آیا گوشیهای اندروید ویروسی میشوند؟ آیا یافتن و حذف ویروسها در گوشیهای اندروید مانند سایر سیستم عاملها مانند ویندوز سخت است؟ ویروس اندروید چه مشکلاتی میتواند ایجاد کند؟ آیا با نصب آنتی ویروس میتوان از ویروسی شدن گوشی جلوگیری کرد؟ در ادامه به همه سوالات مربوط به ویروس گوشی پاسخ داده خواهد شد.
احتمال ویروسی شدن گوشیهای اندرویدی بسیار نادر است، اما احتمال وقوع آن صفر نیست. معمولاً ویروسهای اندرویدی، بدافزارهای مخربی هستند که در گوشی نصب میشوند و با ایجاد اختلال در عملکرد گوشی موجب نارضایتی کاربر میشوند. اولین توصیه ما برای جلوگیری از بروز این مشکل این است که همیشه اپلیکیشنهای مورد نظر خود را از طریق پلی استور دانلود کنید تا هم مشکل امنیتی روی گوشی شما ایجاد نشود و هم خطر ویروسی شدن گوشی شما کمتر شود. گوگل پلی ابزارهای مختلفی برای تشخیص برنامههای مخرب دارد که سپر امنیتی نامیده میشود. سپر امنیتی این برنامه از ده آنتی ویروس قدرتمند و جهانی تشکیل شده است. برخی از این آنتی ویروسها Lookout، Kaspresky و Bitdefender نام دارند. از این به بعد سعی کنید همه برنامهها را از گوگل پلی یا مارکت دانلود کنید.
مجموعه فنون برق یک مرکز تخصصی معتبر در زمینه آموزش تعمیرات موبایل است که میتوانید با ثبت نام در دوره تعمیرات موبایل این آموزشگاه علاوه بر رفع مشکلات گوشی خود، کسب درآمد کنید. یک گوشی میتواند به دلایل مختلف و به روشهای مختلف به ویروسها و بدافزارهای مخرب آلوده شود. برای بررسی علائم، علل و راه حلهای رفع مشکل ویروس موبایل با ما همراه باشید.
یکی از نشانههای ویروسی بودن گوشی موبایل، کند شدن بیش از حد گوشی است. البته این کاهش سرعت قطعا همیشه مربوط به ویروسی بودن دستگاه نیست و مشکلات مادربرد یا هارد گوشی نیز میتواند دلیل کندی عملکرد دستگاه باشد. کاهش سرعت دستگاه به علت ویروسی شدن گوشی با کاهش سرعت معمول گوشی متفاوت است. در بسیاری از موارد این تاخیر پس از نصب نرم افزار جدید یا انجام یک بازی بر روی دستگاه اتفاق میافتد.
هنگامی که ویروسها و بدافزارها وارد یک دستگاه هوشمند میشوند، نرم افزارهای مختلفی را هدف قرار میدهند. یکی از نشانههای ویروسی شدن تلفن همراه هنگ کردن مداوم گوشی است. هنگ کردن به این معنی است که دستگاه هنگام اجرای یک برنامه قفل کرده و معمولاً به طور ناگهانی از برنامه مورد نظر خارج میشود. بسته شدن صفحات وب، راه اندازی مجدد دستگاه به طور ناگهانی و کار نکردن صفحه لمسی گوشی میتواند نشانههایی از خراب شدن تلفن همراه به دلیل ویروس باشد.
زمانی که گوشی هوشمند مورد نظر آلوده میشود، معمولا باتری دستگاه بسیار سریعتر از قبل شارژ میشود و به طور غیرعادی خالی میشود. این تخلیه باتری میتواند ناشی از خرابی باتری دستگاه و یا شارژر باشد. به هر حال مصرف بیش از حد باتری را میتوان یکی از دلایل مهم ویروسی شدن گوشیهای موبایل دانست زیرا این بدافزارها و ویروسهای مخرب برنامههای زیادی را در پس زمینه گوشی اجرا مکنند و مصرف باتری را به شدت افزایش میدهند.
یکی دیگر از نشانههای مهم ویروسی شدن تلفن، افزایش مصرف داده است. هنگامی که تلفن به دادههای اینترنت متصل است، ویروسها و بدافزارهای احتمالی سعی میکنند از طریق اینترنت به سرورهای مخرب متصل شوند. به همین دلیل و پس از تبادل بین بدافزار و منبع سرور مخرب، استفاده از اینترنت گوشی به طور غیر عادی افزایش یافته است و این را میتوان نشانه بارز آلوده شدن تلفن همراه دانست.
در این زمینه باید به نمایش تبلیغات ناخواسته و غیرعادی نیز اشاره کرد. همچنین نمایش پاپ آپها نشانه دیگری از حمله ویروس و بدافزار به دستگاه مورد نظر است. این موارد به ویژه پس از راه اندازی نرم افزار جدید با منبع ناامن، دانلود یک سری فایل یا مراجعه به کانالهای تلگرام و سایتهای خطرناک مشاهده میشود. از طرفی اگر موبایل ویروسی شود عملکرد آن تغییر میکند.
به عنوان مثال یک سری برنامه را بدون نیاز کاربر اجرا میکند. خاموش شدن گوشی، ارسال پیامهای ناخواسته و عجیب به مخاطب و وجود صداهای غیر نرمال در حین مکالمه از دیگر ویژگیهای غیر معمول گوشیهای ویروسی است. گاهی اوقات یک برنامه جدید به طور ناخواسته روی دستگاه نصب و راه اندازی میشود. همچنین اتصال خودکار گوشی به اینترنت، افزایش دمای دستگاه و موارد مشابه دیگر میتواند دلیل آلوده شدن گوشی مورد نظر باشد.
سیستم عامل اندروید تنها در صورت نصب بدافزار ویروسی میشود. این برنامههای مخرب حاوی ویروسهای اندرویدی هستند و پس از نصب بر روی دستگاه فعال میشوند. ویروس اندروید پس از ورود به گوشی، اطلاعات دستگاه را میدزدد یا با استفاده از ابزاری عملکرد آن را مختل میکند. از آنجایی که ویروس اندروید تنها از یک طریق به گوشی نفوذ میکند، راه پیشگیری از آن بسیار ساده است. در ادامه چند نکته مهم برای جلوگیری از ویروسها در تلفن اندرویدی شما آورده شده است:
برنامههای مختلفی در وب، برای سیستم عامل اندروید وجود دارد. اما برای دانلود و نصب برنامههای اندروید فقط باید از منابع قابل اعتماد مانند فروشگاه Google Play استفاده کنید. گوگل پلی از یک سپر امنیتی قدرتمند استفاده میکند و به همین دلیل 99 درصد از برنامههای ارائه شده در آن عاری از ویروس هستند. از طرفی بهتر است از دانلود و نصب برنامهها از طریق فیلترشکن، تلگرام، SHAREit و فروشگاههای غیرمجاز اندروید خودداری کنید. علاوه بر این، سیستم عامل اندروید اجازه نصب خودکار اپلیکیشنها از منابع ناشناس و خارج از فروشگاه گوگل پلی را نمیدهد. برای فعال کردن این قابلیت به قسمت تنظیمات گوشی بروید. سپس به قسمت Security رفته و گزینه Unknown sources را در این منو غیرفعال کنید. اگر همیشه این گزینه غیرفعال باشد بهتر است.
حتما در حین گشت و گذار در اینترنت با پاپ آپهای تبلیغاتی برخورد کردهاید. تبلیغات با عناوین جذاب سعی میکنند شما را تشویق به انتخاب و ورود به صفحات کنند. این موارد به احتمال زیاد حاوی ویروسها و بدافزارهایی هستند که به طور خودکار دانلود و روی گوشی نصب میشوند. به عنوان مثال یکی از ویروسهای معروف اندروید به نام Mazar با ارسال پیامی کاربران اندروید را به دانلود مرورگر Tor ترغیب میکند. اما در واقع کاربر به جای دانلود مرورگر، یک ویروس اندروید را دانلود میکند! بنابراین برای جلوگیری از دانلود ویروس اندروید از ورود به تبلیغات پاپ آپ خودداری کنید.
برخی از برنامههای اندروید به صورت جعلی به کاربران ارائه میشوند. به این معنا که نسخهای مشابه از یک برنامه رایج و محبوب هستند و با ظاهر و شمایلی نسبتاً یکسان ارائه میشوند. این نوع برنامهها به احتمال زیاد بدافزار هستند و کاربران اندروید را فریب میدهند تا رمز عبور و اطلاعات محرمانه آنها را به سرقت ببرند. به عنوان مثال، یک ویروس مخرب به نام Loapi Trojan پس از دانلود و نصب آنتی ویروسهای جعلی به سیستم عامل اندروید نفوذ میکند. این ویروس اندرویدی مصرف باتری را به شدت افزایش میدهد و قسمتهای بسیار حساس سیستم را در اختیار هکر قرار میدهد. به همین دلیل قبل از دانلود یک اپلیکیشن حتما به نام سازنده آن توجه کنید تا اسیر اپلیکیشنهای جعلی نشوید.
برخی از برنامههای اندروید هنگام نصب مجوزهای غیرعادی میخواهند. اگر برنامه ای نصب کردید و این مشکل را مشاهده کردید، از دانلود و نصب آنها خودداری کنید زیرا احتمالا بدافزار هستند. به عنوان مثال، اگر در حین دانلود و نصب برنامه پخش کننده ویدیو برای اندروید، با پیامی مبنی بر دسترسی برنامه به اطلاعات دفترچه تلفن مواجه شدید، احتمالاً آن برنامه یک ویروس است.
سیستم عامل اندروید و فروشگاه گوگل پلی به طور مداوم در حال توسعه و تقویت سپر امنیتی در برابر بدافزارها و ویروسها هستند. به همین دلیل، همیشه سیستم عامل گوشی و فروشگاه گوگل پلی خود را به آخرین نسخه استاندارد به روز کنید. این کار تاثیر زیادی در جلوگیری از ویروس در گوشیهای اندرویدی دارد.
برای به روز رسانی سیستم عامل اندروید وارد تنظیمات دستگاه شوید و به قسمت About phone یا About device بروید. سپس Software Update یا System Update را انتخاب کرده و سپس در پنجره باز شده گزینه Check یا Updates را انتخاب کنید تا اندروید به طور خودکار آخرین آپدیت صادر شده برای دستگاه را بیابد. در صورت وجود آپدیت برای سیستم عامل اندروید، پیامی حاوی گزینه دانلود ظاهر میشود. پس از دانلود آپدیت میتوانید با استفاده از گزینه Install آن را نصب کنید.
به طور کلی سیستم عامل اندروید از نظر امنیتی بسیار قوی است و اگر نصب اپلیکیشنهای مخرب مجاز نباشد احتمال ویروسی شدن آن تقریبا به صفر میرسد. از طرفی بسیاری از آنتی ویروسهای اندروید قدرت زیادی در برابر ویروسها و بدافزارها ندارند و حتی نمیتوانند بسیاری از آنها را شناسایی کنند. این برنامهها پس از نصب، فایلهای دستگاه را اسکن کرده و اپلیکیشنها و فایلهای مشکوک را شناسایی میکنند. عملکرد برنامه آنتی ویروس اندروید به این میزان محدود است و این برنامهها نمیتوانند ویروس گوشی را پاک کنند. همچنین نصب آنتی ویروس اندروید فضای گوشی را اشغال کرده و سرعت دستگاه را کاهش میدهد. به همین دلیل بسیاری از کارشناسان این حوزه میگویند که استفاده از آنتی ویروس اندروید برای کاربران عادی اندروید مفید نیست. این افراد با رعایت نکات ایمنی قبلی میتوانند از دستگاه در برابر ویروسها و بدافزارها محافظت کنند.
بیشتر بخوانید: معرفی بهترین آنتی ویروس قوی گوشی های اندروید، آیفون و شیائومی
تصور کنید گوشی یا تبلت اندرویدی شما آلوده شده است و حالا باید به فکر راه حل باشید! چگونه ویروس را در گوشی پاک کنیم؟ حذف ویروس از گوشیهای اندرویدی با حذف برنامه یا بدافزار مخرب حاوی ویروس انجام میشود و نیاز به کار دیگری ندارد! برای حذف ویروس از گوشیهای اندرویدی میتوانید از روشهای زیر استفاده کنید:
بهترین و ساده ترین راه برای حذف ویروس از گوشیهای اندرویدی، شناسایی بدافزار حامل ویروس و حذف آن از گوشی است. با حذف بدافزار مورد نظر، اقدامات مخرب آن نیز متوقف شده و ویروس با موفقیت پاک خواهد شد.
چندین برنامه آنتی ویروس برای اندروید وجود دارد که امکان اسکن و شناسایی برنامههای مخرب را فراهم میکند. برای این منظور میتوان از آنتی ویروسهایی مانند Bitdefender، Outlook Security، Zemana Mobile Antivirus و … استفاده کرد. با نصب یکی از این آنتی ویروسها بر روی گوشی خود و انجام اسکن اپلیکیشنهای نصب شده، میتوانید اپلیکیشنهای مخرب و ویروسی را شناسایی کرده و ویروس را از گوشی خود پاک کنید.
از آنجایی که ریست فکتوری گوشیهای اندرویدی منجر به حذف تمامی اپلیکیشنهای نصب شده روی آنها میشود، بنابراین با انجام این کار فرآیند حذف ویروس گوشی نیز انجام میشود. این روش در مواقعی استفاده میشود که نمیتوانید بدافزار حامل ویروس نصب شده بر روی گوشی خود را پیدا کنید و برنامه آنتی ویروس توانایی تشخیص بدافزار و جلوگیری از کارکرد آن را ندارد. در این شرایط ریست فکتوری میتواند تمامی مشکلات را حل کرده و ویروس گوشی را پاک کند.
دیدگاهتان را بنویسید