ایسیو خودرو یکی از مهم ترین قطعات در خودروهای امروزی است که ساختمانی حساس و پیچیده داشته و همین موضوع کار عیب یابی ecu را بسیار تخصصی کرده است. اگر شما هم با مشکلاتی از قبیل روشن شدن چراغ چک موتور، کاهش قدرت موتور، لرزش در موتور روبه رو هستید به احتمال زیاد ایسیو خودرو خراب شده و نیاز به عیب یابی و تعمیر دارد. توجه داشته باشید که تعمیر این قطعه امری تخصصی است و نیاز به دانش و مهارت بالایی دارد. در این مطلب قصد داریم به بررسی این قطعه و نحوه عیب یابی آن بپردازیم، با ما همراه باشید.
ECU مخفف شده عبارت Electronic Control Unit می باشد که معنی لغوی آن “واحد کنترل الکترونیک” است.
قطعه ایسیو یکی از قطعات حیاتی و ضروری در ساختمان ماشین به شمار می رود. ضرورت حضور این قطعه را بدین شکل می توان عنوان نمود که ایسیو را معادل مغز خودرو می دانند. لذا در صورت ایجاد خرابی و عیب، عملکرد روتین و معمول خودرو با اختلال مواجه خواهد شد.
با این تفاسیر این قطعه را میتوان به عنوان پردازنده و یا کامپیوتر داخلی خودرو دانست که در صورت خرابی یا معیوب شدن، تمامی فعالیتهای خودرو مثل حرکت، سلامت موتور و تمامی قابلیت ها نیز به مشکل بر خواهند خورد.
چنانچه عیب یابی ایسیو خودرو (زمان تعمیر یا تعویض این تراشه) به درستی حدس زده شود، از سوختن ایسیو و آسیب های جدی آن و خودرو پیشگیری خواهید کرد.
اگر قصد آشنایی با این قطعه را دارید توصیه می کنیم مقاله “ایسیو چیست؟” را مطالعه نمایید.
در سالهای اخیر تمامی خودروساز های برتر دنیا از واحدهای کنترل الکترونیک (ECU) تخصصی و ویژه برای اتومبیل های تولیدی بهره می برند، در کشور ما نیز خودروسازان از چندین ECU محدود به منظور تولید محصولات استفاده می کنند که از کلیدی ترین انواع آن می توان به موارد زیر اشاره کرد:
ecu به عنوان یک قطعه کلیدی محسوب میشود که ممکن است به علل مختلف دچار عیب یا آسیب شود اما از انواع مشکلات ایجاد شده برای این قطعه می توان به موارد زیر اشاره کرد :
خرابی و مشکلات این قطعه به دو گروه مشکلات سخت افزاری و نرمافزاری تقسیم می شوند.
حتما بخوانید: مزایا و معایب ریمپ ایسیو
گاهی ممکن است ماشین استارت زده شود اما پیشرانه یا موتور اتومبیل روشن نشود. این اتفاق می تواند دلایل زیادی داشته باشد که یکی از آنها ممکن است خرابی یا از کار افتادن ایسیو باشد. چرا که اگر این تراشه به مشکل بر بخورد فرمان جرقه زدن از سوی آن داده نمی شود، پس پیشرانه نیز روشن نخواهد شد. چنانچه با این مشکل روبرو شدید حتما قطعه ایسیو را بررسی نمایید که می توانید از دستگاه دیاگ کمک بگیرید.
در مقاله دیگری به طور کامل به بررسی دیاگ و طریقه کار با آن پرداخته ایم. برای کسب اطلاعات بیشتر مقاله “دیاگ خودرو چیست؟” را مطالعه کنید.
این مورد را می توان به عنوان یکی از رایج ترین حالات پیش آمده که گواه بر خرابی ایسیو است نام برد. چنانچه به طور ناگهانی با روشن شدن چراغ چک مواجه شدید، سریعا به منظور رفع این مشکل، علت را از راه دیاگ مورد بررسی قرار دهید( دیاگ یا عیب یاب به قطعه وصل شده و با توجه به کد نمایش داده شده می تواند علت اختلال را شناسایی کند)
یکی از نشانه های رایج خرابی ایسیو، میتواند پایین آمدن قدرت اتومبیل باشد و علت این است که وقتی این قطعه نتواند به درستی عمل کند زمان درست پاشش سوخت نیز مختل خواهد شد پس موتور نیز قدرت معمول خود را نخواهد داشت.در این حالت حتما باید این قطعه تعمیر شود.
چنانچه حس کردید پیشرانه دچار لرزش شده و موتور توان اولیه و معمول خود را ندارد، احتمالا مشکل از ایسیو است. به جهت رفع این اختلال از دستگاه های عیب یاب کامپیوتری بهره ببرید تا ریشه این لرزش را بیابید.
حتما بخوانید: دیاگ خودرو چیست؟
تقریبا بیش از ۹۰ درصد مشکلات ECU نرم افزاری هستند. اما به جهت عیب یابی و رفع مشکل می توان از موارد زیر کمک گرفت:
این کار توسط آداپتور متناسب و جایگیری آن بر روی ZIF صورت می پذیرد
در این روش نیازی به جدا کردن آی سی نیست و توسط کلیپس مناسب میتوان اقدام به عیب یابی ایسیو خودرو و برنامه ریزی قطعه کرد.
حتما بخوانید: تستر ایسیو چیست و چگونه کار می کند؟
به منظور عیب یابی ایسیو خودرو در حالات نرم افزاری، پیش از اقدام به درآوردن قطعه آی سی، پایه ۱ IC را روی برد مشخص نمایید، تا پس از انجام مونتاژ مجدد، در هنگام جایگیری قطعه با مشکل مواجه نشوید و به راحتی بتوانید قطعه را در جای اولیه جایگیری کنید.
عملیات جدا نمودن آی سی توسط هیتر صورت می پذیرد، به منظور این کار می بایست با تنظیم هوای خروجی و همچنین درجه حرارت، کلیه پایه های قطعه IC را حرارت دهید و پس از گرم شدن با حوصله و به آرامی شروع به جدا نمودن قطعه از روی برد کنید.
*دقت داشته باشید که تمامی مراحل شامل جزئیات و نکات خاص خود می باشد و البته با توجه به انواع آی سی ها فرایند جدا نمودن و تعمیر متفاوت خواهد بود، لذا تنها در صورت تخصص اقدام به این امر نمایید.
حتما بخوانید: چرا ماشین گاز نمی خورد؟
از معمول ترین عوامل خرابی و مشکل ECU میتوان به، شوک ناگهانی به تراشه یا نوسانات برقی اشاره نمود. دقت داشته باشید که با انجام هر یک از موارد زیر سبب وارد شدن شوک الکتریکی و ایجاد اختلال در این قطعه خواهید شد :
در این مطلب به بررسی ایسیو خودرو، انواع آن و نشانه های خرابی ecu خودرو پرداختیم. در صورتی که قصد دارید به صورت حرفه ای تعمیرات ایسیو را فرا بگیرید، توصیه می کنیم در دوره های آموزش تعمیرات ecu خودرو آموزشگاه فنون برق ثبت نام کرده و در مدت زمان کوتاهی به یک تعمیرکار حرفه ای ایسیو تبدیل شوید.