صافکاری PDR چیست؟ + مزایا معایب و کاربرد
نویسنده: admin ۱۴۰۱/۰۶/۰۱
همانطور که میدانید هر گونه آسیب به خودرو میتواند ارزش خودرو را پایین بیاورد، البته در صورتی که نمای بیرونی خودرو آسیب دیده باشد زنگ زدگی اتفاق افتاده و تغییرات شیمیایی غیر قابل برگشتی پیش می آید. این نوع آسیبها در طول زمان میتواند بر ایمنی وسیله نقلیه شما تأثیر بگذارد. با پیشرفت تکنولوژی روشهای قدیمی که برای صافکاری خودرو استفاده میشد منسوخ شده و روشهای جدیدتری برای این کار طراحی شده است که میتوانید بدون آسیب رساندن به رنگ خودرو، این فرورفتگیها را تعمیر کنید. یکی از این روش ها صافکاری pdr است، که باید توسط صافکار مجرب انجام شود. در ادامه با صافکاری پی دی ار، مزایا و کاربرد های آن بیشتر آشنا خواهیم شد.
صافکاری PDR چیست؟
اگر ماشین شما دچار فرورفتگی شده باشد، ممکن است تکنسین هنگام مراجعه به صافکاری، PDR را توصیه کند، اما PDR چیست؟ PDR مخفف Paintless Dent Repair است. صافکاری بدون رنگ PDR مقرون به صرفه ترین و سریع ترین روش در صافکاری اتومبیل است.
صافکاری و تعمیر خودرو به این روش بین ۸۰ تا ۹۰ درصد فرورفتگی های روی خودرو را بدون آسیب به رنگ خودرو از بین می برد. صافکاری PDR یک روش عالی برای بازگرداندن شکل اصلی بدنه خودرو با حداقل ۶۰ درصد صرفه جویی در هزینه است. اکثر تعمیرکارها معتقدند این روش با هزینه بسیار کمتری نسبت به رنگ آمیزی و تعمیرات سنتی قابل انجام است و خودرو را در کمتر از یک روز تحویل می دهند. این نوع صافکاری PDR میتواند با کمترین آسیب به خودرو، فرورفتگی را به حالت اولیه خود بازگرداند. در واقع صافکاری PDR یک گزینه عالی برای تعمیر آسیب های جزئی خودرو است که شامل مراحل زیر است:
- تجزیه و تحلیل و دسترسی به منطقه آسیب دیده
- جدا کردن ناحیه آسیب دیده برای دسترسی بهتر به پشت فرورفتگی
- فشار به دو طرف ناحیه آسیب دیده
کاربرد صافکاری PDR
در حالت کلی از روش صافکاری PDR برای برطرفسازی فرورفتگی های جزئی و کوچک مثل فرورفتگی های ناشی از تگرگ یا ضربات فیزیکی جزئی، آسیب های ناشی از تصادفات کوچک و بهبود وضعیت بتونه در صافکاری های با رنگ استفاده میشود. برای اطمینان از کیفیت صافکاری و برگشت بدنه به حالت اولیه میتوان این کار را بر عهده صافکاری ماهر قرار داد.
اهمیت صافکاری PDR
از اهمیت صافکاری PDR خودرو می توان به موارد زیر اشاره کرد:
- حفظ ظاهر و ارزش خودرو
- ایجاد درخشش دوباره در بدنه خودرو اهمیت صافکاری PDR
- حفط ارزش خودرو در صورت صافکاری منظم
- فروش بهتر خودرو در صورت انجام صافکاری PDR
- حفظ سلامت و طول عمر خودرو اهمیت صافکاری PDR
کدام قطعات را میتوان با صافکاری PDR تعمیر کرد؟
بسیاری از افراد می خواهند بدانند کدام قسمت از بدنه را می توان با صافکاری pdr بدون رنگ ترمیم کرد. پاسخ به این سوال آسان نیست. در واقع به عوامل مختلفی مانند جنس بدنه، شکل قطعه، شدت فرورفتگی، موقعیت قطعه یا صفحه روی خودرو و نحوه دسترسی به پشت صفحه بستگی دارد. در ادامه اطلاعاتی در مورد قسمت های مختلف بدنه که با صافکاری PDR قابل تعمیر هستند آورده شده است.
کاپوت خودرو: کاپوتها را میتوان با صافکاری PDR تعمیر کرد
اکثر کاپوت های آلیاژی و ورق فلزی را می توان با فرآیند PDR تعمیر کرد. از آنجایی که اکثر کاپوت ها را می توان به راحتی از خودرو جدا کرد، تکنسین های PDR می توانند به راحتی به زیر کاپوت دسترسی پیدا کرده و فرورفتگی را تعمیر کنند. اگر کاپوت خودروی شما در اثر تگرگ آسیب دیده باشد، یک جسم در حال سقوط مانند یک توپ ورزشی، به راحتی با فرآیند صاف کردن PDR قابل تعمیر است.البته تاکید می کنیم که این امر زمانی امکان پذیر است که فرورفتگی پیچیده نباشد و رنگ خودرو ترک نخورده باشد. همچنین انواع مختلفی از کاپوت ها مانند کاپوت فیبر کربنی یا کاپوت فایبرگلاس وجود دارد که با صاف کردن PDR قابل تعمیر نیستند. در این صورت بعید است که بتوان آنها را به این شکل تعمیر کرد و به احتمال زیاد صافکار پیشنهاد تعویض کاپوت را خواهد داد.
کاپوتهای فایبر گلاس یا فیبر کربن با روش صافکاری PDR قابل تعمیر نیستند.
درب خودرو را میتوان با صافکاری PDR تعمیر کرد
اکثر درب های آلیاژی و فلزی خودرو را می توان با صافکاری PDR تعمیر کرد. از آنجایی که اکثر درب ها را می توان به راحتی از خودرو جدا کرد، تکنسین های PDR می توانند به راحتی به پشت درب ها دسترسی پیدا کرده و فرورفتگی ها را بیرون آورده و آنها را به شکل اولیه خود بازگردانند. اگر درب خودرو بر اثر تصادف دچار فرورفتگی کوچک یا متوسطی شود، تکنسین PDR میتواند درب را تعمیر کند البته تا زمانی که رنگ ترک نخورده باشد، خراش شدیدی نداشته باشد و فرورفتگی خیلی پیچیده نباشد.
گلگیر های جلوی خودرو را میتوان با صافکاری PDR تعمیر کرد
از آنجایی که گلگیرهای جلو معمولاً به راحتی جدا می شوند، می توان از PDR برای تعمیر فرورفتگی استفاده کرد. عموما گلگیرها روی یک تکیه گاه یا قطعهای از قاب وسیله نقلیه پیچ میشوند، بنابراین می توانید به راحتی آنها را جدا کنید. پس از برداشتن گلگیر، تکنسین می تواند به راحتی به قسمت عقب خودرو دسترسی پیدا کند و فرورفتگی ها را از بین ببرد و آنها را به شکل اولیه بازگرداند. اگر گلگیر در اثر ضربه یا تماس با وسیله نقلیه دیگری آسیب ببیند و رنگ آن سالم باشد، احتمالاً با فرآیند PDR قابل تعمیر است. همچنین مواردی وجود دارد که ممکن است گلگیر با PDR قابل تعمیر نباشد. برخی از فرورفتگیهای گلگیر در امتداد خطوط بدنه بسیار تیز یا پیچیده هستند، بنابراین نمیتوان آنها را به شکل اولیهاش برگرداند. در این موارد، گلگیر باید تعویض شود و نمی توان از روش صافکاری PDR برای این نوع گلگیرها استفاده کرد و خودرو باید با استفاده از فرآیند سنتی تعمیر بدنه تعمیر اساسی شود.
گلگیرهای پشت خودرو را میتوان با صافکاری PDR تعمیر کرد
گلگیرهای عقب دارای مشخصات مشابه با گلگیرهای جلو هستند، اما معمولاً نمی توان آنها را از خودرو جدا کرد. به طور معمول، گلگیرهای عقب جزء لاینفک بدنه خودرو هستند و همچنین ستون های بدنه که به آنها متصل می شوند. در بیشتر موارد، میتوانید از پشت صندوق عقب یا از جایی که چراغ عقب به خودرو وصل میشود، به پشت گلگیرها دسترسی داشته باشید.اگر گلگیر عقب در اثر برخورد، برآمدگی یا چیز دیگری که با آن تماس داشته است خراشیده شده باشد، معمولاً می توان آن را با تعمیر فرورفتگی بدون رنگ تعمیر کرد البته تا زمانی که رنگ سالم باشد و فرورفتگی پیچیده نباشد. در نتیجه، گلگیرهای پشت خودرو را میتوان با صافکاری PDR تعمیر کرد
صافکاری PDR سقف خودرو
سقف خودرو را میتوان با صافکاری PDR تعمیر کرد. سقف خودرو یک سطح افقی بزرگ است و اغلب در معرض برخورد اجسام است. خوشبختانه اکثر فرورفتگی های سقف با فرآیند صاف کردن PDR کاملاً قابل تعمیر هستند. اگر سقف برداشته شود، تکنسین PDR می تواند به راحتی به قسمت پشت فرورفتگی ها دسترسی پیدا کند و آنها را تعمیر کند. معمولاً می توان از آسیب ناشی از تگرگ و سایر فرورفتگی های سقف، مانند افتادن اجسام گرد جلوگیری کرد، زیرا به رنگ اتومبیل شما آسیب نمی رساند یا صفحه را تغییر نمی دهند. در برخی موارد، جایی که یک شاخه درخت، سنگ یا جسم سنگین روی سقف افتاده است، فرورفتگی ممکن است شدید باشد و نتوان با صافکاری PDR آن را تعمیر کرد. در این موارد شدید، وسیله نقلیه شما به پرکننده بدنه یا حتی سقف جدید نیاز دارد.
صافکاری PDR بهترین گزینه برای ترمیم آسیبهای ناشی از برخورد تگرگ است.
کدام بخش از بدنه خودرو با صافکاری PDR تعمیر نمیشود؟
اکثر قطعات بدنه خودرو را میتوان با صافکاری PDR تعمیر کرد، اما برخی از آنها را نمی توان با این روش تعمیر کرد، حتما این سوال برای شما پیش می آید که کدام صفحات بدنه با صافکاری PDR قابل تعمیر نیستند؟ برخی از بخش های بدنه از مواد مختلفی ساخته شده اند که با فرآیند PDR قابل تعمیر نیستند. مواردی مانند سپرهای پلاستیکی، گلگیرهای فایبرگلاس، گلگیرهای فیبر کربنی و کامپوزیت ها با فرآیند PDR قابل تعمیر نیستند. اگر چه سپرها و درب های پلاستیکی گاهی دارای فرورفتگی هایی هستند که به راحتی بیرون میزند، اما این قطعات را نمی توان با PDR تعمیر کرد زیرا خواص و قابلیت های فلز را مانند سایر صفحات ندارند. اگر صفحات پلاستیکی آسیب ببینند، معمولا دور ریخته می شوند یا جایگزینی برای آنها انتخاب می شود. اقلامی مانند سپر و سایر قطعات پلاستیکی خودرو را باید از نمایندگی فروش بدنه خودرو سفارش دهید. وقتی صحبت از مواد شکنندهتر مانند فایبرگلاس یا فیبر کربن میشود، احتمال ترک خوردن یا شکستن این مواد در هنگام آسیب بیشتر است و خراش نمیخورد.
تکنیک ها و اصول اصلی صافکاری PDR
برای انجام صافکاری بدون رنگ یا PDR نیز نیاز به یادگیری یک سری تکنیک های خاص است. در اینجا این تکنیک ها را به عنوان بخش های مهم صافکاری ارائه می کنیم:
تکنیکهای صافکاری PDR | توضیحات |
تکنیک فشار از پشت | تکنیک فشار از پشت توسط میله های صافکاری انجام می شود که از قسمت پشت، برآمدگی ها را ترمیم می کند. |
تکنیک کشش از بیرون | در تکنیک کشش از بیرون از ابزاری مانند چسب صافکاری و ابزار کششی استفاده می شود تا برآمدگی ها و فرروفتگی هایی که در سطح بیرونی قرار دارند، به حالت اول برگردانده شوند. |
تکنیک ترکیبی | روش ترکیبی به معنای ترکیب هر دو روش فشار و کشش می باشد که برای عملکرد بهتر صورت می پذیرد |
تکنیک چرخشی | برای بازیابی و برگرداندن فرم اصلی بدنه خودرو به خاطر داشتن فرورفتگیهای پیچیده و عمیق از تکنیک چرخشی استفاده می کنیم |
تکنیک ضربه نرم | با استفاده از تکنیک نرم در صافکاری PDR از طریق چکشهای نرم و سریهای مختلف، برآمدگی های کوچک و جزئی پوشش داده می شوند. |
انواع ابزارهای PDR
انواع ابزارهای PDR از ظرافت بالایی برخوردارند. هرکدام از این ابزارها دارای کاربرد خاصی هستند و در شرایط خاصی مورد استفاده قرار می گیرند و از تکنولوژی خاصی بهره می برند. در ساخت ابزار PDR، از با کیفیت ترین صفحات فولادی استفاده می شود. در این قسمت به معرفی ابزار PDR می پردازیم:
انواع میله های صافکاری ) PDR PDR RODS)
میله های PDR به عنوان یک اهرم عمل می کنند که در این اهرم قسمت دسته محل اعمال نیرو و قسمت تکیه گاه نقطه تماس با فرورفتگی بدنه خودرو بوده و با توجه به نقطه آسیب دیده شکل متفاوتی دارد. قسمت دیگر این مجموعه سر میله است که نیروی دست را به تکیه گاه منتقل میکند که با توجه به مهارت و تجربه صافکار، فرورفتگی یا آسیب را از بین میبرد. انواع میلههای صافکاری PDR شامل موارد زیر است:
- میله چرخشی از ابزار صافکاری PDR : میله چرخشی جهت استفاده در نقاطی کاربرد دارد که امکان چرخش میله وجود دارد.
- میله اهرمی از ابزار صافکاری PDR : از میله اهرمی جهت استفاده برای اهرم در قطعات جدا شونده مانند کاپوت استفاده میشود.
- از ابزار صافکاری PDR میله دم ماهی: از میله دم ماهی هنگامی استفاده میکنیم که برای عمل صافکاری فضای کمی را در اختیار داریم.
- میلههای زاویهدار: از میلههای زاویهدار برای دسترسی به نقاط کور که دارای زوایای پیجیده ای هستند استفاده می شود.
میلههای سرکروی با پوشش نرم: برای جلوگیری از ایجاد خط و خش روی بدنه خودرو از میله های سرکروی استفاده می شود.
سایر ابزار صافکاری PDR
ابزار صافکاری PDR | کاربرد ابزار PDR |
نگهدارنده |
|
نیشگیر (PDR Knock Down Tools) |
|
دستگاه صافکاری (PDR Hot Box) |
|
تگرگ کش (Lifter Hand Tools) و پدهای چسبی |
|
چکش پلاستیکی | از چکش پلاستیکی به عنوان ابزار صافکاری بدون رنگ برای ایجاد تنظیمات نهایی و رفع انحرافات جزئی استفاده می شود |
دماسنج مادون قرمز | جهت ارزیابی و سنجش دمای بدنه خودرو و اطمینان از کارایی مناسب در دماهای مختلف از دماسنج مادون قرمز برای صافکاری بدون رنگ استفاده می شود. |
بیشتر بخوانید:۹ نکته مهمی که باید درباره صافکاری خودرو بدانید!
مراحل انجام صافکاری PDR
در ادامه قصد داریم به بررسی ۵ مرحله صافکاری PDR بپردازیم.
- تجزیه و تحلیل فرورفتگی از مراحل صافکاری PDR
از مراحل صافکاری PDR، ارزیابی وضعیت و تجزیه و تحلیل فرورفتگی هاست. تکنسین PDR علاوه بر بررسی فرورفتگی، نحوه دسترسی به پشت این فرورفتگی ها را نیز ارزیابی می کند. هنگامی که تکنسین تصمیم گرفت که از کدام ناحیه شروع کند، به وسیله یک LED مجهز به مکش برای دیدن فرورفتگی (حتی در طول روز) استفاده می کند. برای دیدن بهتر فرورفتگی، تکنسین ها ترجیح می دهند در مکانی کار کنند که دور از نور مستقیم خورشید باشد.
- دسترسی به برآمدگی ها و فرورفتگی ها
در برخی مواقع صافکار می بایست به سایر قسمت های فررورفته نیز دسترسی داشته باشد. برای دسترسی به سایر قسمت های برآمده، باید پنل ها و قسمت های بیرونی خودرو را بردارد.
- برگرداندن بدنه به حالت اولیه از مراحل صافکاری PDR
مرحله بعدی صافکاری به روش PDR، برگرداندن و ماساژ فرروفتگی های خودرو به حالت اولیه است. برای شروع کار روی سطح زیرین ورق فلزی، تکنسین از میله های فلزی بلندی به نام میله های PDR استفاده می کند. از این ابزارها برای رسیدن به شکاف های کوچک بین پانل ها و بخش ها بدنه استفاده می شود. برای نصب در مکانهای سخت ممکن است هنوز نیاز به جداسازی قطعات باشد. در این مرحله از صافکاری به روش PDR، تعمیرکار با استفاده از ابزار صاف کننده PDR به آرامی فرورفتگی را به سمت بالا فشار داده و فلز را به حالت اولیه خود برمیگرداند. بسته به شدت و محل فرورفتگی، ممکن است لازم باشد این روند را بیشتر تکرار کند تا فرورفتگی صاف شود.اگر علاقه مند به یادگیری هستید در دوره آموزش صافکاری خودرو شرکت کنید.
- پخش یکنواخت سطح
در این مرحله از صافکاری به روش PDR، با فشار دادن فرورفتگی، فلز اطراف ناحیه آسیب دیده به سرعت صاف می شود و حلقه ای ضعیف ایجاد می کند. برای این کار، تکنسین از یک ابزار و یک چکش پلاستیکی برای ضربه زدن به حلقه استفاده می کند تا سطح آسیب دیده با بدنه همسطح شود.
- پرداخت محل تعمیر
مرحله بعدی انجام صافکاری PDR یا صافکاری بدون رنگ، پرداخت محل تعمیر است. فرورفتگی تعمیر شده ممکن است ناهمواری هایی داشته باشد. برای بازگرداندن رنگ به حالت اولیه، تکنسین از یک سنباده مرطوب با سرعت بالا استفاده می کند. استفاده از این تکنیک تا زمانی که سطح بدنه کاملا تمیز و صاف شود ادامه خواهد داشت.
- تکرار در صورت لزوم آخرین مرحله انجام صافکاری PDR
فرآیند هموارسازی PDR به صبر و تجربه زیادی نیاز دارد تا تغییرات کوچک ایجاد شده در هر بار استفاده از ابزار مشاهده شود. در طول فرآیند صافکاری، اغلب لازم است که هر یک از مراحل قبلی را طی کنید تا فرورفتگی کاملاً از بین برود شود.
مزایای صافکاری PDRو مقایسه آن با صافکاری سنتی
روش صافکاری PDR که به منظور اصلاح آسیب دیدگی ها و فرو رفتگی های بدنه خودرو انجام میشود مزایای زیادی دارد که در ادامه شرح میدهیم.
- صرفه جویی در زمان و هزینه از مزایای صافکاری PDR
استفاده از این نوع صافکاری زمان انجام کار را به شکل قابل توجهی کوتاه میکند. با این روش صافکار به سرعت قادر به رفع ایراد بدنه خواهد بود. در صافکاری PDR نیازی به نقاشی، سنباده زدن، بتونه کاری و انتظار برای خشک شدن رنگ خودرو نیست و در نتیجه هزینه و زمان کمتری صرف میشود. اجرای روشهای سنتی صافکاری با رنگ ممکن است چندین روز به طول بیانجامد. در نتیجه، PDR از سریع ترین و به صرفه ترین روش های صافکاری خودرو به شمار می آید.
- جلوگیری از افت قیمت خودرو از مزایای صافکاری PDR یا صافکاری بدون رنگ
جلوگیری از افت قیمت خودرو از مزایای صافکاری PDRمی باشد. هر گونه خسارت یا آسیب به بدنه خودرو موجب کاهش ارزش خودرو خواهد شد. صافکاری PDR بر خلاف صافکاری سنتی، روشی بسیار تمیز و ظریف است (بدون بتونه کاری و رنگ) که باعث جلوگیری از افت قیمت خودرو میشود. با کمک صافکاری PDR میتوان فرورفتگی ها و ایرادات بوجود آمده در خودرو را بدون آسیب به رنگ و بدنه خودرو تعمیر کرد.
- هزینه مقرون به صرفه صافکاری PDR
هزینه صافکاری PDR نسبت به روش سنتی کمهزینهتر است و به زمان کمتری هم نیاز دارد و از مهم ترین مزایای این نوع صافکاری به شمار می رود.
- تطبیق رنگ بدنه خودرو و عدم آسیب به رنگ بدنه خودرو
از مزایای صافکاری PDR یا صافکاری بدون رنگ، تطبیق رنگ بدنه خودرو است. در صافکاری PDR نگرانی راجع به عدم تطبیق رنگ خودرو وجود ندارد. چرا که در مقایسه با روش سنتی صافکاری، در این روش نیازی به رنگ شدن خودرو نیست. در روش صافکاری سنتی، برای انجام صافکاری می بایست قطعات خودرو را کاملا باز شوند، در حالی که، زمانی که از صافکاری PDR استفاده می شود، نیازی به باز کردن قطعات خودرو نیست و از اینرو آسیبی به رنگ ماشین وارد نشده و خوردگی ایجاد نمی شود. با روش صافکاری PDR می توان جهت ترمیم تمام فرورفتگی های موجود در بدنه خودرو را رفع کرد.
- کاهش ساییدگی زودهنگام
از دیگر مزایای صافکاری PDR می توان به کاهش ساییدگی زودهنگام و زوال قطعات اشاره کرد. زمانی که از صافکاری PDR استفاده می شود، دیگر نیازی به انجام تعمیرات گران قیمت نمی باشد و دوام و وطول عمر خودرو با این نوع روش صافکاری افزایش خواهد یافت.
- استفاده از ابزار تخصصی در صافکاری PDR
بر خلاف روش صافکاری قدیمی که از چکش و قالب کار استفاده می شد و آسیب زیادی به رنگ خودرو وارد می کرد، برای انجام صافکاری PDR، از ابزار تخصصی صافکاری PDR برای تعمیر بدنه خودرو بهره گرفته می شود. در ضمن برای تعمیر بدنه و قطعات پیچیده تر خودروهای لوکس، صافکاری سنتی پاسخگو نیست و باید از صافکاری PDR برای تعمیر بدنه خودروهای مدرن استفاده کرد. در صافکاری بدون رنگ نیازی به استفاده از تجهیزات سنگین نیست.
- نداشتن آلودگی صوتی
نداشتن آلودگی صوتی از مزایای صافکاری PDR می باشد. در روش صافکاری سنتی، سر و صدای زیادی در حین کار وجود داشت. اما در روش صافکاری مدرن به ویژه برای خودروهای لوکس، این آلودگی صوتی به حداقل رسیده است.
- تجربه و تخصص
در روش صافکاری سنتی، نیازی چندانی به تخصص صافکار نداریم، اما تخصص در صافکاری PDR یا صافکاری بدون رنگ حرف اول را می زند. البته توجه داشته باشید که یادگیری صافکاری PDR بسیار راحت است و با یادگیری این روش به راحتی می توانید وارد بازارکار صافکاری خودرو شوید.
برای کسب تجربه بیشتر در این زمینه، شرکت در دوره های آموزش صفر تا صد صافکاری خودرو فنون برق را از دست ندهید.
معایب صافکاری PDR
علاوه بر مزایای زیادی که صافکاری PDR دارد بهتر است بدانید که این روش معایبی نیز دارد. برای مثال ممکن است بعد از اتمام صافکاری به روش PDR مقداری موج بر روی بدنه خودرو بماند اما این ایراد جزئی است و در واقع میتوان گفت این موضوع باعث نادیده گرفتن مزایای قابل توجه این روش نمیشود.
صافکاری PDR دارای مزایای زیادی است و معایب آن بسیار کم است. در برخی مواقع می توان به زمان بر بودن و وقت گیر بودن صافکاری اشاره کرد. عدم امکان استفاده از ابزار پی دی آر در برخی از ناحیه های خودرو از معایب صافکاری PDR محسوب می شود.
برای شرکت در دوره های تخصصی آموزش صافکاری خودرو همین حالا ثبت نام کنید!
درآمد صافکار PDR چقدر است؟
صافکاری خودرو یکی از بهترین مشاغل پر درامد مربوط به خودرو است. میزان درآمد حاصل از این کار بستگی از عوامل مختلفی مانند نوع خودرو، تجربه و مهارت، تبلیغات، دقت و کیفیت کار، سرعت و … است. اگر مهارت، دقت و سرعت بالایی داشته باشید و کار را به موقع به مشتری تحویل دهید، می توانید به طور متوسط ماهیانه ۲۰ میلیون تومان درآمد داشته باشید. اگر در نقاشی و صافکاری خودروهای خارجی مهارت کافی داشته باشید، می توانید درآمد بیشتری کسب کنید. در صورت خوداشتغالی، می توانید در شروع کار روی درآمد حداقل ماهی ۱۵ میلیون تومان حساب کنید. در صورت کسب تخصص، یک صافکار pdr می تواند بالای ۱۰۰ میلیون تومان در ماه درآمد داشته باشد.
شغل صافکار PDR در خارج از کشور | میزان درآمد نسبی |
درآمد صافکار PDR در استرالیا |
|
درآمد صافکار PDR در برزیل |
|
درآمد صافکار PDR در ارژانتین |
|
درآمد صافکار PDR در ایرلند | سالیانه: €۳۶,۰۹۰ |
درآمد صافکار PDR در ایتالیا |
|
درآمد صافکار PDR در دوبی |
|
درآمد صافکار PDR در آلمان |
|
مدت زمان انجام صافکاری PDR
ممکن است این سوال برای شما پیش آید که صافکاری PDR چقدر طول می کشد. برای پاسخ به این سوال باید خاطر نشان کنیم که مدت زمان انجام صافکاری PDR به عمق فرروفتگی ها، میزان آسیب های وارد شده به خودرو، شدت ضربات، مدل خودرو و بسیاری از موارد دیگر بستگی دارد. در کل، مدت زمان انجام صافکاری PDR از چند ساعت تا ۱ روز متغیر است.
هزینه صافکاری PDR
آیا می دانید هزینه صافکاری PDR چقدر است؟ قیمت صافکاری PDR برای انواع خودرو متغیر است. حتی نوع آسیب های وارد شده، شدن ضربات و نوع فرورفتگی ها می توانند بر قیمت صافکاری PDR تاثیرگذار باشند. به طور مثال یک سری خطوط در پنل های بزرگ تر و پیچیده تر وجود دارد که صافکاری آنها به دقت و زمان بیشتری نیاز دارد. از اینرو قیمت صافکاری خودرو را افزایش خواهد داد. همچنین، نوع گیربکس خودرو و تجهیزات صافکاری PDR نیز می توانند تعیین کننده قیمت صافکاری خودرو باشند.
در اینجا قیمت صافکاری PDR بر اساس نرخ اتحادیه ۱۴۰۴ را به صورت نسبی ارائه می دهیم:
قطعات مورد نیاز برای صافکاری PDR | هزینه صافکاری PDR |
فرورفتگیهای کوچک | بین ۲ میلیون تا ۳ میلیون تومان |
فرورفتگیهای متوسط | بین ۲ میلیون تا ۵ میلیون تومان |
فرورفتگیهای بزرگ | از ۵ تا ۱۰ میلیون تومان |
فرورفتگیهای بسیار عمیق | بالای ۱۰ میلیون تومان |
قیمت شاسی کشی با PDR | از ۸ میلیون تومان تا ۲۰ میلیون تومان |
قیمت صافکاری PDR سپر جلو یا عقب | ۵۰۰.۰۰۰ تا ۲.۵۰۰ هزار تومان |
قیمت صافکاری PDR گلگیر جلو یا عقب | بین ۱ میلیون تا ۴ میلیون تومان |
قیمت صافکاری PDR سقف خودرو
قیمت صافکاری PDR درب صندوق عقب |
بین ۳ میلیون تا ۸ میلیون تومان
از ۱.۵۰۰.۰۰۰ تا ۵.۰۰۰.۰۰۰ تومان |
قیمت صافکاری PDR کاپوت | بین ۲ میلیون تا ۶ میلیون تومان |
قیمت صافکاری PDR درب جلو یا عقب | بین ۱.۵۰۰.۰۰۰ تا ۵ میلیون تومان |
قیمت صافکاری مدرن با دستگاه PDRبابت هر قطعه | از ۱.۱۰۰.۰۰۰ تا ۶.۵۰۰.۰۰۰ تومان |
رابطه رنگ خودرو و صافکاری PDR
ممکن است این سوال برای شما پیش آید که آیا رنگ خودرو تاثیری بر صافکاری PDR دارد. برای پاسخ به این سوال باید بگوییم که بله! رابطه تنگاتنگی بین رنگ خودرو و صافکاری PDR وجود دارد. برخی از رنگ ها را نمی توان به روش PDR صافکاری کرد. موارد زیر را برای شفاف سازی بهتر مدنظر قرار دهید:
- اگر رنگ خودرو ترک خورده باشد و یا خراشیده شده باشد، نمی توان برای تعمیر آن از صافکاری PDR استفاده کرد
- در خودروهای مدرن از رنگهای شکننده و روکشهای شفافتری استفاده می شود. رنگهای پلی اورتان اکریلیک بر پایه آب در خودروهای مدرن که دارای یک لایه محافظ هستند و خاصیت کشسانی دارند، به دلیل انعطاف پذیری بالا اگر دچار برآمدگی و ضربه شوند، می توان برای تعمیر آن از صافکاری PDR استفاده کرد. پس، تعمیر رنگهای پلی اورتان اکریلیک بر پایه آب در خودروهای مدرن با روش PDR امکان پذیر است
- در برخی خودروهای قدیمی که رنگ آنها دارای خاصیت ارتجاعی یا انعطاف پذیری مشابه نمی باشد، نمی توان برای تعمیر آنها از صافکاری PDR استفاده کرد
جمع بندی فنون برق
صافکاری خودرو از دسته خدماتی است که ارائه آن علاوه بر دانش به هنر و مهارت نیز احتیاج دارد؛ در غیر اینصورت ناحیه ترمیم شده ظاهر دلچسبی نخواهد داشت. آموزشگاه فنون برق برگزار کننده دوره های عملی آموزش صافکاری خودرو است با شرکت در این دوره ها میتوانید مهارت خود را افزایش دهید و شغل پر درآمدی داشته باشید.
نظرات کارآموزان