تفاوت های هوشمندسازی ساختمان بی سیم و با سیم چیست؟

5 دقیقه زمان مطالعه

اگر قصد دارید ساختمان خود را هوشمند کنید حتما این سوال ذهن شما درگیر کرده است که خانه هوشمند با سیم بهتر است یا خانه هوشمند بی سیم؟ این دو چه تفاوتی با همدیگر دارند؟ مزیت های این دو چیست؟ در این بخش قصد داریم تا شما را با این دو روش هوشمند سازی آشنا کرده و به سوالات شما پاسخ دهیم.

هوشمند سازی بی سیم

سیستم هوشمند سازی بیسیم(wireless) سیستمی است که تجهیزات موجود در آن از طریق امواج رادیویی با یکدیگر ارتباط برقرار می‌کنند. در خانه هوشمند به تغییر سیم کشی برق ساختمان نیاز نبوده و تابلو برق نیز عوض نشده و همان شکل و ظاهر اولیه خود را حفظ میکند.

پروتکل های سیستم بی سیم

پروتکل های زیادی برای هوشمند سازی ساختمان‌ها وجود دارد که با پیشرفت تکنولوژی تعداد آن‌ها نیز زیاد می‌شود. از محبوب ترین و پر طرفدار ترین پروتکل های بیسیم میتوان به ,zigbee ,zwave ,Bluetooth ,wemo ,NRF Wi-Fi ,RF ,WLAN ,EnOcean اشاره کرد.

مزایای هوشمند سازی بی سیم

  • نصب سریع

نصب هوشمند سازی به روش بی سیم به دلیل عدم نیاز به کنده کاری و سیم کشی بسیار آسان بوده به طوری که افراد بدون تخصص نیز قادر به نصب خواهند بود. درنتیجه هزینه های بالای نصب از هزینه کلی شما کم میشود.

  • راحتی و دسترسی آسان

در صورت استفاده از هوشمند سازی به روش بی سیم دیگر نیاز به حضور در خانه برای کنترل وسایل ندارید و حتی در خارج از خانه نیز میتوانید وسایل خود را مدیریت کنید.

  • قابلیت ارتقاء

قابلیت ارتقا از دیگر مزایای مهم این روش است. تجهیزات ب سادگی قابل ارتقا بوده وو میتوان برای ایجاد امکانات بیشتر تجهیزات بیشتری را نصب کرد.

  • دسترسی و کنترل از راه دور

میتوان گفت که قابلیت کنترل از راه دور مهم ترین مزیت هوشمند سازی ساختمان به روش وایرلس است. تصور کنید به محل کار خود رفته اید و ناگهان به یاد می آورید که درب اتومات پارکینگ را نبسته اید! تنها با لمس دکمه از طریق تلفن همراه خود میتوانید به آسانی و طی چند ثانیه درب را بببندید.

معایب هوشمند سازی بی سیم

  • کاهش کیفیت عملکرد در صورت استفاده همزمان

در صورتی که به صورت همزمان از دستگاه هوشمند مثل وسایل ایمنی دستگیره ها، پرده های برقی، سیستم های صوتی و… استفاده شود ممکن است بر عملکرد دستگاه کنترل مرکزی اختلال ایجاد کند.

  • امنیت کم

به دلیل استفاده از وای فای امکان هک کردن خانه هوشمند بی سیم وجود داشته است. اما تا به امروز چیزی تحت عنوان هک شدن خانه هوشمند بی سیم گزارش نشده است اما امکان آن وجود دارد.

  • نیاز به استفاده از باتری در تجهیزات هوشمند سازی بیسیم

برخی از تجهیزات خانه هوشمند بی سیم از باتری استفاده می‌کنند که باید به طول عمر باتری ها توجه کرد که خود نوعی ایراد است.

 

تفاوت هوشمند سازی بی سیم و با سیم

 هوشمند سازی با سیم

در سیستم هوشمند سازی با سیم که به آنها شبکه کابلی نیز میگویند که برای اتصال دستگاه های مختلف شبکه و برقراری ارتباط بین آنها و انتقال اطلاعات و داده ها به کابل کشی نیاز هست.

در سیم کشی باید همه سرسیم ها به جای انتقال به کلیدها و اتصال به تابلو برق، به ماژولهای مخصوص که سر راه قطعات قرار گرفته اند اتصال پیدا کند و تمامی اتصالات داخل تابلو برق انجام گیرد. به همین دلیل میزان مصرف سیم تا 40 درصد افزایش پیدا خواهد کرد.

پروتکل‌های خانه هوشمند با سیم

از بهترین پروتکل های با سیم موارد زیر را میتوان نام برد KNX ,ModBus ,Bus ,BACnet ,LonWork .

مزایای خانه هوشمند با سیم

  • امنیت بالا

به مراتب امنیت خانه هوشمند با سیم بیشتر از خانه هوشمند بی سیم است چرا که این نوع از هوشمند سازی در برابر هکر ها و حملات سایبری امن تر بوده چرا که تجهیزات سیستم های سیمی از راه دور غیر قابل نفوذ هستند و به صورت داخلی عمل میکنند و در حالت کلی هک کردن سیستم بی سیم بسیار دشوار است.

  • قابل اعتماد و پر سرعت بودن سیستم هوشمند با سیم

سریع ترین روش تحلیل و تصمیم گیری را سیستم هوشمند با سیم دارا است اگر چه سرعت شبکه بی سیم روز به روز پیشرفت می‌کند اما سرعت بالا هنگامی مهم می‌شود که کاربر بخواهد تصاویر دوربین مدار بسته را با سرعت بالا ببیند.

  • عدم نیاز به باتری خانه هوشمند

یکی از مزایای خانه هوشمند با سیم این است که به باتری نیاز ندارد و مشکلاتی از قبیل نیاز به شارژ یا تعویض متوالی باتری نخواهد بود و تا زمانی که سیم کشی آسیب نبیند و اتصال به برق برقرار باشد کار خود را انجام می‌دهند.

معایب خانه هوشمند با سیم

  • نیازمند فرآیند نصب و تاسیسات

راه اندازی خانه هوشمند با سیم به برنامه ریزی دقیق و طراحی زیرساخت نیاز دارد خصوصا نصب کابل های اتصال فرایندی چالش بر انگیز است و به متخصص نیاز دارد.

  • هزینه بالا

برای نصب سیستم هوشمند با سیم به متریال بیشتری نیاز است همچنین در این روش با محاسبه هزینه نیروی کار کمی هزینه بر خواهد بود.

  • مشکل امنیتی

اگر برق قطع شود و یا اینترنت این سیستم ها با اختلال مواجه شود فرمانپذیری تجهیزات از راه دور با مشکل مواجه خواهد شد.

  • امکان راه اندازی از راه دور وجود ندارد

در این روش به فرستنده و گیرنده نیازی نیست به گونه ای که تمامی تجهیزات با کابل و سیم به یکدیگر متصل شده اند و در تابلو برق به یکدیگر متصل شده اند. بستر ارتباطی این سیستم به صورت سیمی میباشد یعنی برای ارتباط بین تجهیزات و انتقال اطلاعات میان آنها نیاز است تا سیم کشی برق ساختمان به روشی مشخص اجرا شود. همچنین در این نوع سیستم از یک تابلو مرکزی استفاده شده که محل قرار گیری که ماژول ها و ابزار لازم جهت انتقال و داده ها و اطلاعات است.

هوشمند سازی بی سیم بهتر است یا با سیم

سیستم هوشمند سازی هوشمند بی سیم بهتر است یا با سیم؟

با توجه به این مطلب و بیان تفاوت هوشمند سازی بی سیم و با سیم دریافتیم که هر کدام از سیستم های هوشمند بیسیم و باسیم برای استفاده در مکان‌های خاص خود مناسب هستند در نتیجه نمیتوان به طور قطع گفت که کدام روش بهتر است. برای مثال سیستم هوشمند سازی با سیم برای مکان در حال ساخت مناسب است چرا که نیاز به جایگذاری کابل های مخصوص و تابلو برق بزرگ است. در صورتی که سیستم هوشمند سازی بی سیم برای ساختمانی مناسب است که به طور کامل ساخته شده و امکان تخریب و تغییر سیم کشی آن وجود ندارد. در هوشمند سازی سیمی نیاز است تا حتما ماژول های اصلی را داخل تابلو برق قرار داد اما در سیستم هوشمند سازی بیسیم میتوان هر ماژول را در هر نقطه ای از ساختمان قرار داد این موضوع باعث شده است که در صورت به مشکل خوردن قطعه ای تجهیزات دیگری به راحتی ارتباط خود را حفظ کنند. از طرفی امکان تغییر یا جابجایی تنها برای سیستم بی سیم امکان پذیر است.

آموزش هوشمند سازی ساختمان

شغل هوشمند سازی ساختمان از مشاغل آینده دار کشور است که به دلیل تقاضای بالا برای انجام پروژه‌های هوشمند سازی از بازار کار بسیار خوبی برخوردار است. با توجه به حساسیت این شغل پیاده سازی پروژه‌ها حتما باید توسط تکنسین‌های ماهر صورت پذیرد. از این رو آموزشگاه فنون برق که زیر نظر سازمان فنی و حرفه ای کشور فعالیت می‌کند دوره آموزش هوشمند سازی ساختمان را با بهترین امکانات آموزشی و مجرب‌ترین اساتید برگزار می‌کند. اگر علاقه‌مند به این حرفه هستید و به دنبال شغلی آینده دار می‌باشید به شما پیشنهاد می‌کنیم تا وارد بازار کار این حرفه شده و از بازار کار پر رونق این حرفه بهره مند شوید.

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *