ابتدا بدانیم که گیربکس چیست؟ گیربکسها سیستمهای هیدرولیکی هستند که باید قلب خودرو در نظر گرفته شوند. گیربکسها وظیفه انتقال نیروی تولید شده توسط موتور خودرو به سیستم حرکتی خودرو و چرخهای آن را بر عهده دارند. این انتقال نیرو با استفاده از یک سری چرخدندههای داخلی با قطرهای مختلف و تعویض دنده انجام میشود. حال گاهی اوقات به دلایلی ممکن است عملکرد این سیستم دچار اختلال شود. اگرچه کاری که گیربکسهای اتوماتیک انجام میدهند شبیه به گیربکسهای دستی است، اما به دلیل ساختار متفاوت، علت خرابی گیربکس اتوماتیک با علت خرابی گیربکس دستی متفاوت است. آموزشگاه فنون برق در راستای تربیت نیروی کار با مهارت, برگزارکننده دوره آموزش گیربکس اتوماتیک به صورت عملی است .علاقهمندان میتوانند با شرکت در این دوره وارد بازار کار شده و درامد بالایی کسب کنند.
علت خرابی گیربکس اتوماتیک به دلیل ساختار متفاوت و اجزای پیچیدهتر میتواند دلایل بیشتری داشته باشد. اگرچه ساختار کلی گیربکسهای اتوماتیک شبیه به گیربکسهای دستی است، اما تعویض دنده در این گیربکسها با استفاده از سنسور و کامپیوتر داخلی انجام میشود. همچنین قطعاتی برای اتصال این دو جزء به یکدیگر وجود دارد که به تعویض دنده کمک میکند. گیربکسهای اتوماتیک دندهها را باتوجهبه محدوده سرعت خودرو تعویض میکنند. مثلاً با گیربکسهای al4 چهار دنده جلو و یک دنده عقب داریم که هر دنده مخصوص حرکت با سرعت معین است. گیربکسهای اتوماتیک دیگر کلاچ ندارند. خرابی گیربکسهای اتوماتیک میتواند دلایل مختلفی داشته باشد. از آسیب به هسته مرکزی گیربکس، یعنی کامپیوتر خودرو تاخوردگی دندههای گیربکس که ممکن است در طول زمان اتفاق افتاده باشد. علاوه بر این، قطعات متصلکننده این دو قطعه نیز ممکن است آسیب ببینند.
اگر بخواهیم در مورد علت خرابی گیربکس اتوماتیک صحبت کنیم، میتوانیم عملکرد اجزای داخلی آن شروع کنیم. گیربکسهای اتوماتیک نیز یک سیستم هیدرولیک در نظر گرفته میشوند و اجزای داخلی آنها اغلب از چدن و فولاد ساخته میشوند. آلیاژهایی که ممکن است در حین استفاده خورده شوند یا در اثر ضربه از بین بروند. برای اینکه این اتفاق کمتر بیفتد، لازم است از روغن مخصوص این گیربکس استفاده شود که حرکت اجزای گیربکس را روان میکند. استفاده از روغن گیربکس علاوه بر تسهیل در حرکت اجزای گیربکس، آنها را در برابر خوردگی و زنگزدگی نیز محافظت میکند. یکی از مهمترین دلایل خرابی این نوع گیربکس استفاده از روغن نامناسب و یا آلودگی این روغن است. روغنهای گیربکس باتوجهبه ویژگیهای گیربکس و درجه قدرت تولید میشوند. حال اگر روغن اشتباهی استفاده کرده باشید، آن روغن کارایی مطلوب را نخواهد داشت و در نتیجه ساختار حرکتی گیربکس دچار مشکل میشود. علاوه بر این گاهی روغنها در اثر استفاده طولانیمدت آلوده میشوند و یا در اثر دما و فشار زیاد خاصیت خود را از دست میدهند. طبق دفترچه راهنما گیربکس باید مرتب سرویس شود. در سرویس گیربکس اگر فیلتر یا روغن نیاز به تعویض داشته باشد حتماً انجام میشود. اما اگر این کار به طور مرتب انجام نشود میتواند صدمات جبرانناپذیری را به خودرو شما وارد کند.
این سیستم بهگونهای طراحی شده است که به شما امکان میدهد دندهها را بهراحتی و بهسرعت تعویض کنید؛ بنابراین، اگر در هنگام تعویض دنده احساس میکنید که گیربکس بهخوبی پاسخ نمیدهد و کمی کند است، این نشانه مشکلی در گیربکس است و یک علت خرابی گیربکس اتوماتیک به حساب میآید. این مشکل میتواند ناشی از نشت یا آلودگی روغن گیربکس، نگهداری نادرست گیربکس و یا حتی ورود ناخواسته آب به قطعات آن باشد. در صورت عدم رفع این مشکل میتواند با گرمشدن بیش از حد به قسمتهای داخلی گیربکس آسیب برساند. پس آن را ساده نگیرید.
بوی سوختگی از ماشین هرگز نشانه خوبی نیست. بوی سوختگی میتواند نشانهٔ مشکلات زیادی باشد، اما اولین چیزی که باید به آن مشکوک شد گیربکس است. گرمشدن بیش از حد روغن گیربکس میتواند باعث بوی سوختگی شود. معمولاً این مشکل به دلیل نشت روغن گیربکس یا کاهش مقدار آن رخ میدهد. اگر روغن نشت کند یا آن را خیلی دیر تعویض کنید، نمیتواند اجزای گیربکس را بهدرستی خنک کند. به دلیل گرمای تولید شده توسط قطعات گیربکس، بوی سوختگی از روغن به مشام میرسد. همیشه سطح و وضعیت روغن گیربکس را بررسی کنید. بااینحال، اگر این اتفاق افتاد، نگران نباشید. فقط ماشین را سریعتر به مکانیک ببرید
دیدن مایع در جایی که نباید باشد معمولاً یکی از بارزترین علائم است. بهترین راه برای پیداکردن محل نشت مایعات این است که چندتکه مقوا را زیر ماشین خود جایی که آن را پارک کردهاید قرار دهید. سپس مقوا را بیرون بیاورید و مایع را تماشا کنید. رنگ روغن گیربکس قرمز است، بنابراین در صورت مشاهده یک نقطه قرمز روی مقوا، روغن گیربکس نشتی دارد. نشت روغن از گیربکس میتواند آسیب جدی به چرخدندهها وارد کند. بااینحال، برخی از روغنها وجود دارند که قرمز نیستند. در این صورت میتوانید خودرو را به مکانیک نشان دهید تا با ابزارهای پیشرفتهتری محل نشتی مایع را پیدا کند.
این علامت در دندههای اتوماتیک و دستی به دو صورت خود را نشان میدهد. در گیربکسهای دستی، زمانی که در هنگام تعویض دنده احساس میکنید این کار سخت انجام میشود، احتمالاً کلاچ فرسوده شده و نیاز به تعویض دارد. شاید یکی از همگام سازهای گیربکس فرسوده یا آسیبدیده باشد. اما در خودرو با گیربکس اتوماتیک، کاهش شدید و ناگهانی دنده به دنده دیگری که نمیتوانید آن را تشخیص دهید میتواند نشانه خرابی گیربکس باشد. از جمله دلایل این مشکل میتوان به نشت روغن گیربکس، کابل آن یا دریچه گیربکس، فرسودگی یا شکستگی قطعات داخلی و کم یا کثیف بودن روغن گیربکس اشاره کرد. خودرو را نزد مکانیک ببرید تا علت صحیح را تشخیص دهد.
صدای لرزش و تقتق لزوماً علامت هشدار یا مشکل نیست، اما اگر خودرو در هنگام دور آرام صدایی ایجاد کند، معمولاً نشانه مشکل گیربکس است. گاهی اوقات میتوان بهسادگی با تعویض روغن گیربکس مشکل را حل کرد. اما اگر مشکل حل نشد و همچنان هنگام خاموش بودن خودرو صدایی شنیدید، باید کار را به مکانیک بسپارید. اگر سطح روغن گیربکس پایین باشد یا دندهها و قسمتهای داخلی سیستم گیربکس آسیبدیده باشد، ممکن است این صداها و لرزشها را تجربه کنید.
وقتی چراغهای هشدار در داشبورد روشن میشوند، به این معنی است که سیستمهای زیر کاپوت مشکل دارند که نباید نادیده گرفته شود. بهخصوص اگر چراغ چک موتور روشن شود. بستگی به موتور و اجزای آن دارد و معمولاً اولین چیزی که باید بررسی شود گیربکس است. بهاحتمال زیاد گیربکس بیش از حد گرم شده است. گرمای بیش از حد گیربکس میتواند ناشی از معیوب بودن سنسورهای سرعت، مشکلات در سلونوئیدهای گیربکس یا لغزش در گیربکس باشد. ماشین را نزد مکانیک ببرید تا مشخص شود مشکل از کجاست. در خودروهای دارای گیربکس اتوماتیک، ممکن است با بررسی کدهای کامپیوتری مشکل را پیدا کنید.
اگر هنگام درگیرکردن کلاچ باید پای خود را بیش از حد بالا یا پایین بیاورید و یا کلاچ بهراحتی آزاد نمیشود، این میتواند نشاندهنده گیربکس معیوب باشد. در این حالت باید سیستم تنظیم کلاچ را ریست کنید. این مشکل میتواند به دلیل ناهماهنگی سیستمعامل کلاچ مانند سیم کلاچ یا صفحه کلاچ رخ دهد. اگر کلاچ خیلی پایین است، ممکن است به دلیل نشت مایع هیدرولیک یا نقص در اتصالات سیستم هیدرولیک باشد که کلاچ برای عملکرد صحیح به آن بستگی دارد. اگر کلاچ خیلی بالا باشد، دیسک یا صفحه کلاچ ممکن است فرسوده شده و نیاز به تعویض داشته باشد.
اگر گاهی اوقات در خودروی خود لرزش احساس میکنید به این دلیل است که اجزای داخلی سیستم گیربکس فرسوده شدهاند. در این صورت، باید دراسرعوقت به تعمیرکار مراجعه کنید وگرنه هزینه زیادی برای شما خواهد داشت. اگر قطعات داخلی سیستم گیربکس فرسوده شود یا روغن کافی در گیربکس وجود نداشته باشد، قسمتهای مختلف گیربکس به یکدیگر ساییده شده و اصطکاک زیادی ایجاد میشود. به همین دلیل دور موتور بالا میرود و ماشین میلرزد.
اگر ماشین روی دنده درایو و یا دنده یک باشد؛ اما حرکت نکند این مشکل مربوط به خرابی گیربکس است. سطح روغن احتمالاً پایین است. این یک مشکل جدی است و باید سریعاً ماشین را نزد مکانیک ببرید. اگر سطح روغن گیربکس پایین بیاید، حتی اگر خودرو در دنده باشد، خودرو حرکت نخواهد کرد. دلایل کاهش سطح روغن میتواند نشت روغن، عدم تغییر زمانبندی یا شکستن شیر مخصوص آن باشد.
بیشتر بخوانید:علت استارت نخوردن خودرو
اگر موتور خودروی شما بهدرستی کار میکند، اما خودرو قدرت کافی ندارد، این نشانه نقص در گیربکس است. در این صورت باید آن را به مکانیک نشان دهید. این مشکل میتواند ناشی از آسیب به قسمتهای داخلی سیستم یا نشت روغن از گیربکس باشد. دلیل دیگر ممکن است گرمشدن بیش از حد گیربکس باشد. وقتی گیربکس گرم میشود به این معنی است که روغن به قسمتهای داخلی آن نمیرسد. این به گیربکس آسیب میرساند.
در این مقاله 10 علت خرابی گیربکس اتوماتیک را بررسی کردیم. گیربکس قلب وسیله نقلیه شماست و معمولاً یک خرابی کوچک در یکی از اجزای آن میتواند کل سیستم را تحتتأثیر قرار دهد و باعث آسیب جدی به سایر قطعات شود و برای شما هزینه زیادی خواهد داشت. برای جلوگیری از این مشکل، بهمحض مشاهده علائم خرابی گیربکس، نسبت به رفع آن اقدام کنید.
دیدگاهتان را بنویسید