یخچال یکی از ضروری ترین و اصلی ترین لوازم خانگی در زندگی امروزی محسوب می شود که در هر خانه ای وجود دارد. اما تا به حال به چگونگی طرز کار یخچال فکر کرده اید، اگر علاقه مند به این موضوع هستید با ما همراه باشید زیرا قصد داریم در این مقاله به چگونگی آشنایی با قطعات یخچال و طرز کار یخچال بپردازیم.
یخچال از قطعات مختلفی ساخته شده است که هر یک وظیفه خاص خودش را دارد. آشنایی با قطعات یخچال و همچنین نحوه کار هر کدام به شما کمک می کند تا در صورت بروز مشکل به راحتی بتوانید علت آن را بیابید و در صدد حل مشکل اقدام کنید. همچنین با این اطلاعات نکات مهمی را در جهت نگهداری از یخچال بدست می آورید که کاربردی هستند. با ما همراه باشید.
یکی از مهمترین و اساسی ترین قطعات یخچال، کمپرسور یا موتور یخچال است. کمپرسور در قسمت پایین یخچال و به رنگ مشکی است. بخش های مختلف کمپرسور تشکیل شده از پیستون، سوپاپ ها، میل لنگ و موتور آسنکرون که با یکدیگر تعامل دارند. کار کمپرسور گردش مبرد در کل سیستم یخچال است به این صورت که دمای گازی را که فشرده شده و افزایش یافته است را هنگام خروج گاز، از سیستم خنک کننده عبور می دهد تا دمای آن دوباره به دمای معمولی بازگردد.
این کار از طریق چرخش موتور آسنکرون که در داخل محفظه کمپرسور قرار دارد انجام می شود و در نتیجه این چرخش، پیستون ها مانند تلمبه عمل می کنند و با باز و بسته شدن سوپاپ ها گاز شروع به چرخش می کند و با حرکت تناوبی گاز مبرد در لوله ها سرما سازی انجام می شود.
از اصلی ترین بخش های سیستم برودتی یخچال گاز مبرد است. به طور خلاصه وظیفه این گاز انتقال گرمای یخچال به خارج است در گذشته گاز آمونیاک این وظیفه را برعهده داشت یعنی با دریافت گرمای یخچال متراکم شده و موجب ایجاد سرما میشد.
پیشنهاد مطالعه: علت یک سره کار کردن یخچال
کندانسور یا رادیاتور یخچال برای چگالش گاز یخچال بکار می رود، در واقع گاز مبرد را به مایع تبدیل می کند. کندانسور از مجموعه سیم پیچ لوله ای تشکیل شده و در پشت یخچال قرار دارد. کندانسور با جذب و انتقال گرما به محیط در خنک شدن گاز مبرد و تبدیل آن به مایع نقش مهمی دارد. اگر اختلالی در کار کندانسور به وجود بیاید فضای داخلی یخچال به خوبی خنک نخواهد شد.
پیشنهاد مطالعه: دلایل بوی بد آبسرد کن یخچال
بخشی که باعث سرد شدن مواد درون یخچال می شود اواپراتور یا تبخیر کننده نام دارد. سیال مبرد با فشار و دمای پایین وارد اواپراتور می شود و گرمای محیط داخلی یخچال را جذب می کند. پس از جذب گرمای محیط داخلی یخچال دمای سیال مبرد افزایش می یابد و به بخار تبدیل می شود، سپس بخار تولید شده به کمپرسور منتقل می شود. در واقع اواپراتور نقش یک مبدل حرارتی بین فضای یخچال و لوله های خنک کننده را ایفا می کند.
وظیفه فشارشکن یخچال، کاهش فشار سیال مبرد می باشد. در واقع هنگامی که سیال مبرد از کندانسور وارد تبخیر کننده می شود از فشار شکن عبور می کند که فشار شکن میزان جریان عبور سیال مبرد به تبخیر کننده را کنترل و تنظیم می کند. فشار شکن ها به دو دسته ورودی ثابت و ورودی متغیر تقسیم می شوند. در ورودی ثابت سطح جریان عبوری سیال مبرد ثابت می ماند. در ورودی متغیر سطح جریان با توجه به تغییر نرخ جریان؛ تغییر می کند.
یکی دیگر از قطعات یخچال ترموستات می باشد که وظیفه آن نظارت بر دما و خاموش و روشن کردن کمپرسور در جهت خنک سازی محیط داخلی یخچال می باشد. در واقع اگر محیط داخلی یخچال به اندازه کافی خنک شود کمپرسور را خاموش می کند و اگر دمای داخلی یخچال افزایش یابد، کمپرسور را روشن می کند. به طور کلی ترموستات جهت کنترل دمای یخچال مورد استفاده قرار می گیرد که به فشارشکن متصل است که در دو نوع ترموستات بی متال و ترموستات سیلندر مومی و گازی تقسیم می شود.
در صورتی که یخچال یا اتومات یخچال به خوبی کار نکند مشکل از ترموستات می باشد که دلیل آن یا سیم کشی اشتباه یا تنظیمات دمای اشتباه است که باید بررسی شود.
وظیفه رله استارت به کار انداختن سیم پیچ راه انداز جهت روشن شدن کمپرسور می باشد. زمانی که رله استارت هشدار افزایش دمای کابین را از ترموستات دریافت می کند، کمپرسور را جهت کاهش دمای محیط راه اندازی می کند. در صورتی که یخچال خنک نشود و صدای وزوزی بدهد، رله استارت خراب شده است یا ممکن است بر اثر سوختن رله استارت صدایی شبیه کلیک کردن شنیده شود که باید اقدام به تعویض رله استارت کنید.
پیشنهاد مطالعه: آموزش شارژ کردن گاز یخچال
وظیفه رله اورلود کنترل نوسانات و اضافه برق و به طور کلی محافظت از موتور یا کمپرسور یخچال را بر عهده دارد که در مسیر تغذیه برق کمپرسور قرار دارد. رله اورلود به این صورت عمل می کند، زمانی که کمپرسور بیش از حد داغ شود با قطع ارتباط رله استارت و کمپرسور جریان برق را قطع می کند.
برف زدایی در یخچال های قدیمی به صورت دستی انجام میشد به این صورت که باید یخچال را از برق کشیده و برفک ها را تمیز میکردیم. اما یخچال های جدید به سیستم نوفراست تجهیز شده اند که از برفک زدن یخچال جلوگیری میکند. البته این بدین معنا نیس که یچال برفک نمیزند بلکه برفک ایجاد شده توسط هیتر المنت به بخار تبدیل شده و از بین میرود در نتیجه نیازی به تمیز کردن برفک نخواهد بود.
ترمودیسک یخچال وظیفه قطع و وصل کردن جریان هیتر المنت را بر عهده دارد که در مجاورت هیتر المنت قرار دارد. ترمودیسک دارای یک دیسک و دو کنتاکت می باشد، زمانی که دمای یخچال به منفی 5 درجه برسد، کنتاکت های ترموستات به یکدیگر متصل می شوند و فرمان برفک زدایی را به هیتر المنت می دهند. در صورتی که دمای یخچال به 5 درجه برسد کنتاکت ها از یکدیگر جدا می شوند و جریان هیتر المنت قطع می شود.
از آنجایی که ممکن است دمای هیترالمنت که معمولا بین 72 تا 82 درجه است، بیش از حد افزایش یابد، فیوز حرارتی کنترل دمای هیتر المنت را برعهده دارد و اگر دمای هیترالمنت افزایش یابد فیوز حرارتی می سوزد و از آسیب رسیدن به کمپرسور جلوگیری می کند.
پیشنهاد مطالعه: تعویض فیلتر یخچال چگونه است؟
فیلتر خشک کن با گرفتن رطوبت مانع از زنگ زدگی و همچنین جلوگیری از مسدود شدن مسیر گاز مبرد می شود. این قطعه ترکیبات رطوبت زدایی مانند سیلیکا ژل و سیلیکات را درون خود دارد و با حذف این رطوبت که از طریق فرآیند و سیکل سرمایش یخچال ایجاد شده، از کمپرسور محافظت می کند تا بر اثر رطوبت به آن آسیب وارد نشود. اگر دمای خروجی فیلتر خشک کن کمتر از دمای ورودی آن باشد به معنای خراب شدن فیلتر خشک کن می باشد و باید اقدام به تعویض آن کنید.
ورود آلودگی به یخچال باعث میشود که اجزای آن صدمه ببیند. برای جلوگیری از این اتفاق از فیلتر درایر استفاده میشود این قطعه رطوبت را جذب و اجازه ورود آلودگی به کمپرسور را نمیدهد. فیلتر درایر قبل از لوله مویین قرار گرفته و رطوبت و آلودگی را جذب خود میکند تا کمپرسور صدمه نبیند.
در این مقاله با قطعات یخچال و طرز کار آنها آشنا شدید تا در صورت بروز مشکل در یخچال فریزر تا حدودی بتوانید علت را جستجو کنید و در صورت داشتن دانش فنی اقدام به تعمیر آن کنید. در صورت تمایل به یادگیری تعمیرات یخچال می توانید در دوره آموزش تعمیرات یخچال در آموزشگاه معتبر فنون ثبت نام کنید.
دیدگاهتان را بنویسید