بالا رفتن آمپر خودرو یکی از مشکلاتی است که عمدتا در فصول گرم سال برای بسیاری از رانندگان پیش میآید. داغ کردن موتور ماشین میتواند دلایلی ساده و یا دور از انتظار راننده داشته باشد، در این بخش از مجله فنون برق قصد داریم علت بالا رفتن آمپر خودرو را بررسی کرده و چگونگی برطرف کردن این مشکل و راههای پیشگیری از آن را به صورت اصولی بیان کنیم پس تا انتهای این بخش با ما همراه باشید.
با وجود پیشرفت قابل توجه صنعت خودرو سازی همچنان بسیاری از رانندگان با مشکل داغ کردن موتور خودرو مواجه میشوند. همانطور که میدانید تمامی انرژی تولید شده در پیشرانه نمیتواند به انرژی مکانیکی تبدیل شود و حتما بخشی از آن به صورت گرما از موتور خارج میشود همین گرمای تولید شده است که سبب داغ کردن خودرو و در نتیجه جوش آوردن آن میشود البته داغ شدن موتور خودرو طبیعی است و منظور ما داغ شدن بیش از حد آن است. در ادامه چند مورد از عواملی که سبب داغ شدن موتور خودرو میشوند را بررسی میکنیم.
وجود نشتی در سیستم تهویه: همانطور که میدانید سیستم تهویه و رادیاتور خودرو وظیفه کنترل دمای موتور را بر عهده دارد در صورتی که در مسیر لوله کشی (لوله کشی از موتور به مخزن مایع خنک کننده موتور و رادیاتور) نشتی هرچند کوچکی ایجاد شود سیستم تهویه اصطلاحا هوا گرفته و دچار مشکل میشود.
کاهش میزان روغن موتور: روغن موتور خود با تنهایی نقش قابل توجهی در خنک کردن موتور دارد در واقع تا 80 درصد گرمای موتور توسط روغن از بین میرود اگر مقدار روغن موتور کاهش پیدا کند کاهش دمای موتور با اختلال مواجه شده و موجب جوش آوردن خودرو میشود.
غلظت بالای مایع خنک کننده: در صورت که مایع خنک کننده از کیفیت بالایی برخوردار نباشد موجب مسدود شدن سیستم تهویه و رادیاتور شده و همین موضوع موجب داغ کردن موتور میشود.
مسدود شدن شریان سیستم تهویه: از دیگر دلایل داغ کردن موتور خودرو مسدود شدن شریان سیستم تهویه میباشد در برخی مواقع خراب بودن ترموستات، وجود یک جسم خارجی موجب مسدود شدن مسیر رسیدن مایع خنک کننده به موتور شده و همین مسئله موجب افزایش دمای موتور میشود.
چند موردی که ذکر شد بیشترین سهم در بالا رفتن آمپر خودرو را داشته اند اما چندین عامل دیگر نیز موجب بروز چنین اتفاقی خواهند شد که در ادامه نام میبریم:
ایجاد مشکل در ترموستات
مشکل در کارکرد رادیاتور
فن رادیاتور
عملکرد نادرست واترپمپ
وجود ایراد در سوپاپ ها
بسته بودن خروجی اگزوز
آلودگی زیاد بدنه موتور خودرو
تنظیم نبودن موتور خودرو
دمای نرمال کارکرد موتور خودرو
زمانی که خودرو روشن میباشد گرمای زیادی تولید میشود و لازم است که با کمک سیستم خنک کننده خودرو ( فن خودرو) موتور خنک شود در غیر این صورت موتور خودرو داغ کرده و ممکن است اجزای داخلی آن دچار آسیب شود.
برای اینکه از دمای نرمال خودرو خود مطلع شوید بهتر است، زمانی که خودرو روشن است و کولر ماشین خاموش است از قسمت جلوی ماشین فنها را زیر نظر بگیرید و زمانی که شروع به کار کردند آمپر را چک کنید. این کار را موقع خاموش شدن فنها نیز تکرار کنید و درجه آمپر را به خاطر بسپارید.
توجه داشته باشید که ممکن است آمپر زمان حرکت در سربالایی کمی بالاتر از حد معمول و در سرپایینی کمی پایینتر از حد معمول باشد.
جوش آوردن موتور خودرو
پیشگیری از جوش آوردن خودرو
همیشه در حین رانندگی باید درجه آمپر را زیر نظر بگیرید و در صورتی که متوجه بالا رفتن آمپر بیشتر از حد معمول آن شدید، اقدامات زیر را انجام دهید.
در کاپوت خودرو را باز کنید و اجازه دهید تا کمی موتور خودرو خنک شود. توجه داشته باشید هرگز درب رادیاتور را باز نکنید زیرا ممکن است بر اثر فشار آب جوش، دچار سوختگی شوید.
فن ها را مورد بررسی قرار دهید و در صورتی که متوجه عدم کارکرد فن ها شدید کولر را روشن کنید تا فن ها شروع به کار کنند. اگر همچنان فن ها کار نمی کنند بر روی پره های رادیاتور مقداری آب بریزید تا از این طریق دمای موتور را کنترل و پایین بیاورید. توجه داشته باشید به هیچ عنوان به صورت مستقیم بر روی موتور خودرو آب نریزید زیرا ممکن است به قطعات داخلی آن آسیب وارد کنید.
در صورتی که عملکرد فن ها بدون مشکل باشد ممکن است علت جوش آوردن خودرو کم آب بودن سیستم باشد، در این صورت خودرو را خاموش کنید و هر چند ثانیه یک بار استارت بزنید به طوری که خودرو روشن نشود. این کار باعث می شود پیستون ها بالا و پایین شوند و رینگ پیستون به دیواره سرسیلندر نچسبد. پس از خنک شدن موتور درب رادیاتور را باز کنید و داخل آن آب بریزید. کم آب بودن و یا نشتی سیستم خنک کننده می تواند علت اصلی جوش آوردن خودرو باشد.
در صورتی که علت جوش آوردن خودرو از تمام موارد یاد شده نبود، این چند حالت را بررسی کنید:
وجود هوا در سیستم خنک کننده: اگر در سیستم خنک کننده، هوا نفوذ کرده باشد جلوی گردش آب را می گیرد و باعث بالا رفتن دما موتور می شود. همانطور که قبلا گفته شد باید هر چند ثانیه یک بار به گونه ای استارت بزنید تا خودرو روشن نشود. با این کار پیستون ها بالا و پایین می شوند و از چسبیدن رینگ پیستون به دیواره سیلندر جلوگیری می شود. حتما پس از خنک شدن موتور خودرو، به فرد متخصص مراجعه کنید تا عمل هواگیری را انجام دهد.
قفل شدن ترموستات خودرو
قفل شدن ترموستات: برای اینکه متوجه شوید ترموستات قفل کرده است یا خیر، دستتان را به آرامی به ترموستات نزدیک کنید و در صورتی که گرمای زیادی را احساس نکردید، ترموستات را لمس کنید اگر ترموستات سرد باشد ولی آمپر بالا باشد، ترموستات قفل کرده است. برای رفع این مشکل صبر کنید تا دما موتور پایین بیاید و سپس ترموستات را تعویض کنید.
بسته شدن مسیر آب در رادیاتور: اگر مسیر رادیاتور بسته شده باشد آب به راحتی نمی تواند گردش داشته باشد و باعث بالا رفتن آمپر می شود. جهت بررسی مسدود شدن یا نشدن مسیر آب در رادیاتور باید به یک فرد متخصص مراجعه کنید.
اخلال در واترپمپ: در صورتی که ترموستات را تعویض کردید و مشکل مرتفع نشد، مشکل از واترپمپ می باشد که باید آن را تعویض کنید.
خرابی سرسیلندر و واشر: اگر زمان زیادی است که سیستم خنک کننده خودرو را عوض نکرده اید و به جای آب مقطر و ضد یخ از آب معمولی استفاده می کنید، سرسیلندر و واشر آن دچار آسیب شده است و احتمالا روغن و دی اکسید کربن وارد رادیاتور شده و باعث بالا رفتن دمای آمپر شده است.
البته وجود ایراد در واشر سرسیلندر باید توسط افراد متخصص انجام شود اما چند عامل مختلف وجود دارد که نشان از ایراد در واشر سیلندر خودرو است. تغییر رنگ روغن موتور، عدم کارکرد صحیح موتور، ایراد در ترموستات، خراب بودن واتر پمپ و ایجاد حرارت زیاد هنگام گاز دادن در حالت درجا، از جمله عواملی هستند که نشان دهنده خرابی واشر سرسیلندر خودرو هستند.
اگر تا به حال با مشکل استارت نخوردن خودرو رو به رو شدید پیشنهاد میکنیم همین الان مقاله “علت استارت نخوردن خودرو” را مطالعه نمایید.
چگونگی جلوگیری از بالارفتن دمای آب موتور خودرو
چگونگی جلوگیری از بالارفتن دمای آب موتور
برای اینکه بتوانید از بالا رفتن دمای آب موتور خودرو جلوگیری کنید موارد ذیل را رعایت کنید:
بررسی مداوم رادیاتور و اجزای آن
تعویض به موقع مایع خنک کننده موتور( معمولا هر دو سال یک بار)
اطمینان از عدم نشتی سیستم
چک کردن وضعیت فن ها
هواگیری اصولی و تمیز کردن پره های درب رادیاتور
چک کردن میزان آب رادیاتور به صورت روتین
مطمئن بودن از پر بودن گاز کولر( به جهت اینکه اگر گاز کولر کم باشد فن ها در دور تند کار نمیکنند و همین امر باعث داغ شدن موتور خودرو خواهد شد.)
علت بالا نرفتن دمای آمپر
در برخی موارد ممکن است بالا نرفتن آمپر باعث بروز مشکلاتی از جمله گرم نشدن بخاری در فصول سرد سال یا اختلال در عملکرد خودرو شود که در ادامه به آن میپردازیم.
بررسی و چگونگی وضعیت گرمای بخاری
قبل از هر چیز از گرمای بخاری مطمئن شوید در صورتی که هوای بخاری خودرو گرم و همچنان دمای آمپر پایین است، مشکل از مواردی است که به آن اشاره می کنیم:
ممکن است مشکل از فشنگی آب باشد و دمای آبی که نمایش داده میشود صحیح نمیباشد.
ممکن است آب در رادیاتور و موتور جریان نداشته باشد که باید سریعا مشکل را برطرف کنید زیرا احتمال آسیب دیدگی به موتور خودرو بالا است.
ممکن است واتر پمپ خراب باشد و آب در سیستم جریان نداشته باشد.
ممکن است مسیر گردش آب مسدود باشد یا رسوب گرفته باشد.
برای برطرف کردن هر یک از این موارد باید به یک متخصص مراجعه کنید تا از خسارت های احتمالی جلوگیری کنید.
بررسی وضعیت کامپیوتر خودرو
با توجه به اینکه در برخی از خودروها، کامپیوتر خودرو دمای موتور را کنترل میکند، در صورتی که کامپیوتر خودرو خراب باشد، در دمای آمپر اختلال ایجاد میشود.
بررسی وضعیت ترموستات خودرو
هنگامی که خودرو خنک است و همچنان فن ها کار میکنند، مشکل از ترموستات است و باید تعویض شود.
جمع بندی
موتور قلب تپنده خودرو است و باید اهمیت زیادی به آن داد، داغ شدن آن نیز از مشکلات رایجی است که اغلب برای رانندگان اتفاق می افتد. در این مطلب علل بالا رفتن آمپر را به طور کامل بیان کردیم، تا بتوانید از جوش آوردن خودرو و خسارتهای احتمالی جلوگیری کنید. حتما مواردی را که پیش تر به آن اشاره کرده ایم را به صورت روتین بررسی کنید تا هرگز شاهد جوش آوردن موتور خودرو و بالا رفتن آمپر خودرو خود نباشید. در آخر بار دیگر این نکته را یادآوری میکنیم که در صورت مواجهه با چنین اتفاقی هرگز خودرو را خاموش نکنید! موفق باشید.
دیدگاهتان را بنویسید