انواع سیم کشی ساختمان | برق کشی روکار و توکار

5 دقیقه زمان مطالعه

سیم کشی از مهم ترین مراحل در ساخت و ساز ساختمان است. نحوه برق کشی از اهمیت بالایی برخوردار است چرا که اگر فرایند برق کشی به درستی صورت نگیرد مشکلات فراوانی در ساختمان بوجود می آید. بسته به نوع پروژه در حال ساخت و همینطور کاربرد ساختمان در آینده، سیم کشی به دو روش مختلف صورت می‌گیرد. در ادامه با انواع سیم کشی ساختمان آشنا خواهیم شد.

سیم کشی ساختمان چیست؟

سیم کشی ساختمان یا electrical wiring به مجموعه فعالیت‌هایی گفته می‌شود که در یک ساختمان انجام می‌شود تا جریان برق برقرار شده و بتوان از وسایلی که به برق نیاز دارند استفاده کرد. این فعالیت‌ها شامل تهیه نقشه سیم کشی، تراز بندی مکان کلید و پریز ها روی دیوار، شیارزنی مکان لوله های برق، قرار دادن لوله های برق، جاگذاری قوطی های جعبه فیوز، سیم کشی، فنر زنی، سربندی و … است. سیم کشی ساختمان به وسایل برقی محدود نبوده و اتصالات تلفن، آنتن و … را هم شامل می‌شود.

سیم کشی روکار ساختمان

همانطور که از نام این روش پیدا است، در سیم کشی روکار سیم ها و اتصالات روی سطح دیوار قرار می‌گیرند. در این روش میتوان بعد از عبور دادن سیم ها از لوله ها، به کمک بست مهار کرد. در مجتمع های مسکونی به دلیل رفت و آمد بالا و احتمال آسیب دیدگی سیم ها نباید در دسترس باشند همچنین به جهت حفظ زیبایی ساختمان از داکت های مخصوص استفاده می‌شود تا بتوان این سیم ها را مخفی کرد. البته باید این نکته را نیز مد نظر قرار داد که زمان مناسب برای سیم کشی ساختمان در مرحله نازک کاری است و این کار نباید بعد از لوله کشی برق انجام شود، چرا که امکان آسیب و تخریب لوله های توکار وجود دارد. البته یکی از مزایایی که میتوان برای این روش سیم کشی عنوان کرد این است که در صورت ایجاد مشکل در سیم کشی به آسانی امکان شناسایی و رفع ایراد وجود دارد.

سیم کشی روکار

سیم کشی توکار ساختمان

سیم کشی توکار یکی دیگر از انواع سیم کشی است که امروزه برای ساختمان ها اجرا می‌شود. در این روش از سیم کشی ساختمان تمامی سیم ها و اتصالاتی که برای سیستم سیم کشی در نظر گرفته می‌شود. در این روش سیم ها و اتصالات درون دیوار و مسیر های خاص قرار می‌گیرند و روی آن با گچ پر می‌شود. انعطاف پذیری در این روش بسیار زیاد است و به همین علت این روش برای ساختمان ها و پروژه های اداری بسیار مناسب است. در این روش محدودیتی از نظر سیم و اتصالات وجود ندارد و میتوان از سیم های معمولی و یا اتصالات مقاوم چند لایه استفاده کرد. امروزه در بسیاری از پروژه های اداری تجاری مسکونی و تفریحی از سیم کشی توکار استفاد می‌کنند.

روش های مختلف سیم کشی توکار

سیم کشی توکار چندین روش مختلف دارد که عبارت اند از: سیم کشی توکار با استفاده از جعبه فیوز، از طریق کلید و پریز و از طریق جعبه تقسیم. در ادامه هر یک از این روش ها را بررسی خواهیم کرد.

سیم کشی توکار

سیم کشی توکار: جعبه فیوز

یکی از تجهیزاتی که در این روش برای توزیع جریان الکتریکی مورد استفاده قرار می‌گیرد جعبه فیوز است. می‌دانیم قسمت های مختلف ساختمان به میزان متفاوتی از جریان نیاز دارند نقش جعبه فیوز این است که برق متناسب با نیاز هر قسمت از ساختمان توزیع شود. در این روش سیم ها از داخل جعبه فیوز عبور کرده و به نسبت به نوع و مقدار مورد نیاز از جریان الکتریکی نصب کرده و از آن استفاده کنند. اما نکته قابل تامل در این روش این است که در مقایسه با روش های دیگر پرهزینه تر است.

سیم کشی توکار: کلید و پریز

در این روش از سیم کشی توکار از جعبه کلید و پریز استفاده می‌کنند. این روش به گونه ای است که هر فضایی نیاز به کلید و پریز خاص خودش را دارد که با توجه به این فضاها کلید و پریز را نصب می‌کنند. محفظه کلید و پریز داخل دیوار نصب شده و با این کار مشکلی از نظر زیبایی ایجاد نمی‌شود. هنگامی که کلید و پریز را باز و بسته می‌کنید که می‌توانید به سیم ها دسترسی پیدا کنید و امکان تغییر آن نیز وجود دارد.

سیم کشی توکار: جعبه تقسیم

سیم کشی توکار با استفاده از جعبه تقسیم نوع دیگری از سیم کشی توکار است. در این نوع از سیم کشی، سیم ها و اتصالات به صورت افقی درون دیوار و از قسمت بالایی دیوار عبور داده و جعبه تقسیم را در 30 سانتی متری نقاط تعیین شده نصب و اجرا می‌کنند و سپس انشعابات دیگر را درون جعبه تقسیم قرار می‌دهند.

بهترین روش سیم کشی ساختمان چیست؟

همانطور که مطالعه کردید سیم کشی توکار و سیم کشی روکار از انواع سیم کشی در ساختمان است. هر دو روش مزایا و معایبی دارند و انتخاب بهترین نوع سیم کشی با توجه به نوع ساختمان و نوع آن متفاوت است. به طور کلی میتوان گفت که برای ادارات و محیط های صنعتی بهترین روش سیم کشی روکار بوده و سیم کشی توکار نیز برای منازل و ساختمان هایی که زیبایی و امنیت اهمیت خیلی بیشتری دارد بهترین گزینه است.

جمع بندی

همانطور که اشاره شد برق کشی ساختمان به دو روش روکار و توکار انجام می‌شود که به آنها به طور مفصل توضیح داده شد. اگر خطایی در سیم کشی ساختمان رخ دهد جریان برق با اختلال روبه رو شده و ممکن است به ساکنین ساختمان آسیب وارد شود، از این جهت برق کشی ساختمان امری تخصصی است. توصیه میکنیم که برای کسب اطلاعات بیشتر درباره نحوه سیم کشی و مراحل انجام آن در دوره آموزش برق ساختمان آموزشگاه فنون برق شرکت کنید.

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *