چگونه موتور الکتریکی را باز و بسته کنیم؟ اصول باز و بسته کردن

5 دقیقه زمان مطالعه

باز کردن موتور الکتریکی امری حساس و در عین حال ساده است و نیاز به دقت بالایی دارد از طرفی با توجه به تعداد موتور ها و وجود تعداد زیاد الگوهای سیم پیچ روند سیم پیچی قطعا متفاوت خواهد بود و بهتر است که به دست تکنسین و متخصص مربوطه انجام شود زیرا باز و بسته کردن اشتباه باعث می شود که موتور به خوبی کار نکرده و با مشکلاتی روبه رو شود. البته به صورت رایگان روند کلی را در ادامه توضیح خواهیم داد. با ما همراه باشید.
با توجه به اهمیت موضوع آموزش تعمیر الکتروموتور در این مقاله به بررسی مراحل باز کردن دینام و آرمیچر بزرگ، درآوردن پولی، تست و عیب یابی الکتروموتور سه فاز، علت کم شدن دور موتور دینام پرداخته ایم و به شما آموزش می دهیم که چگونه یک موتور الکتریکی را باز کنید و آن را عیب یابی و تعمیر کنید.

مراحل باز کردن موتور الکتریکی

قبل از هر اقدامی برای تعمیر الکتروموتور و باز کردن موتور الکتریکی لازم است لباس کار، دستکش و کفش ایمنی بپوشیم. سپس بدنه موتور را کاملا از مواد چربی پاک کنیم تا مانع از سر خوردن آن به هنگام حمل و نقل شود.

۱. آماده سازی ابزارهای مورد نیاز موتور پیچی

ابزارهای بازپیچی موتور

پیش از اقدام به باز کردن موتور الکتریکی ابزارهای لازم را جمع آوری نمایید. مهم ترین ابزارها در موتور پیچی عبارتند از:

  • آچار تخت
  • آچار بوکس
  • آچار رینگی
  • انبردست
  • سیم چین
  • دم باریک
  • پولی کش
  • پیچ گوشتی دو سو و چهار سو
  • سنبه نشان
  • چکش فلزی
  • چکش پلاستیکی و لاستیکی

۲. تکمیل کارت شناسایی موتور

پلاک موتور الکتریکی

لازم است موتور پیچ برای تمامی موتورهایی که برای تعمیر به وی تحویل داده می شود یک کارت شناسایی تهیه نماید و به پلاک خوانی موتور پرداخته و در آن مشخصات زیر را از پلاک و سیم پیچ داخل موتور دیده و ثبت نماید.

  • تعداد فازهای موتور
  • توان خروجی موتور
  • ولتاژ نامی موتور
  • ضریب توان موتور
  • نوع محوطه کاری موتور (سرباز یا پوشیده بودن)
  • حداکثر زمان کار موتور
  • فرکانس کاری موتور
  • تعداد دور نامی موتور
  • تعداد شیارهای استاتور
  • و غیره را وارد کنید.

۳. جدا کردن قطعات موتور الکتریکی

طریقه باز کردن موتور الکتریکی

در ادامه به بررسی نحوه باز کردن قطعات موتور و بیرون آوردن آن می پردازیم.

  1. قبل از باز کردن قطعات موتور لازم است بین قسمت های جدا شونده با سمبه علامت گذاری شود، تا بتوان به هنگام جمع آوری مجدد قطعات جدا شده، با تطبیق علائم بین آنها، قطعات را به طور صحیح به یکدیگر ارتباط داد. از سوزن خط کش یا ماژیک ضد آب نیز می توانید برای علامت گذاری استفاده کنید.
  2. پیچ ها را با آچار مناسب باز کرده و آنها را از پوسته موتور جدا سازید. برای باز کردن پیچ ها به هیچ عنوان از انبردست یا دم باریک استفاده نکنید.
  3. پس از باز کردن پیچ ها و در آوردن خار، با پولی کش پولی موتور را از محور جدا کنید. برای این منظور پولی کش را همانند شکل در محور موتور و پولی قرار دهید و با پیچاندن پیچ پولی کش (پیچ A) پولی را از محور موتور خارج سازید.
  4. از جایگاه مهره ها، با چکش توسط قلم یا پیچ گوشتی چکش خور، چند ضربه به درپوش وارد کنید تا درپوش از پوسته موتور جدا شود.
  5. پس از خارج کردن پولی و در پوش، روتور را از داخل استاتور خارج کنید و در صورت وجود پروانه، درپوش آن را پیاده کرده و خود پروانه را باز کنید و در نهایت درپوش دومی را از پوسته موتور خارج کنید.
  6. برای جمع کردن قطعات باز شده به طور معکوس عمل کنید. بدین منظور آخرین قطعه باز شده را سوار کنید و این ترتیب را آخرین قطعات باز شده به اولین قطعات باز شده رعایت نمایید.
  7. به هنگام جمع آوری قطعات از علائمی که با سمبه نشان روی قطعات ایجاد شده است استفاده کنید تا قطعات به طور صحیح در جای خود قرار گیرند. 

توجه داشته باشید که اگر نیازی به تعویض پولی یا بلبرینگ نباشد نیازی به باز کردن آن نمی باشد. در برخی مواقع ارتباط پولی با محور، مانند موتورهای کولر، با پیچ برقرار می شود. بنابراین با باز کردن یا شل کردن پیچ به راحتی می توان پولی را از محور با پیچ خارج کرد.

مراحل باز کردن موتور الکتریکی

در آوردن پولی موتور کولر

پولی از جمله قطعاتی است که در کولر های آبی مشاهده می شود و از ابزار های اساسی این وسیله سرمایشی به شمار می رود. این قطعه در کولر آبی وظیفه ی تبدیل انرژی الکتریکی به حرکتی است و در صورت ایراد پیدا کردن آن، هیچ گونه هوای خنکی تولید نخواهد شد. اما گاهی اوقات به دلیل فرسودگی و یا قدیمی بودن، ممکن است مجبور به درآوردن پولی موتور کولر شوید. به واسطه مواردی که در ادامه ذکر خواهند شد، افراد قادر خواهند بود این قطعه را تعویض نمایند.

  • در ابتدا می بایست جریان برقی که به این وسیله متصل است را قطع کنید تا به هنگام تعویض با خطری روبرو نشوید.
  • در مرحله بعد افراد باید به دنبال بستن فلکه آبی باشند که موجب روشن شدن کولر می شوند.

علت کم شدن دور الکتروموتور

امروزه الکتروموتور ها در صنایع مختلف، ایفاگر نقش اساسی هستند؛ به طوری که در صورت وجود هرگونه ایراد و یا اشکال در آن، این حوزه با اختلالاتی مواجه خواهد شد. گاهی به خاطر دلایل مختلفی این وسیله با مشکلاتی روبرو می شود و مواردی باعث کم دور شدن آن خواهند شد؛ در این صورت شما باید به دنبال تعمیر الکتروموتور مورد نظر باشید. بهتر است در ابتدا دلایل کم دور شدن را بازگو کنیم.

  1. به هنگام خرید این وسیله مهم، شما می بایست به میزان توان آن توجه نمایید؛ در صورتی که شما بیش از توان وسیله از آن کار بکشید دور آن به طور قطع کم خواهد شد.
  2. گاهی نیز به دلیل عدم وجود سیستم خنک کننده و یا نیز تهویه ها در محل کار، الکتروموتور دچار حرارت بالایی خواهد شد.

پس برای آن که مجبور نباشید که به شکلی متواتر اقدام به تعمیر الکتروموتور خود کنید، نکاتی که به هنگام خرید بر روی آنها درج شده است را رعایت نمایید.

تعمیر سیم پیچی آرمیچر

آرمیچر به واسطه ساختاری که دارد، قادر است همزمان دو نیروی جنبشی و الکترونیکی را همزمان تولید کند. برای تعمیر سیم پیچی آرمیچر، شیوه های مختلفی ارائه شده است بطور مثال: برای قالب بندی نمونه بزرگ تر آن ها می بایست از پایه ای که بتواند آن را ثابت نگه دارد، استفاده می کنند.

برای تعمیر الکتروموتور و یا سیم پیچی آرمیچر، افراد شاغل در این حوزه قطعه ای که کلکتور نام دارد را مورد آزمایش قرار می دهند.

پس از اقدام به این کار می بایست از اتصال سر کلاف های کلکتور نیز اطمینان یافت تا بتوان هرگونه ایراد موجود در آن را به درستی تشخیص و برطرف نمود.

عیب یابی الکتروموتور سه فاز

الکتروموتور ها به دسته بندی های مختلفی تقسیم بندی می شوند که یکی از آن ها نوع سه فاز می باشد و با نام ناهم زمان در این صنعت معروف است.

قطعات این وسیله ممکن است طی مدتی فرسوده شوند و استفاده از آن ها نیز به امری غیر ممکن مبدل شود.

در صورت پیشامد این امر می بایست به طور ریشه ای آن را حل نمود؛ نشان های وجود این ایراد شامل این موارد هستند:

  • الکتروموتور در دسترس، دیگر توانایی شروع مجدد نداشته باشد؛ بدین خاطر می بایست آن را تعمیر نمود.
  • رخ دادن صدای نا به هنجار و غیر قابل تحمل؛ این امر از جمله ایرادات بارز نمونه سه فاز است.

علائم سوختن الکتروموتور

الکتروموتور که از جمله وسایل حیاتی در بیشتر صنایع قلمداد می شود؛ اما گاهی ممکن است به دلیل وجود اختلالاتی بسوزد که عبارتند از:

اولین علامت آن بوی سوختگی است که به هنگام روشن شدن از آن متصاعد می شود. دومین مورد آن عدم کار کردن به هنگام اتصال به برق است.

آموزش تعمیر الکتروموتور در آموزشگاه فنون برق

در این مقاله ابتدا به بررسی چگونگی باز کردن موتور الکتریکی به صورت مرحله به مرحله و آموزش تعمیر الکترو موتور پرداختیم. سپس مراحل و نحوه باز کردن دینام، درآوردن پولی موتور الکتریکی و مواردی از این دست را توضیح دادیم.
در صورتی که قصد دارید به صورت کامل و تخصصی سیم پیچی موتورهای الکتریکی را فرا بگیرید توصیه می کنیم در دوره های آموزش سیم پیچی موتور آموزشگاه فنون برق ثبت نام کنید. این دوره های آموزشی زیر نظر سازمان فنی حرفه ای برگزار شده و به شما کمک می کند تا هر آنچه برای ورود به بازار کار سیم پیچی موتور به آن نیاز دارید را فرا بگیرید.
1/5 - (1 نظر)

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *