جا نرفتن دنده ماشین به چه علت است؟

5 دقیقه زمان مطالعه

علت جا نرفتن دنده ماشین به عوامل گوناگونی وابسته بوده و یکی از مشکلات مربوط به خودرو است که ممکن است به خطرات و حوادث ناگواری منجر شود. برای جلوگیری از خطرات احتمالی به دلیل بد جا رفتن دنده و یا جا نرفتن دنده ماشین، باید علت‌ها و علائم آن را بشناسید و در صورت مواجهه با این اتفاق ناخوشایند در زمان رانندگی آن‌ها را برطرف کنید. در صورت تمایل به یادگیری تعمیرات خودرو می‌توانید در دوره آموزش مکانیک خودرو آموزشگاه فنون برق شرکت نمایید. تعمیرات خودرو یکی از مشاغل پردرآمد محسوب می‌شود که با شرکت در دوره‌های تئوری و عملی به صورت حرفه‌ای وارد بازار کار این شغل شوید.

7 دلیل مهم جا نرفتن دنده خودرو

عوامل گوناگونی باعث جا نرفتن دنده یا سخت جا رفتن آن می شود. در این بخش به برخی از مهم ترین دلایلی که باعث بروز این مشکل در انواع خودرو می شود. معمولا علت جا نرفتن دنده پراید، تیبا، 206، سمند، 405 و دیگر خودروها با هم تفاوتی ندارد و دلایل یکسانی باعث بروز مشکل در این خودروها می شود.

1- تعویض دنده به صورت نادرست

یکی از علت‌های بد جا رفتن دنده می‌تواند حرکت اشتباه راننده باشد. در این زمان صدای بدی به گوش می‌رسد. این اتفاق زمانی رخ می‌دهد که راننده به شکل نادرستی دست خود را حرکت داده و یا در زمان تعویض دنده، به صورت کامل کلاچ را فشار وارد کرده باشد.

این مشکل راه حلی به جز درست کردن شیوه استفاده راننده از دنده و کلاچ ندارد و باید روش درست تعویض دنده را یاد بگیرد تا از تکرار این اتفاق و آسیب به قطعات خودرو جلوگیری شود.

تعویض دنده

2-علت جا نرفتن دنده ماشین به خاطر مشکلات کلاچ

یکی از شایع‌ترین علت‌های جا نرفتن دنده مشکلات مربوط به کلاچ خودرو است.

دلیل جا نرفتن دنده ها می‌تواند استهلاک کلاچ و سیستم آن باشد. در صورتی که دیسک و کلاچ شل یا معیوب شده باشد، دیسک تمام شود یا میل ماهک دچار آسیب و خرابی شده باشد، موجب بد جا رفتن دنده و یا جا نرفتن دنده خواهند شد.

برای رفع این مشکل اگر صفحه کلاچ آسیب دیده باشد، باید آن را تعویض کنید و در صورت نیاز نیز باید نسبت به تعویض دیسک اقدام نمایید. اگر ماهک دچار آسیب شده باشد، باید آن را تعمیر یا تعویض کنید. توصیه می‌کنیم درست کردن آسیب میل ماهک خودرو را به یک تعمیرکار خودروی حرفه‌ای بسپارید.

حتماً بخوانید: علت خرابی ترمز خودرو و علائم خرابی آن چیست؟

3-کم شدن روغن دنده خودرو

در زمان‌هایی که با جا نرفتن دنده خودرو مواجه می‌شوید، سطح روغن واسکازین را بررسی کنید. همچنین گاهی با این وجود که خودرو روی دنده قرار دارد اما حرکت نمی‌کند، در این زمان نیز یک احتمال برای این موضوع کاهش روغن دنده است.

روغن واسکازین در گیربکس و دیفرانسیل استفاده شده و موجب می‌شود از استهلاک و فرسایش چرخ دنده‌ها جلوگیری شود. کاهش واسکازین می‌تواند به دلیل نشتی و یا مصرف آن و شارژ نکردن باشد. همچنین کیفیت پایین واسکازین و یا عدم غلظت مناسب آن می‌تواند سرانجام به مشکلات مربوط به تعویض دنده منجر شود.

بر این اساس، برای بررسی واسکازین خودروی خود در هنگام جا نرفتن دنده خودرو یا به سختی جا رفتن دنده باید ابتدا نوار گیربکس را بررسی کنید تا در صورت نیاز روغن را تمیز و یا تعویض نمایید.

برای اینکه سطح واسکازین کاهش نیابد و مشکلات مربوط به جا رفتن دنده پیش نیاید، بهتر است از واسکازین‌های شناخته شده و معتبر استفاده کنید و همچنین هم زمان با تعویض دیسک و کلاچ، واسکازین خودرو را هم تعویض نمایید.

روغن دنده

4-دنده‌ها با اختلال روبرو شده باشند

جا نرفتن دنده ماشین می‌تواند به علت بروز مشکل در عملکرد دنده‌ها باشد.

شنیده شدن صدای عجیب از دنده‌ها به معنی جا نرفتن دنده به علت تنظیم نبودن آن‌هاست. در این صورت، عوض کردن دنده به راحتی قابل انجام نیست و دنده‌ها به شکل نادرستی روی هم حرکت می‌کنند.

برای تنظیم کردن دنده خودرو از یک مکانیک خودرو کمک بخواهید تا ابتدا تشخیص دهد مشکل از دنده‌های جلو یا عقب خودرو است. سپس به صورت درست و ماهرانه تنظیم دنده‌ها را انجام دهد و در صورت نیاز آن‌ها را تعویض کند تا مشکل دنده خودروی شما برطرف شود.

حتماً بخوانید: دستگاه تستر ایسیو چیست و چگونه کار می‌کند؟

5-فرسایش و ساییدگی در دنده‌ها ایجاد شده باشد

اگر در زمان تعویض دنده، سریعاً متوجه خلاص شدن آن شدید، نشانه‌ای از استهلاک دنده‌هاست.

برای تشخیص فرسودگی دنده‌ها باید گیربکس و قطعات آن از جمله بلبرینگ را چک کنید. در صورتی که دنده خودروی شما دستی است و در زمان تعویض دنده متوجه بد جا رفتن دنده خودرو شدید و صدایی به گوشتان رسید، ممکن است به دلیل خراب شدن گیربکس باشد. اگر دنده خودرو اتوماتیک باشد و به یک باره تعویض دنده رخ دهد، امکان آسیب دیدگی گیربکس خودرو وجود دارد.

دلایل مختلفی برای مشکلات مربوط به گیربکس و اختلال در تعویض دنده وجود دارد که می‌توان به کثیفی واسکازین، خرابی دسته دنده‌ها، مشکل کابل گیربکس و مشکلات مربوط به اجزای دیگر گیربکس اشاره کرد. برای تشخیص دقیق علت اختلالات مربوط به تعویض دنده‌ها باید خودروی خود را به مکانیک خودرو نشان دهید تا با بررسی دقیق آن، علت را پیدا و برطرف کند.

علت جا نرفتن دنده عقب و همچنین جا نرفتن دنده عقب در سربالایی می‌تواند معیوب شدن گیربکس خودرو باشد.

آسیب به بلبرینگ می‌تواند منجر به سایش دنده‌ها، کار نکردن کلاچ خودرو، حرکت نکردن خودرو در دنده و عدم قدرت لازم در انتقال نیرو برای تعویض دنده‌ها شود. برای بررسی بلبرینگ باید در اولین فرصت خودرو را متوقف کنید، سپس در اسرع وقت خودرو خود را به یک تعمیرکار خودرو نشان دهید. تا در صورت لزوم با تعویض بلبرینگ مشکل دنده خودرو رفع شود.

حتماً بخوانید: روش شارژ باتری ماشین چگونه است؟

6-سنسور الکتریکی خودرو خراب شود

جا نرفتن ناگهانی دنده می‌تواند به دلیل آسیب دیدگی سنسور الکتریکی آن باشد. شناسایی معیوب شدن سنسور الکترونیکی خودرو و راهکار رفع این مشکل نیاز به تجهیزات خاص کامپیوتری دارد.

بنابراین برای عیب یابی مشکلات مربوط به سنسور الکتریکی در زمان جا نرفتن دنده هنگام روشن بودن ماشین باید خودرو را به یک تعمیرکار نشان دهید تا با استفاده از تجهیزات خود، علت را پیدا کند و اگر نیاز به اقدامات جانبی بود، آن را تعمیر و یا تعویض خواهد کرد.

7-شرایط آب و هوا

با کاهش دمای هوا و افزایش رطوبت در محیط، ممکن است برخی از قطعات و یا سیستم انتقال قدرت خودرو آسیب ببینند. یکی از دلایل جا نرفتن دنده در سرما سلونوئید است. در صورت یخ زدگی سلونوئید در جا رفتن دنده ممکن است مشکلاتی ایجاد شود. برای مواجه نشدن با این قبیل مشکلات سعی کنید خودرو را در فضای آزاد پارک نکنید.

جمع بندی

جا نرفتن دنده ماشین از جمله مشکلاتی است که می‌تواند دلایل مختلفی داشته باشد. باید ابتدا علائم بد جا رفتن دنده یا جا نرفتن دنده ماشین را بدانید که  بتوانید برای یافتن علت آن اقدام کنید و آن را برطرف سازید. در این مطلب به علائم مهم جا نرفتن دنده، علت‌ها و همچنین راه حل‌های رفع آن پرداختیم تا در صورتی که با هر یک از این موارد روبرو شدید، بتوانید بدون نگرانی و سردرگمی برای رفع آن اقدام کنید. بهترین اقدام در زمان مشکلات مربوط به دنده این است که خودرو را به یک مکانیک خودروی ماهر و حرفه‌ای نشان دهید و از تخصص او کمک بگیرید.

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *