مدرس
:جنیست
:اتباع
: نداردآبکاری طلا از مراحل مهم تولید طلا و جواهر است که آبکار با این فرایند قادر به پوشاندن سطح طلا با لایهای نازک از فلزات تزئینی مثل رادیوم برای ایجاد رنگهای مختلف روی طلا است. دوره آبکاری طلا و جواهر از دورههای تخصصی صنعت طلا و جواهر است. با توجه به نیاز فعالان در این زمینه، آموزشگاه آبکاری طلا و جواهر فنون برق اقدام به برگزاری دوره آبکاری طلا با بهترین تجهیزات کرده است.
دوره آبکاری طلا و جواهر با سرفصلهای آموزشی متنوع و کاربردی بخشبندی شده است که علاقهمندان میتوانند با فراگیری روشهای آبکاری که تنها با شرکت در دوره آبکاری میسر است به صورت حرفهای به آبکاری طلا و جواهر بپردازند.
آسیبهایی مانند اکسید شدن، خوردگی، ضربه و فشار، سایش و…میتواند باعث کاهش یا از بین رفتن عمر و زیبایی فلز شود و برای جلوگیری از این گونه مشکلات، آبکاری جواهرات راه حل مناسبی است و از همین جهت، روی فلز آسیب پذیر، لایه ای از فلز مقاوم مینشانند. به این فرایند آبکاری گفته میشود. آبکاری یکی از قدیمیترین و بهترین روشهای حفاظت و پوشش فلزات مختلف است و بیشتر برای فلزاتی استفاده میشود که در مقایسه با سایر فلزات، کاربرد و ارزش بالایی دارند. روی، برنج و فلزات گرانبها مانند طلا، نقره و پالادیوم از جمله فلزاتی هستند که آرزش آبکاری دارند. برای مطالعه آموزش قلم زنی طلا روی لینک کلیک کنید.
تقریباً تمام فلزات را میتوان با طلا آبکاری کرد، اما به طور کلی مصنوعات ساخته شده از برنج مس نقره و نیکل فلزات مناسبتری برای آبکاری هستند.
توجه کنید که روکش طلا به مرور زمان از بین میرود و باید دوباره آن را تمدید کنید. البته اگر روکش طلا با ضخامت مناسب اعمال شود، ماندگاری خوبی دارد و حتی میتواند سالها با کمترین تغییرات به همان شکل باقی بماند. فلزاتی که با آب طلا، آبکاری میشوند از اکسید شدن در اماناند. البته ماندگاری آبکاری طلا به عوامل مختلفی بستگی دارد مثل:
زیورآلاتی که با طلا آبکاری میشوند باید از مواد شیمیایی دور باشند. مثلا حتما قبل شستشوی ظروف زیورآلات آبکاری شده را از دستان خود جدا کنید.
اگر میزان تعریق شما زیاد است بهتر است طلای آبکاری شده را کمتر استفاده کنید.
از اسپری کردن عطر و ادکلن روی زیور آلات خود بپرهیزید.
به طور کلی مشاغل مرتبط با طلا و جواهر سازی از درآمد بالایی برخوردارند. شغل آبکاری طلا نیز وابسته به صنعت طلاسازی و در واقع آخرین مرحله آن است. میزان درآمد این حرفه مانند تمامی مشاغل آزاد به تجربه خلاقیت دقت در جزئیات و مهمتر از همه مهارت آبکار بستگی دارد. با تحقیقات به عمل آمده میزان درآمد یک آبکار به طور میانگین بین 15 تا 25 میلیون تومان در ماه متغیر است. هرچه مهارت و دقت آبکار طلا بیشتر باشد کار زیباتر و تمیزتر تحویل داده میشود.
آبکار باید اطلاعات دقیقی در مورد ماهیت فلزات مختلف داشته باشد و با توجه به فلزات، جزئیات آنها را در ذهن داشته باشد تا به یک آبکار ماهر تبدیل شود. در آموزش آبکاری طلا باید تمامی موارد در هر مرحله به هنرجو آموزش داده شود. شاید این سوال در ذهن شما ایجاد شده باشد که چگونه میتوان دوره آبکاری طلا و جواهر را به طور کامل آموزش دید؟ دوره آبکاری آموزشگاه فنون برق در بزرگترین و مجهزترین کلاس آبکاری طلا برگزار میشود که هنرجویان با شرکت در این کلاسها توانایی و مهارت خود را چندین برابر افزایش میدهند. همچنین شرکت در دوره آبکاری احتیاجی به پیش نیاز خاصی ندارد و علاقهمندان با تلاش و پشتکار میتوانند دوره آبکاری را از صفر تا صد آموزش ببینند. آموزش نحوه تصفیه محلول الکترولیتی، چگونگی اکسید برداری از فلز، نحوه رنگ برداری از قطعات فلزی و آبکاری آلیاژی از سرفصلهای دوره آموزش آبکاری است. لازم به ذکر است که آموزش آبکاری در آموزشگاه فنون برق از کاملترین دورههای آموزش آبکاری در کشور است.
مهارت آموز پس از اتمام دوره آبکاری در آزمونی که جهت اطمینان از صحت یادگیری وی برگزار میشود، شرکت کرده و پس از تعیین صلاحیت علمی، مدرک رسمی و معتبر بین المللی فنی و حرفهای به ایشان اعطا میگردد. شما با این مدرک میتوانید به عنوان آبکار طلا و جواهرات از مزایای آن بهره ببرید. لازم به ذکر است که مدرک اعطایی آموزشگاه آبکاری فنون برق مورد تایید سازمان بین المللی کار ILO است. مدرک فنی و حرفهای دوره آموزش آبکاری، در 172 کشور جهان مثل استرالیا، آمریکا، کانادا و… از اعتبار بالایی برخوردار است.
آبکاری فرآیند پوشش دادن جواهرات با لایه نازکی از طلا با استفاده از جریان الکتریکی است. آبکاری میتواند به دلایل مختلفی انجام شود. گاهی اوقات با آبکاری طلا یا جواهرات مقاومت آنها در برابر عوامل بیرونی مثل سایش خراشیدگی افزایش مییابد. برخی زیور آلات بسیار ظریف و به اصطلاح آینهای هستند و این گونه کارها به شدت در معرض خاشیدگی و تغییر ظاهر هستند. در این مواقع آبکار با آبکاری قطعه، آن را مانند روز اولش میکند! گاهی نیز قطعهای برای صیقلی و براق شدن آن آبکاری میشود. به عنوان مثال، طلای مستعمل برای براق شدن دوباره آن یا حتی جواهراتی که کدر شدهاند، آبکاری میشوند تا دوباره براق و درخشان شوند و یا ممکن است خریدار بعد از مدتی استفاده بخواهد تا رنگ زیور آلات خود را تغییر دهد. میتواند به آبکار مراجعه کند و زیورالات خود را به رنگ دلخواه خود دربیاورد. دقت کنید که اگر میخواهید زیورآلات خود را آبکاری کنید، حتما این کار را به فردی مطمئن بسپارید چرا که به دلیل حساسیتی که این حرفه دارد ممکن است حتی به زیورآلات شما نیز آسیب برسد. اصولا آبکارهایی که دوره آبکاری را به صورت اصولی و در آموزشگاههای معتبری گذرانده باشند عملکرد بسیار خوبی دارند پس سعی کنید به آبکاری مطمئن مراجعه کنید. برای آموزش طراحی طلا و جواهر روی لینک کلیک کنید.
آبکاری آلیاژی: آبکاری طلا به روش آلیاژی یکی دیگر از انواع آبکاری طلا میباشد. این روکش دارای ثبات رنگ بوده و همچنین ماندگاری بالایی دارد و قطعه را در برابر خوردگی و سایش بسیار مقاوم میکند. قابل ذکر است که با این روش، آلودگی جوی نیز باعث افزایش مقاومت فلز میشود! چرا که باعث میشود که لایه سطحی قطعه مورد نظر اکسید شود و همین لایه اکسید شده مقاومت فلز را بالا میبرد! بنابراین این پوشش اغلب در پزشکی، دندانپزشکی و هوانوردی مورد استفاده قرار میگیرد و کارشناسان نیز این نوع پوشش آلیاژی را برای لحیم کاری و جوشکاری توصیه میکنند.
آبکاری اسیدی: همانطور که از نام این روش آبکاری طلا پیداست، PH آن مطمئناً در محدوده اسیدی است، این پوشش را میتوان یکی از مهمترین پوششهای آبکاری طلا نیز به حساب آورد، زیرا این نوع پوشش دارای ثبات رنگ قابل توجهی است. جالب است بدانید که این نوع روکش دارای طیف رنگی غنی میباشد که محبوبترین آنها بنفش، زرد، نارنجی و سبز است.
آبکاری سولفیت: میتوان گفت ضخامت بالای پوشش سولفیتی یکی از مزایای این نوع پوشش نسبت به سایر روشهای آبکاری است، زیرا در این روش در هر دقیقه یک پوشش به ضخامت 8 میکرون روی قطعه مورد نظر اعمال میشود و همچنین دانههای ظریف و زیبا باعث ایجاد پوشش منحصر به فردی در این نوع آبکاری میشود.
روکش کردن یک فلز با طلا را آبکاری میگویند که به چند روش انجام می شود. در حین آبکاری باید دما، ولتاژ و زمان به دقت کنترل شود تا مشکلی پیش نیاید.
آماده سازی: تمیز کردن قطعه در آبکاری طلا بسیار مهم است. این کار توسط یک دینام انجام میشود به گونهای که بر روی دینام برس مو، نمد یا پنبه وجود دارد که همراه با روغن پنزا برای از بین بردن خراشهای تقریبا عمیق استفاده میشود. برای جلا دادن کار از روغن مخصوص پولیش طلا و برس مو استفاده میشود.
شستشو: مرحله بعدی، شستشو است در این مرحله قطعه مورد نظر را با مواد شوینده و آب داغ بشویید تا تمام چربیها پاک شود. سپس در محلولی متشکل از 30 گرم NACN یا KCN در یک لیتر آب مقطر بریزید. در نهایت با آب شهر آبکشی کنید.
لیزگیری و خشک کردن: قطعه را در محلولی متشکل از یک لیتر آب مقطر یا یک فنجان اسید سولفوریک غلیظ H2SO4 قرار میدهند، سپس با آب شهری شستشو میدهند. در نهایت فلز را با خاک اره خشک میکنند تا تمام رطوبت سطح فلز از بین برود.
وان آبکاری: در این مرحله قطعه را در ظرف شیشهای از نوع پیرکس- فایبرگلاس یا یک فلزی با پوشش PVC قرار دهید و روی آن الکترولیت بریزید.
برای تهیه الکترولیت باید آب مقطر، یک گرم طلای مرغوب، 3 گرم هیدروژن، 5 گرم سیانور سدیم یا پتاسیم، 3 گرم کربنات سدیم یا پتاسیم، یک فنجان جوهر نمک و یک چهارم فنجان محلول آمونیاک را باهم مخلوط کنید.
آبکاری رودیوم یکی دیگر از روشهای آبکاری مصنوعات طلا است، این روش معمولا برای پوشش طلای سفید استفاده میشود. از آنجایی که طلای سفید تقریباً خاکستری و کدر است، لایهای از فلز رودیوم روی آن میزنند تا براق، سفید و درخشنده شود.
دلیل دیگر استفاده از آبکاری رودیوم این است که گاهی از فلز نیکل برای ساخت جواهرات طلا استفاده میشود و فلز نیکل نیز به پوست انسان حساس است. به همین دلیل است که طلای سفید با رودیوم پوشانده شده است تا باعث ایجاد حساسیت پوستی نشود.
آبکاری رودیوم مانند سایر آبکاریها به تدریج پس از حدود 12 تا 18 ماه از بین میرود و نیاز به تجدید دارد.