریق پیاده سازی خانه هوشمند می توان حداکثر امنیت را برای منزل فراهم کرد.
- امکان کنترل خانه از راه دور از دیگر مزایای هوشمند سازی است. می توانید از راه دور کلیه امور خانه را مدیریت و کنترل کنید.
- صرفه جویی در انرژی از دیگر مزایای خانه های هوشمند است.
- به کمک هوشمند سازی می توانید کنترل بهتری روی عادت ها و رفتارهای خود داشته باشید.
حتما بخوانید: جدیدترین استانداردهای برق کشی ساختمان
بررسی بازار کار هوشمند سازی ساختمان
امروزه تقاضا برای هوشمند سازی ساختمان به دلیل مزایای بسیاری که دارد افزایش یافته است و در بسیاری از شهرهای بزرگ پروژه های هوشمند سازی در بسیاری از ساختمان ها به کار گرفته شده و تعداد متقاضیان هوشمند سازی در حال افزایش است. افزایش تقاضا برای هوشمند کردن ساختمان نشان از بازار کار عالی شغل هوشمند سازی ساختمان می دهد.
با توجه به اینکه پیاده سازی پروژه های هوشمند سازی نیازمند دانش و مهارت تخصصی در زمینه برق، کامپیوتر، سخت افزار ، نرم افزار و غیره می باشد همچنین به دلیل جدید بودن این شغل، نیاز به متخصص حرفه ای هوشمند سازی در جامعه احساس می شود که با برنامه ریزی صحیح و کسب مهارت های لازم این شغل از طریق شرکت در دوره های آموزش هوشمند سازی ساختمان در آموزشگاه های مربوطه می توان به دانش این شغل دست یافت و با ورود به بازار کار هوشمند سازی ساختمان از درآمد بالایی برخوردار بود.
درآمد هوشمند سازی ساختمان چقدر است؟
میزان درآمد هوشمند سازی ساختمان وابسته به میزان مهارت و تخصص شما می باشد. بدون شک هر چه تخصص و دانش شما در این شغل افزایش یابد میزان درآمد نیز افزایش خواهد یافت. علاوه بر دانش و مهارت عواملی مانند سابقه کار، تبلیغات، مشتری مداری و غیره بر میزان درآمد تاثیر گذار هستند.
به طور متوسط میتوان گفت میزان درآمد این شغل در صورت داشتن مهارت های کافی بین ۱۰ تا ۲۰ میلیون می باشد که قابلیت افزایش یافتن نیز دارد.
آموزش هوشمند سازی ساختمان در آموزشگاه فنون برق
همانطور که اشاره شد اجرا و پیاده سازی پروژه های خانه هوشمند حرفه ای تخصصی بوده و متخصص شغل هوشمند سازی ساختمان می بایست مهارت لازم و کافی در رشته های برق، کامپیوتر، عمران و غیره را داشته باشد. در دوره های هوشمند سازی ساختمان به صورت کاملا تخصصی و عملی زیر نظر اساتید با تجربه و حرفه ای کلیه مهارت های لازم برای ورود به این شغل آموزش داده می شود. در این دوره ها صفر تا صد پیاده سازی پروژه خانه هوشمند به صورت عملی به شما آموزش داده می شود.
آموزشگاه فنون برق یکی از بهترین آموزشگاه های برگزار کننده دوره های آموزش خانه هوشمند است که هر ساله کارآموزان بسیاری را وارد بازار کار خانه هوشمند می کند. با شرکت در دوره های این آموزشگاه متخصص حرفه ای هوشمند سازی شوید و بدون استرس وارد بازار کار شده و آینده شغلی خود را متحول کنید.